Ρευστοποιήσεις και νευρικότητα στο Χρηματιστήριο

Ρευστοποιήσεις και νευρικότητα στο Χρηματιστήριο

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψυχρολουσία υπέστη στο ξεκίνημα της τελευταίας εβδομάδας του Ιουλίου το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ο Γενικός Δείκτης κατρακύλησε 7,1% καταγράφοντας τη δέκατη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία του και χάνοντας μέσα σε μία συνεδρίαση 1,6 δισ. ευρώ. Τα νέα ρεκόρ των δεκαετών ισπανικών spread, η μεγαλύτερη ύφεση στην Ιταλία και οι φόβοι των χωρών της Ευρωζώνης ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να μείνει στο ευρώ, προκάλεσαν ισχυρό κύμα ρευστοποιήσεων που έπληξε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο ξεκίνημα της εβδομάδας. Για πρώτη φορά μετά μεγάλο χρονικό διάστημα οι τιμές των ευρωπαϊκών ομολόγων υποχώρησαν ταυτόχρονα με την πτώση του ευρώ, ενώ συνήθως συμβαίνει το αντίστροφο. Μεγάλη πτώση στη συνεδρίαση της Δευτέρας δέχθηκαν οι μετοχές του ΟΤΕ και της ΔΕΗ που έχασαν 16,67% η κάθε μία, ενώ η Εθνική τράπεζα υποχώρησε 11,29%.

Στις συνεδριάσεις της Τρίτης και της Τετάρτης κόπασε η χρηματιστηριακή αναταραχή με συνέπεια ο Γενικός Δείκτης να επιστρέψει σε οριακή άνοδο 0,10% και 0,25% αντίστοιχα και εξασθενημένο τον όγκο συναλλαγών που δεν ξεπέρασε τα 20 εκατ. ευρώ. Νέος γύρος ρευστοποιήσεων κατεγράφη την Πέμπτη, καθώς η αγορά προσπάθησε να αποκωδικοποιήσει τη συνάντηση Σαμαρά – Μπαρόζο, ενώ αρνητικά υποδέχθηκε τα νέα μέτρα ύψους 11,6 δισ. ευρώ για την ελληνική οικονομία που περιλαμβάνουν νέες περικοπές σε συντάξεις και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Με ικανοποιητική άνοδο που ξεπέρασε το 1% εξελίχθηκαν οι πρώτες δύο ώρες της συνεδρίασης της Παρασκευής. Στη συνέχεια η άνοδος περιορίστηκε εν αναμονή των δηλώσεων του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ μετά τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στο ξεκίνημα της Παρασκευής σ’ όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι σύμφωνα με τις οποίες η ΕΚΤ θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει το ευρώ, ακόμη και παρεμβαίνοντας στην αγορά κρατικών ομολόγων.

Οπως αναφέρεται σε ανάλυση της Merit Χρηματιστηριακής, η κρισιμότητα της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας αποτυπώνεται στη δυσκολία εξεύρεσης μέτρων που είναι απαραίτητα για την προσέγγιση τουλάχιστον των δημοσιονομικών στόχων. Επίσης στις προβλέψεις ότι η ύφεση μπορεί να φτάσει το 7% και στη σεναριολογία για ένα νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα. Επιπρόσθετα, αν συνεχιστεί η φιλολογία περί εξόδου της χώρας από το ευρώ αυτό θα δημιουργήσει μεγάλη ζημιά στις αποτιμήσεις των μετοχών και ειδικά εκείνων που έχουν πρωταγωνιστήσει στο μίνι ανοδικό ράλι του Ιουνίου. Κάποια θετικά νέα για την ανάπτυξη που ανακοινώθηκαν πρόσφατα όπως η συμφωνία για την επανέναρξη των δανειοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προς την Ελλάδα, για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) και έργων υποδομής δεν αξιοποιήθηκαν χρηματιστηριακά αφού και άλλες φορές έχουν ακουστεί εξαγγελίες υπέρ της ανάπτυξης που έμειναν στα χαρτιά. Σημαντική στο επόμενο διάστημα είναι η έκθεση της τρόικας που θα κρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης, πιθανότατα τον Σεπτέμβρη, αν όχι στο τέλος Αυγούστου. Η έκθεση δύσκολα θα είναι πολύ θετική, αφού οι καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις είναι εμφανείς, καταλήγει η ανάλυση της χρηματιστηριακής. Συνεχίζονται οι προσπάθειες αναδιάρθρωσης δανεισμού από τις εισηγμένες κυρίως μέσα από την έκδοση ομολογιακών δανείων. Ηδη από το ξεκίνημα του 2012 μέχρι και τις αρχές Ιουλίου περισσότερα από 450 εκατ. ευρώ έχουν αντλήσει οι εταιρείες μέσω της υπογραφής ομολογιακών δανείων. Το 2011 συνολικά αντλήθηκαν 1,3 δισ. ευρώ από την έκδοση ομολογιακών δανείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή