Συγχρηματοδοτούμενα δάνεια με Jeremie ICT

Συγχρηματοδοτούμενα δάνεια με Jeremie ICT

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τo Jeremie ICT (Information and Communication Technologies) είναι προϊόν χρηματοοικονομικής τεχνικής, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας JΕRΕΜΙΕ (Joint European Resources for Small and Medium-sized Enterprises – Κοινοί ευρωπαϊκοί πόροι για τις πολύ μικρές ώς μεσαίες επιχειρήσεις). Αφορά σε συγχρηματοδοτούμενα χαμηλότοκα δάνεια για την υλοποίηση επενδύσεων σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Information and Communication Technologies). Τα δάνεια χορηγούνται από τις τράπεζες Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Emporiki Bank με τραπεζικά κριτήρια.

Τα επιτόκια των δανείων είναι ιδιαίτερα ελκυστικά, μεταβλητά (από 2,5%) και ορίζονται από την αξιολόγηση της εταιρείας που καταθέτει επιχειρηματικό σχέδιο για χρηματοδότηση, τις προσφερόμενες εξασφαλίσεις και το ποσοστό ίδιας συμμετοχής. Οι επιχειρήσεις που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του προϊόντος αυτού θα καταβάλλουν επιτόκιο μόνο για το 50% του δανείου, ποσό που αντιστοιχεί στην ιδιωτική συμμετοχή που συνεισφέρει η τράπεζα. Το υπόλοιπο 50% του δανείου παρέχεται άτοκο από το ΕΣΠΑ 2007-2013, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Η Δράση JEREMIE ICT υλοποιείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑΝ ΙΙ) και απευθύνεται σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με οικονομική δραστηριότητα:

– στον τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν για επενδύσεις και ανάπτυξη/επέκταση μέσω της απόκτησης παγίων στοιχείων, αλλά και της κάλυψης αναγκών κεφαλαίου κίνησης ειδικού σκοπού ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της επιχείρησης (δάνεια επιχειρηματικής ανάπτυξης),

– σε όλους τους υπόλοιπους τομείς οικονομικής δραστηριότητας -πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων- για τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων που αφορούν τη δημιουργία ή/και εκσυγχρονισμό Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Επιλέξιμες επιχειρήσεις

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΠΑΝ ΙΙ επιλέξιμες είναι οι επιχειρήσεις που:

– είναι και θα παραμείνουν Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, οιονδήποτε τύπο λειτουργίας και αν ακολουθούν (ανεξάρτητη, συνεργαζόμενη ή συνδεδεμένη επιχείρηση), ανεξαρτήτως του χρόνου λειτουργίας τους και όχι μόνο αυτές που βρίσκονται σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης και λειτουργίας,

– κρίνονται πιθανά οικονομικά βιώσιμες,

– δεν υπερβαίνουν το όριο ενίσχυσης που θέτει ο κανόνας De Minimis, «περί ενισχύσεων ήσσονος σημασίας»,

– έχουν έδρα και λειτουργούν εντός της ελληνικής επικράτειας.

Εξαιρούνται και δεν είναι επιλέξιμες:

Α. Επιχειρήσεις οι οποίες:

– έχουν υποστεί κυρώσεις για παράβαση κανόνων Κοινοτικής ή Εθνικής Νομοθεσίας κατά τον χρόνο υποβολής και εξετάσεως της αιτήσεως,

– έχουν διαπράξει οιαδήποτε παρατυπία, σύμφωνα με τις κοινοτικές προβλέψεις της νομοθεσίας περί διαρθρωτικών ταμείων,

– χαρακτηρίζονται προβληματικές και ευρίσκονται σε «χρηματοοικονομική δυσκολία» σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία περί Κρατικών Ενισχύσεων,

καθώς και επιχειρήσεις και δραστηριότητες που δεν κρίνονται πιθανά οικονομικά βιώσιμες.

Β. Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς: παραγωγή και εμπορία όπλων και πυρομαχικών, καπνός, τυχερά παιχνίδια, αποσταγμένα αλκοολούχα ποτά, κλωνοποίηση ανθρώπων, γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, αλιείας, υδατοκαλλιέργειας και άνθρακα, οδικών εμπορευματικών μεταφορών για την απόκτηση οχημάτων, όταν εκτελούνται για λογαριασμό τρίτων. Επίσης αποκλείονται οι επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στις εξαιρέσεις βάσει του κανόνα DeMinimis (όπως αναφέρεται στο άρθρο Article 1 (c-g) του κανονισμού EC Reg No. 1998/2006).

Σκοπός των δανείων

Για τις Επιχειρήσεις του κλάδου «Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών – ICT», ο σκοπός των δανείων είναι η κάλυψη:

– επενδυτικών σχεδίων αποκτήσεως ή/και δημιουργίας (υλικών & άυλων) παγίων και

– αναπτυξιακών αναγκών, προκειμένου να αυξηθούν η παραγωγικότητα και αποδοτικότητα και να υποστηριχθεί η διατήρηση ή/και ανάπτυξη του κύκλου εργασιών της επιχείρησης (αγορά πρώτων υλών, εμπορευμάτων, αγαθών, υπηρεσιών κ.λπ.). Εξαιρείται το εργασιακό κόστος (μισθοί και ημερομίσθια), ενοίκια και λοιπά λειτουργικά κόστη.

Για τις επιχειρήσεις λοιπών κλάδων (που δεν ανήκουν στον κλάδο ICT), ο σκοπός των δανείων είναι η κάλυψη επενδυτικών σχεδίων που αφορούν τη δημιουργία ή/και εκσυγχρονισμό Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών, δηλαδή κάλυψη μόνο δαπανών υλικών και άυλων παγίων Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Υψος δανείου

Ο συνολικός δανεισμός μέσω του Προγράμματος, ανά επιχείρηση, ανέρχεται από 25.000 έως 500.000 ευρώ.

Το επιτόκιο του δανείου είναι μεταβλητό και ορίζεται από την αξιολόγηση της εταιρείας, τις προσφερόμενες εξασφαλίσεις και το ποσοστό ίδιας συμμετοχής. Οι επιχειρήσεις που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του προϊόντος αυτού θα καταβάλλουν επιτόκιο μόνο για το 50% του δανείου, ποσό που αντιστοιχεί στην ιδιωτική συμμετοχή που συνεισφέρει η Τράπεζα. Το υπόλοιπο 50% του δανείου παρέχεται άτοκο από το ΕΣΠΑ 2007-2013, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Για τα ποσοστά επιτοκίων, την περίοδο αποπληρωμής, τους επιμέρους όρους, τα απαραίτητα δικαιολογητικά και οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στις τράπεζες Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Emporiki Βank.

Παραδείγματα αξιοποίησης

Στην ιστοσελίδα startupgreece.gov.gr, αναφέρονται δύο παραδείγματα αξιοποίησης της Δράσης:

1. Επιχείρηση ανάπτυξης λογισμικού μπορεί να χρηματοδοτηθεί για δαπάνες ανάπτυξης και πιστοποίησης λογισμικού, προϊόντων και υπηρεσιών (μισθολογικού κόστους, υπηρεσιών από τρίτους), για την προμήθεια ή χρήση εξοπλισμού Πληροφορικής και Επικοινωνιών και παραμετροποίηση, για δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης καθώς και για κεφάλαιο κίνησης ειδικού σκοπού ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της επιχείρησης.

2. Επιχείρηση κατασκευής ειδών επιπλοποιίας, μπορεί να χρηματοδοτηθεί ενδεικτικά για προμήθεια εξοπλισμού, συστημάτων και λογισμικού, στο πλαίσιο της παροχής διαδικτυακών εφαρμογών π.χ. σχεδίασης των προϊόντων της, ή ολοκληρωμένων υπηρεσιών ηλεκτρονικού εμπορίου, στο πλαίσιο συγκεκριμένου επιχειρηματικού σχεδίου, καθώς και για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των εσωτερικών λειτουργιών της μέσω συστημάτων διαχείρισης (κοπή ξυλείας, ρομποτική συναρμολόγηση υλικών, κ.λπ.) και οργάνωσης (Logistics, ERP, CRM, MIS, SCM, κ.λπ.) της γραμμής παραγωγής, στο πλαίσιο του εμπορικού της κύκλου.

Αιτήσεις υποβάλλονται έως 30 Οκτωβρίου 2013, εκτός εάν ο προϋπολογισμός του προγράμματος εξαντληθεί νωρίτερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή