«Θα μπούμε δυνατά στην αγορά σας αν μειώσετε φόρους»

«Θα μπούμε δυνατά στην αγορά σας αν μειώσετε φόρους»

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μείωση της φορολόγησης είναι το κλειδί για την ανάπτυξη σε περιόδους κρίσης, υποστηρίζει ο κ. Μάικλ Κόουλι, αντιπρόεδρος της Ryanair. Και ο μόνος τρόπος για να ενισχυθεί ο τουρισμός είναι η είσοδος αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους στην ελληνική αγορά, εξηγεί. Προϋπόθεση, ωστόσο, για τη δραστηριοποίηση των εν λόγω εταιρειών αποτελεί ο περιορισμός της φορολόγησης και των τελών χρήσης των αεροδρομίων, αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ».

– Συναντηθήκατε με τους αρμόδιους υπουργούς. Ποιες οι προτάσεις σας και τι ζητήσατε εσείς ως εταιρεία;

– Ηρθαμε να συζητήσουμε τις επιχειρηματικές σκέψεις που έχουμε αναφορικά με την ελληνική αεροπορική αγορά και τους τρόπους ενίσχυσής της, καθώς αυτή παρουσιάζει ιδιαίτερα χαμηλή κινητικότητα. Θεωρούμε ότι η ανάπτυξη του τουρισμού βασίζεται στις χαμηλού κόστους υπηρεσίες. Διότι, αν ο ταξιδιώτης εξοικονομήσει μεγάλο ποσό από το κόστος του αεροπορικού ταξιδιού –που είναι αυτό που προσφέρει η δική μας εταιρεία– τότε είναι πιο πιθανό να έρθει, έχοντας μάλιστα στην τσέπη του περισσότερα χρήματα να διοχετεύσει στην τοπική αγορά. Σε έρευνες που αφορούν στο προφίλ των ταξιδιωτών που επιλέγουν χαμηλού κόστους εταιρείες, διαπιστώθηκε ότι οι δαπάνες των χαμηλού κόστους ταξιδιωτών σε σύγκριση με των υψηλού κόστους (σ.σ. αυτοί που επιλέγουν παραδοσιακές αεροπορικές εταιρείες, με υψηλότερους ναύλους) είναι ισόποσες.

– Γιατί δεν έχετε αυξήσει την εδώ παρουσία σας;

– Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε δυναμικότατη είσοδο στην ελληνική αγορά, και μάλιστα ταχύτατα. Προϋπόθεση, ωστόσο, είναι να μειωθούν ή και να εξαλειφθούν εντελώς τα τέλη χρήσης και η φορολόγηση στα περιφερειακά αεροδρόμια και να περιοριστεί σημαντικά το κόστος χρήσης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η αγορά των νησιών, και το επίπεδο εξυπηρέτησης των περιφερειακών αεροδρομίων δεν μας προβληματίζει γιατί ο ταξιδιώτης απλώς διέρχεται από τον αερολιμένα, προκειμένου να πάει στον τελικό του προορισμό. Μοναδικό κριτήριο για τον επισκέπτη είναι το χαμηλό κόστος. Εμείς, ως εταιρεία, μπορούμε να το προσφέρουμε αυτό, αρκεί να περιοριστεί το αδικαιολόγητα υψηλό κόστος των αεροδρομίων, τα οποία σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται για τη χαμηλή τουριστική κίνηση.

– Αν τα αιτήματά σας γίνουν δεκτά, πόσο γρήγορα μπορείτε να επεκταθείτε εδώ;

– Μπορούμε από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να κάνουμε δυναμική είσοδο, την οποία θα κορυφώσουμε την άνοιξη του 2013. Εχουμε τη δυνατότητα ακόμα και να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο στη χώρα, καθώς σκοπεύουμε να ενισχύσουμε τις δραστηριότητές μας κατά 300%.

Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στην κρίση, η οποία έπληξε και την Ιρλανδία, επισημαίνοντας ότι η χώρα του χαίρει πολύ θετικής δημοσιότητας σε αντίθεση με την Ελλάδα, η οποία επιβαρύνεται συνεχώς από αρνητικά δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή