Αβέβαιο το μέλλον για τρεις θυγατρικές της Αγροτικής Τράπεζας

Αβέβαιο το μέλλον για τρεις θυγατρικές της Αγροτικής Τράπεζας

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ναυάγησαν και οι τρεις διαδικασίες πώλησης των μη τραπεζικών θυγατρικών (ΕΒΖ, ΣΕΚΑΠ, Δωδώνη) της Αγροτικής Τράπεζας. Η απορρόφηση της «καλής» Αγροτικής Τράπεζας από την Τράπεζα Πειραιώς έδωσε τέλος στις ισάριθμες διαδικασίες, που είχαν ήδη οδηγηθεί σε αδιέξοδο πριν από τις πρόωρες εθνικές εκλογές του Μαΐου.

Αγονος αναμένεται να κηρυχθεί ο διαγωνισμός για την πώληση του 82,33% της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) καθώς οι τρεις τελικές προσφορές υπολείπονται σημαντικά από τον στόχο που είχε θέσει η τράπεζα. Το βασικό θέμα είναι τι θα γίνει με τα συνολικά δάνεια της ΕΒΖ, που φθάνουν τα 130 εκατ. ευρώ, και εάν θα διαγραφούν προκειμένου να ετοιμαστεί η νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ή θα φορτωθεί τα δάνεια το νέο τραπεζικό σχήμα.

Χθες, η διοίκηση της ΕΒΖ, σε ανακοίνωσή της προς το Χρηματιστήριο Αθηνών, υποστήριξε ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις στην Αγροτική Τράπεζα ουδεμία επίπτωση έχουν στην εύρυθμη λειτουργία της». Η ΕΒΖ, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, εκπληρώνει και θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς τους εργαζομένους, τους τευτλοπαραγωγούς, τους προμηθευτές της και τις δανειακές της υποχρεώσεις». Να υπενθυμίσουμε ότι η εισηγμένη εμφάνισε κέρδη στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2012. Ειδικότερα, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 6,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 20,3 εκατ. της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, παρουσιάζοντας θετικό πρόσημο για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια. Το αντίστοιχο μέγεθος για τον όμιλο ήταν κέρδη 7,3 εκατ. έναντι ζημιών 5,2 εκατ. ευρώ της περυσινής περιόδου. Η λειτουργική κερδοφορία (ebitda) του ομίλου ανήλθε σε κέρδη 26,7 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 8 εκατ. ευρώ, την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Στη ΣΕΚΑΠ

Στη χειρότερη θέση από τις θυγατρικές της Αγροτικής Τράπεζας βρίσκονται οι 250 εργαζόμενοι της συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, καθώς η επιχείρηση οδεύει προς εκκαθάριση. Η διοίκηση της Αγροτικής, που ελέγχει το 50,36% της καπνοβιομηχανίας, προ δεκαπενθημέρου

κατήγγειλε τις δανειακές συμβάσεις ύψους 40 εκατ. ευρώ της καπνοβιομηχανίας για την έκδοση διαταγής πληρωμής. Η αντίστροφη μέτρηση για τον απεγκλωβισμό της Αγροτικής Τράπεζας από την καπνοβιομηχανία ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο όταν ακυρώθηκε η πώληση σε ινδικό όμιλο. Η αιτία για το «ναυάγιο» της συμφωνίας με την ινδική Bommidala Enterprises φέρεται να ήταν ο δεύτερος βασικός μέτοχος της βορειοελλαδίτικης εταιρείας, η ΣΕΚΕ (Συνεταιριστική Ενωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδας), με ποσοστό 34%, που μπλόκαρε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, κατά 30 εκατ. ευρώ, της ΣΕΚΑΠ. Οπως είχε ανακοινώσει η Αγροτική Τράπεζα, ο ινδικός όμιλος απέσυρε την προσφορά, την οποία είχε δεχτεί η Αγροτική Τράπεζα για να μεταβιβάσει το ποσοστό της (50,36%) στον ινδικό όμιλο, λόγω αδυναμίας λήψης απόφασης για την πραγματοποίηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 30 εκατ. ευρώ στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΣΕΚΑΠ. Για την ακύρωση της επένδυσης αναφέρθηκε με ανακοίνωσή του το Ελληνοϊνδικό Επιμελητήριο που υποστήριξε πως η επένδυση της ινδικής Bommidala δεν ευοδώθηκε, καθώς ξαφνικά αποκαλύφθηκε ότι η ΣΕΚΑΠ είχε κρυφά χρέη της τάξης των 10 εκατ. ευρώ, που αφορούν σε φόρους οι οποίοι είχαν αρχικά αποκρυβεί. Απαντώντας στο Ελληνοϊνδικό Επιμελητήριο, η Αγροτική Τράπεζα υποστήριξε ότι ο ινδικός όμιλος ήταν γνώστης των υποχρεώσεων της ΣΕΚΑΠ στην Αμερική, ενώ επισήμανε ότι ο διαγωνισμός κρίθηκε άγονος χωρίς υπαιτιότητα της Τράπεζας για τη ματαίωση της αύξησης κεφαλαίου. Για τη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, η καλύτερη προσφορά έγινε από την κοινοπραξία της ελληνικής Simos Food με ρωσική εταιρεία. Ωστόσο, αντιδρούν οι μέτοχοι μειοψηφίας (ένωση αγροτικών συνεταιρισμών Ιωαννίνων–Θεσπρωτίας–Αρτας–Φιλιππιάδας) αφού η ελληνική εταιρεία της κοινοπραξίας έχει μεγάλες οφειλές στη Δωδώνη και παράλληλα είναι συνεργάτης της διακινώντας τα προϊόντα της στη Νότια Ελλάδα, εξέλιξη που υποχρέωσε τους μετόχους μειοψηφίας να υποβάλουν ένσταση για τη συμμετοχή της Simos Food στον διαγωνισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή