Εντονη κινητικότητα στον τραπεζικό κλάδο

Εντονη κινητικότητα στον τραπεζικό κλάδο

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν απλώς θέμα χρόνου και φαίνεται ότι το πλήρωμά του είχε φτάσει προ πολλού. Και κάπως έτσι την Παρασκευή το απόγευμα έφτασε η ώρα των ανακοινώσεων, που σηματοδοτούν το τέλος μιας εποχής: η Πειραιώς απορροφά το υγιές τμήμα της Αγροτικής, η οποία σβήνει από τον χάρτη του εγχώριου χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Εδώ και τρεις εβδομάδες η Πειραιώς είχε επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον της για την περίπτωση, καταθέτοντας σχετική πρόταση στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Στο διάστημα που μεσολάβησε, το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος έκαναν την επιλογή τους: αποφάσισαν να προχωρήσουν στην πώληση του «καλού» ενεργητικού της ΑΤΕ (εκκαθαρίζοντας το «κακό»), μεταβιβάζοντας το δίκτυο καταστημάτων, το σύνολο των καταθέσεων, το υγιές ενεργητικό, καθώς και συγκεκριμένες δραστηριότητές της. Από τον νόμο προβλεπόταν ούτως ή άλλως ότι τη διαφορά μεταξύ των μεταφερόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού θα την κάλυπτε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ για τα μη ενήμερα δάνεια με ενέχυρο αγροτική γη, που δεν θα μεταβιβάζονταν, θα γινόταν ειδική νομοθετική ρύθμιση. Τέλος, σε ό,τι αφορά τις θυγατρικές εταιρείες, που επίσης δεν θα μεταβιβάζονταν, θα αξιοποιούνταν από το Δημόσιο ως περιουσιακό του στοιχείο. Ολα τα παραπάνω συνιστούσαν μια σειρά από περίπλοκα ζητήματα, τεχνικού χαρακτήρα, που καθυστερήσαν τις ανακοινώσεις.

Στο ίδιο διάστημα, εκάμφθησαν επίσης και οι τελευταίες αντιστάσεις της τρόικας. «Κατάλαβαν ότι μια τράπεζα δεν κλείνει έτσι απλά, αλλά πωλείται», τονίσθηκε χαρακτηριστικά από αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Και κάπως έτσι, στο τέλος έδωσαν τη συγκατάθεσή τους, για να κλείσει ο φάκελος «Αγροτική» που παρέμενε ανοιχτός τα τελευταία 30 χρόνια.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα εξέλιξη ήταν αυτή που είχε να κάνει με το κατ’ αρχήν ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για την περίπτωση της ΑΤΕ από τη Eurobank: τελικώς δεν πήρε ποτέ τη μορφή πρότασης δεσμευτικού χαρακτήρα. Πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν επιμένουν ότι, στην περίπτωση της τράπεζας του ομίλου Λάτση, είναι άγνωστο αν η Αγροτική υπήρξε ποτέ πραγματικά βασική της προτεραιότητα. Συμμετείχε μεν στην αρχική φάση της διαδικασίας για την ΑΤΕ, ωστόσο το έκανε περισσότερο για να έχει την «αίσθηση», παρά επειδή επεδίωκε πραγματικά την απόκτησή της. Αλλωστε οι εξελίξεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα αλλάζουν πλέον σε καθημερινή βάση.

Για παράδειγμα, είναι άγνωστο αν παραμένει ενεργή η πρόταση που έχει καταθέσει για την Εμπορική στο ΤΧΣ η Εθνική. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι η παρούσα διοίκησή της θέλει να εξετάσει όλες τις παραμέτρους μιας τέτοιας κίνησης πριν πάρει τις τελικές της αποφάσεις, για το αν θα στηρίξει ή όχι, δηλαδή, την προσφορά που είχε καταθέσει αποχωρώντας ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Απόστολος Ταμβακάκης. Σχετικά έγραψε η «Κ» και την προηγούμενη Κυριακή. Το νέο στοιχείο, εν προκειμένω, είναι ότι τελικά για την περίπτωση της Εμπορικής ενδιαφέρον εξέφρασαν στο ΤΧΣ επίσης η Alpha Bank και η Eurobank. Οπερ σημαίνει ότι το παιχνίδι αρχίζει να γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο.

Οσοι παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο επιμένουν ότι «τα πάντα θα εξαρτηθούν από τη στάση της Εθνικής». Δηλαδή, από το αν η ΕΤΕ θα «χτυπήσει» μέχρι τέλους τη διεκδίκηση της Εμπορικής. Αν ναι, τότε είναι το φαβορί. Αν όχι, τότε η διεκδίκησή της θα κριθεί μεταξύ των άλλων δύο υποψηφίων. Σε αυτή την τελευταία περίπτωση, ο αγώνας θα είναι αμφίρροπος μέχρι την τελευταία στιγμή. Στη παρούσα συγκυρία, λέγεται ότι η Alpha έχει ένα μικρό προβάδισμα.

Ωστόσο, αυτό δεν λέει τίποτα. Γιατί μέχρι πρόσφατα αυτό το προβάδισμα το είχε η Eurobank, όταν απ’ την Alpha υποστηριζόταν ότι ενδιαφέρονταν μόνο για συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία της Εμπορικής. Τώρα όμως αυτό δεν ισχύει. Η Alpha «πάει» για το σύνολο της Εμπορικής. Βεβαίως, αυτό που δεν πρέπει να διαφεύγει την προσοχή κανενός, όταν κάνει τους πιθανούς και απίθανους συνδυασμούς, είναι το τι θέλει και η ίδια η… Εμπορική ή -για την ακρίβεια- η μητρική της, Credit Agricole. Γιατί αυτή θα είναι που θα κάνει την τελική επιλογή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή