Επιφυλακτικοί οι επενδυτές, το ενδιαφέρον στις εξελίξεις του τραπεζικού κλάδου

Επιφυλακτικοί οι επενδυτές, το ενδιαφέρον στις εξελίξεις του τραπεζικού κλάδου

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη μεταβλητότητα χαρακτήρισε την πρώτη χρηματιστηριακή εβδομάδα του Αυγούστου. Το επενδυτικό ενδιαφέρον μονοπώλησαν οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο με επίκεντρο την Αγροτική Τράπεζα και την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την Emporiki Bank. Παράλληλα, η κυβέρνηση σχεδιάζει από τον Σεπτέμβριο να προχωρήσει στην πώληση και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Ωστόσο, η άπνοια που επικράτησε στις συναλλαγές έδειξε ότι οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για την οριστικοποίηση των μέτρων ύψους 11,6 δισ. ευρώ που απαιτούνται προκειμένου η χώρα να λάβει την επόμενη δόση του μνημονίου. Τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο με αφορμή την εξαγορά της ATEbank από την Τράπεζα Πειραιώς κινήθηκε με ισχυρή άνοδο σε ποσοστό 2,26%. Πρωταγωνιστές της συνεδρίασης οι μετοχές της Alpha Bank (+12,38%), της Εθνικής Τράπεζας (+10,26%) και της Τράπεζας Πειραιώς (+9,05%). Στη συνεδρίαση της Τρίτης η αγορά κινήθηκε υποτονικά και έκλεισε με οριακή πτώση 0,13%. Εξίσου υποτονικά αλλά με θετικό πρόσημο έκλεισε ο Γενικός Δείκτης στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Στη συνεδρίαση της Πέμπτης, η Αθήνα ακολούθησε την έντονη μεταβλητότητα των ευρωπαϊκών αγορών που ενώ στο ξεκίνημα κατέγραφαν ικανοποιητικά κέρδη αμέσως μετά την ομιλία του προέδρου της ΕΚΤ επέστρεψαν σε αρνητική τροχιά, καθώς απογοητεύτηκαν από τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις κυβερνήσεις στα θέματα του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους. Το Χρηματιστήριο Αθηνών την Πέμπτη από ενδοσυνεδριακά κέρδη 1,05% έκλεισε τελικά με πτώση 1,08% με τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις να σημειώνουν οι τραπεζικές μετοχές. Την Παρασκευή επικράτησαν ανοδικές τάσεις στην αγορά, με χαμηλό τον όγκο συναλλαγών. Η ελληνική αγορά μετοχών παραμένει σε χαμηλά 20 ετών από τις αρχές του έτους λόγω των φόβων για έξοδο από το ευρώ. Το χαμηλό έτους έχει καταγραφεί στη συνεδρίαση της 5ης Ιουνίου με τον Γενικό Δείκτη εκείνη την ημέρα να διολισθαίνει στις 476,36 μονάδες που αποτέλεσαν επίπεδα του Νοεμβρίου 1989. Οπως σημειώνουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, μπορεί η αγορά να δείχνει ανήμπορη να υπερβεί τις 600 μονάδες, ωστόσο οποιαδήποτε ανάκαμψη θα μπορούσε να αποδειχθεί βραχύβια, η οποία δεν θα υποστηρίζεται από μια βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα από μείωση της ανεργίας και περιορισμό της ύφεσης που ήδη συμπληρώνει τον τέταρτο χρόνο.

Ειδικά για την πολιτική σκηνή οι αναλυτές επισημαίνουν ότι αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για την ελληνική ανάκαμψη, για την περίπτωση που δεν θα συνεχισθεί η στήριξη των δύο κομμάτων προς την κυβέρνηση. Η χρηματιστηριακή αγορά παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τον ρυθμό προόδου στις αποκρατικοποιήσεις καθώς έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και ενώ οι χρηματιστηριακές τιμές των ΔΕΚΟ που περιλαμβάνονται στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων κινούνται σε ιστορικά χαμηλά. Στον χώρο των εισηγμένων επιχειρήσεων επικρατεί άπνοια σε επίπεδο εξελίξεων με τις διοικήσεις να προσπαθούν να μειώσουν τον τραπεζικό δανεισμό, ενώ οι περισσότερες προχωρούν στην έκδοση νέων ομολογιακών δανείων για να αναδιαρθρώσουν τον δανεισμό τους. Επίσης, δεν ολοκληρώθηκαν και οι δύο τελευταίες δημόσιες προτάσεις που ολοκληρώθηκαν μέσα στον Ιούλιο για την Rilken και τον ΔΟΛ. Καμία από τις δυο επιχειρήσεις δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει το 90% του μετοχικού κεφαλαίου που απαιτεί η νομοθεσία προκειμένου να κάνουν χρήση του squezze out και να συγκεντρώσουν και το υπόλοιπο 10% για να οδηγηθούν στην έξοδο του χρηματιστηριακού ταμπλό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή