Γ. Προβόπουλος: Η Αγροτική θα έκλεινε αν δεν μεταβιβαζόταν

Γ. Προβόπουλος: Η Αγροτική θα έκλεινε αν δεν μεταβιβαζόταν

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απολύτως νόμιμη, διαφανή, αναγκαία, καθώς και επωφελή για την οικονομία και τους εργαζομένους, χαρακτήρισαν, χθες στη Βουλή, τη συμφωνία για μεταβίβαση της Αγροτικής στην Τράπεζα Πειραιώς οι κ. Γ. Στουρνάρας και Γ. Προβόπουλος. Ο υπουργός Οικονομίας και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κλήθηκαν στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου προκειμένου να ενημερώσουν την εθνική αντιπροσωπεία σχετικά ακριβώς με τις εξελίξεις ειδικά στην ΑΤΕ και ευρύτερα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Απέναντί τους, όπως αναμενόταν, υπήρξε η έντονη αντίδραση κυρίως από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Καταγράφηκε, ωστόσο, και η επιφύλαξη αρκετών άλλων βουλευτών για σειρά από πτυχές της συγκεκριμένης εξέλιξης, ενώ αίσθηση σημείωσε η επισήμανση του εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος έκανε λόγο για την πρώτη καταπάτηση της προγραμματικής συμφωνίας βάσει της οποίας σχηματίστηκε η κυβέρνηση Σαμαρά.

«Συμφώνησα και συμφωνώ με τον τρόπο χειρισμού αυτών των εποπτικών αρχών», άρχισε την τοποθέτησή του ο κ. Στουρνάρας. «Ολες οι λύσεις είναι δύσκολες. Αυτή που προκρίθηκε είχε το μεγαλύτερο όφελος για Δημόσιο και κοινωνία», πρόσθεσε.

«Η μεταβίβαση της Αγροτικής έγινε βάσει των σχετικών προβλέψεων του Μνημονίου, με διαφανείς διαδικασίες και σε συνθήκες εμπιστευτικότητας, όπως πρέπει για περιπτώσεις μεταβίβασης “μιας ασθενούς τράπεζας”», υπογράμμισε αμέσως μετά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. «Αν δεν εφαρμόζονταν τα μέτρα εξυγίανσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διέκοπτε την παροχή ρευστότητας και η Αγροτική θα έκλεινε αμέσως. Θα είχαμε πάνω από 5.000 ανέργους, ενώ θα έπρεπε και να εξευρεθούν 14 δισ. ευρώ για την αποζημίωση των καταθετών και άλλα 6,3 δισ. για την επιστροφή της ρευστότητας στο ευρωσύστημα».

Λίγο αργότερα, με την τοποθέτησή του, ο κ. Π. Λαφαζάνης ανέβαζε κατακόρυφα τους τόνους: «Μετά την Αγροτική, θα κάνετε το ίδιο με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Εξυπηρετείτε ιδιωτικά συμφέροντα. Δεν θα ανεχτούμε ως τετελεσμένα αυτά που κάνετε. Είναι εγκληματικές οι πράξεις σας». Ο κ. Κ. Καπερνάρος (Ανεξ. Ελληνες) ζητούσε να πληροφορηθεί ποιους συγκεκριμένους νόμους επικαλούνται οι κ. Στουρνάρας και Προβόπουλος προκειμένου να προχωρήσουν στη μεταβίβαση της Αγροτικής. «Δεν σχολιάζω τα περί ληστείας και ποινικών ή αστικών ευθυνών. Δεν με αγγίζουν», απάντησε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου.

Ο υπουργός Οικονομικών με αφορμή πολλές ερωτήσεις για την υποθήκη αγροτικής γης έναντι δανείων που δεν εξυπηρετούνται, είπε πως «θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία». Αίσθηση, μεταξύ άλλων, προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Προβόπουλος μίλησε για «ευρήματα», τα οποία έχουν αποσταλεί στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, όταν ο βουλευτής της Χ.Α. κ. Ηλ. Παναγιώταρος μίλησε για πληφορορίες πως ανώτατο στέλεχος της Αγροτικής μετέφερε εκατομμύρια ευρώ από τον προσωπικό του λογαριασμό στο εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή