O ΔΗΚΤΗΣ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κινεζικός… δάκτυλος στο Συμβούλιο της Ε.Ε.

Τον λογαριασμό της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χέρμαν βαν Ρομπέι (φωτ.), και δέκα ακόμη υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Συμβουλίου υπέκλεψαν πέρυσι δύο ομάδες χάκερ, αποκαλύπτει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το πρακτορείο, οι χάκερ εισέβαλαν στο δίκτυο υπολογιστών του Συμβουλίου της Ε.Ε. τέσσερις φορές στο διάστημα από τις 8 Ιουλίου μέχρι τις 18 Ιουλίου 2011. Κατά σύμπτωση, εκείνο ακριβώς το διάστημα βρίσκονταν στο αποκορύφωμά τους οι διαπραγματεύσεις για το πρώτο ελληνικό «κούρεμα», που τελικά αποφασίστηκε στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου. Τα ίχνη που άφησαν οι χάκερ στο σύστημα καταγραφής των υπολογιστών δείχνουν προς την κατεύθυνση Κινέζων χάκερ που πιθανώς συνδέονται με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Μεταξύ άλλων, οι χάκερ παραβίασαν και την ηλεκτρονική αλληλογραφία του υπευθύνου για την αντιτρομοκρατία της Ε.Ε., Ζιλ ντε Κερσόβ.

Εκπρόσωποι ταξιδιωτικού γραφείου που διαφημίζεται ότι έχει ειδικότητα και στο real estate στέλνουν με φαξ προτάσεις σε ξενοδόχους για την πώληση ή τη μετοχοποίηση των μονάδων τους. Φέρεται ότι εκπροσωπούν εφοπλιστικά και άλλα κεφάλαια. Οι εκπρόσωποι του γραφείου ενημερώνουν τους ξενοδόχους ότι βρίσκονται στη περιοχή τους και ζητούν επικοινωνία μαζί τους προκειμένου να συζητήσουν την πρότασή τους. Παράλληλα, υπόσχονται απόλυτη εχεμύθεια στη διαδικασία των μεταβιβάσεων.

Επιστρέφουν στη Λιβύη

Μετά τις εκλογές στη Λιβύη αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις στρέφουν ξανά το βλέμμα τους στη βορειοαφρικανική χώρα. Η ελληνική επιχειρηματική παρουσία στη Λιβύη παραδοσιακά εντοπίζεται στον κατασκευαστικό τομέα, όπου πριν από την κατάρρευση του καθεστώτος Καντάφι δραστηριοποιούνταν οι εταιρείες J&P Ιωάννου & Παρασκευαΐδης, Τageco, Αρχιρόδον, ΤΕRΝΑ, Κουρτίδης, Olympia, Σικελίς και Maritech. Επίσης, παρουσία είχε η ΕΤΕΜ του ομίλου Βιοχάλκο. Πολλές επιχειρήσεις ασκούσαν εμπορική δραστηριότητα κυρίως στους τομείς δομικών υλικών, τροφίμων και φαρμακευτικών.

Λιγότερες οι πειρατικές επιθέσεις σε πλοία το 2012

Σημαντική μείωση καταγράφεται στις πειρατικές επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2012, κυρίως στην περιοχή της Σομαλίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, τους πρώτους έξι μήνες του έτους σημειώθηκαν 177 πειρατικές επιθέσεις έναντι 266 το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ως βασική αιτία θεωρείται η μειωμένη απόδοση των Σομαλών πειρατών. Οι πειρατικές επιθέσεις από Σομαλούς υποχώρησαν στις 69 έναντι 163 το περυσινό αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Επίσης κατέλαβαν λιγότερα πλοία,13 έναντι 21 πέρυσι. Παρ’ όλα αυτά, οι Σομαλοί παραμένουν η σοβαρότερη απειλή για την παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία. Από τις 30 Ιουνίου του 2012, Σομαλοί πειρατές κρατούν 11 πλοία και 218 ναυτικούς εκ των οποίων 44 φυλάσσονται σε άγνωστη τοποθεσία. Επιπλέον, η ναυτική παρουσία πολεμικών σκαφών του ΝΑΤΟ αποθαρρύνει τους πειρατές.

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση για τα κρίσιμα ζητήματα

Χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη μετά τις εκλογές συνάντηση της τρόικας με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ. Πολλά τα θέματα της ενέργειας και ιδιαιτέρως κρίσιμα. Από πού να ξεκινήσει κανείς, τιμολόγια, αποκρατικοποιήσεις, λιγνίτες, εγγυημένες τιμές ΑΠΕ, όλα ανοιχτά!

Αυτό όμως που, σύμφωνα με επίσημες διαρροές από το υπουργείο, εντυπωσίασε τους τροϊκανούς και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους ήταν η μετεγκατάσταση του υπουργείου στο κτίριο του «Μινιόν»!

Η αλήθεια είναι ότι οι θερμοκρασίες έχουν ανέβει επικίνδυνα. Να υποθέσω ότι ή ο υδράργυρος έκανε τους τροϊκανούς να ξεχάσουν γιατί ήρθαν ή οι αρμόδιοι στο υπουργείο ΠΕΚΑ δεν έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα των θεμάτων που καλούνται να διαχειριστούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή