ΕΡΓΑΣΙΑ & ΖΩΗ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και το Euro 2012 έδωσαν την έμπνευση στους υπέρμαχους ενός φιλικού εργασιακού περιβάλλοντος, όπως και στους υποστηρικτές της προσπάθειας των οργανισμών, να περιφρουρούν την υγεία και την ευεξία των εργαζoμένων τους και να συγκρίνουν τις εντυπωσιακές επιδόσεις των αθλητών με τα οφέλη που έχουν οι εργοδότες όταν καλλιεργούν στους υφισταμένους τους συνήθειες υγιεινής ζωής και καθημερινής άσκησης. Θεωρούν δε τη σύγκριση αυτή ιδιαιτέρως σημαντική, αφού οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι στην καλύτερη δυνατή φόρμα τους όλο τον χρόνο και να αποδίδουν τα μέγιστα και τα κάλλιστα κάθε ημέρα.

Ως πρώτος στόχος τίθεται η καθιέρωση διαλείμματος από την εργασία για το μεσημεριανό γεύμα, γιατί η παράλειψή του «ρίχνει» την αποδοτικότητα των εργαζομένων κατά τις απογευματινές ώρες. Κυρίως όμως, να εγκαταλειφθεί η «κακή συνήθεια» των εργαζομένων να τρώνε κάτι «συνήθως όχι υγιεινό» βιαστικά επάνω στο γραφείο τους εξαιτίας του φόρτου εργασίας. Κάτι, που κάνει το 30% των εργαζομένων στη Βρετανία, σύμφωνα με επίκαιρη έρευνα της ασφαλιστικής εταιρείας Βupa.

Προτείνεται, λοιπόν, η τάση αυτή να καταπολεμηθεί, με τα ανώτερα στελέχη να δίνουν το καλό παράδειγμα προς μίμηση, όπως και με την ύπαρξη ενός χώρου εστίασης σε μικρή απόσταση από τον εργασιακό χώρο. «Ενα εργατικό προσωπικό που δεν ξεκουράζεται και δεν ζει υγιεινά δεν μπορεί να είναι και αποδοτικό. Ο εργοδότης λοιπόν οφείλει να διατηρεί το προσωπικό “fit for business”», λέει η έκθεση της Βupa. Και στο σημείο αυτό παρεμβαίνει η πάντα εποικοδομητική άποψη του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την ΕΚΕ, το οποίο σε πρόσφατη περιοδική ανακοίνωσή του υπενθυμίζει στους οργανισμούς-μέλη του την αξία της προσφοράς στο προσωπικό διατακτικών (vouchers) και εκπτώσεων για γεύματα, γυμναστήρια και αθλητικές λέσχες. Αναφέρει δε ως παράδειγμα την εταιρεία Edenred, της οποίας οι διατακτικές που διαθέτει στην Ολλανδία γίνονται δεκτές μόνο σε εστιατόρια τα οποία φροντίζουν για την υγιεινή διατροφή των πελατών τους. Ως γνωστόν, η εταιρεία Edenred υποστηρίζει προσπάθειες οργανισμών για τη φροντίδα του ανθρώπινου δυναμικού τους και για ένα φιλικό περιβάλλον για τον εργαζόμενο. Εχει παρουσία σε 40 χώρες και στην Ελλάδα δραστηριοποιείται από το 1997 (www.edenred.gr).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή