Δρομολογούνται αλλαγές στον ΟΠΑΠ

Δρομολογούνται αλλαγές στον ΟΠΑΠ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριγμούς στη διοίκηση του ΟΠΑΠ προκαλούν οι αποφάσεις που έλαβε πρόσφατα το διοικητικό συμβούλιο σχετικά με τον τεχνολογικό πάροχο στα επίγεια παιχνίδια (Intralot) και τον εταίρο του στα διαδικτυακά παιχνίδια (Lottomatica). Η χθεσινή προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δ.Σ. τελικά δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς δεν είχε ενημερωθεί η κυβέρνηση. Ετσι η προσπάθεια που έγινε την περασμένη Πέμπτη με την αποστολή της σχετικής ατζέντας στα μέλη του Δ.Σ. για μια συνεδρίαση χθες Παρασκευή, ανακλήθηκε βιαστικά το απόγευμα της ίδιας ημέρας με παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσπάθειες του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας κ. Γ. Σπανουδάκη χθες το πρωί να συγκαλέσει το απόγευμα συνεδρίαση του Δ.Σ. έπεσε επίσης στο κενό.

Τώρα κυβερνητικοί παράγοντες προεξοφλούν την αλλαγή της διοίκησης στον οργανισμό, η οποία ούτως ή άλλως, τη συζητούσαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Ετσι σε εκκρεμότητα έχει τεθεί μέχρι να υπάρξει νέα διοίκηση στον ΟΠΑΠ, τόσο η αδειοδότηση των υποπαραχωρησιούχων για την εκμετάλλευση των 18.500 παιγνιομηχανών (VLTs), όσο και η δημιουργία της υποδομής που θα υποδεχθεί τις συγκεκριμένες μηχανές.

Πάντως, η αγορά ετοιμάζεται για την εκμετάλλευση των VLTs η οποία αργά ή γρήγορα θα έλθει, δεδομένου ότι ο ΟΠΑΠ έχει ήδη ξοδέψει γι’ αυτά κάτι περισσότερο από 500 εκατ. ευρώ. Μια σειρά επιχειρηματικών συμφερόντων φέρεται να αναζητά ερείσματα εισόδου στη συγκεκριμένη αγορά η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να είναι μεγαλύτερη από αυτή που σήμερα κατέχει ο ΟΠΑΠ. Η εταιρεία H2 Gambling Capital, σύμβουλος του Ελληνικού Δημοσίου κατά την εκχώρηση της άδειας των VLTs στον ΟΠΑΠ, προέβλεψε ότι η συγκεκριμένη αγορά αναμένεται να προκαλέσει σε ορίζοντα 3 έως 5 ετών ένα ετήσιο τζίρο της τάξης των 10 δισ. ευρώ. Ο ΟΠΑΠ εκτιμά αυτό τον τζίρο σε περίπου 5 δισ. ευρώ. Οποιο όμως μέγεθος και να επιλεγεί, είναι τόσο μεγάλο, δεδομένου ότι ο ΟΠΑΠ πέρυσι είχε έσοδα της τάξης των 4,8 δισ. ευρώ.

Για μια τέτοια αγορά πολλοί διαγκωνίζονται για να λάβουν μερίδιο. Ηδη η Lottomatica φέρεται να έχει συμφωνήσει με τον όμιλο του επιχειρηματία Γιώργου Μελισσανίδη, προκειμένου να συνεργαστούν στην εκμετάλλευση μιας άδειας VLTs. Επίσης οι δύο όμιλοι, φέρονται να έχουν συμφωνήσει στο ενδεχόμενο συνεργασίας τους και στα Κρατικά Λαχεία, εφόσον τη σχετική άδεια αναλάβει τελικά η κοινοπραξία που συμμετέχει η ιταλική εταιρεία.

Στους ενδιαφερόμενους περιλαμβάνονται επίσης αρκετοί εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Μεταξύ αυτών ο όμιλος Βαρδινογιάννη, ο οποίος επιδιώκει να εισέλθει στη συγκεκριμένη αγορά μέσω της Audiovisual και των καταστημάτων ενοικίασης ταινιών που αυτή συνεργάζεται/εκμεταλλεύεται. Ενδιαφέρον ακόμη έχει δείξει και ο όμιλος Κοντομηνά, ο οποίος στο παρελθόν συνεργάζονταν με τη βρετανική εταιρεία τυχερών παιχνιδιών William Hill. Τέλος και ο όμιλος Κοπελούζου, ο οποίος ήδη έχει ενδιαφερθεί για την άδεια των Κρατικών Λαχείων, θα πρέπει να θεωρείται μεταξύ των βασικών ενδιαφερομένων μιας άδειας VLΤs.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος για τη συγκεκριμένη αγορά, είναι η κοσμοσυρροή προμηθευτών τεχνολογίας VLTs στον ΟΠΑΠ. Ο οργανισμός έχει δημιουργήσει στα γραφεία του ένα ειδικό χώρο όπου λειτουργούν πιλοτικά παιγνιομηχανήματα που έχουν προσφέρει εννέα κατασκευαστές. Μάλιστα ορισμένοι από αυτούς έχουν συνδέσει τις μηχανές τους με απομακρυσμένους Η/Υ που βρίσκονται ανά την Ευρώπη.

Πάντως, ο ΟΠΑΠ διολισθαίνει συνεχώς το χρονοδιάγραμμα εισαγωγής των νέων παιγνιομηχανών, οι οποίες τώρα πλέον δεν αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία πριν από το τέλος του 2012.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή