Η ενέργεια έφερε αύξηση τζίρου στη Μυτιληναίος το α΄ εξάμηνο

Η ενέργεια έφερε αύξηση τζίρου στη Μυτιληναίος το α΄ εξάμηνο

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ύψος των 8,5 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας του ομίλου Μυτιληναίου για το πρώτο εξάμηνο του 2012, έναντι 30,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγούμενου έτους. Παράλληλα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών έφθασε τα 714,4 εκατ. ευρώ, έναντι 710,7 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2011, καταγράφοντας αύξηση 0,5% που οφείλεται στην αυξημένη συνεισφορά του τομέα της ενέργειας. Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση της εισηγμένης, η έναρξη λειτουργίας όλων των θερμικών και ανανεώσιμων μονάδων ενέργειας (πλην συμπαραγωγής) εξουδετέρωσε την αναμενόμενη μείωση κύκλου εργασιών στη Μέτκα και στον τομέα μεταλλουργίας και μεταλλείων.

Εξωτερικό και ΔΕΗ

Επίσης, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι ο όμιλος Μυτιληναίου με εξαγωγική δραστηριότητα 80% και ολοκληρωμένες επενδύσεις αιχμής εντός της χώρας, ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ την τελευταία πενταετία, καταβάλλει υπεράνθρωπη προσπάθεια διατήρησης της εξωστρέφειας και της επιτυχημένης πορείας του, απέναντι σε όλα τα θεσμικά, τραπεζικά, ενεργειακά και λειτουργικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Η δραστηριότητα στην Ελλάδα επηρεάστηκε από την ύφεση που οδήγησε σε ακύρωση ή αναβολή των όποιων επενδύσεων σχεδιάζονταν σε έργα ενδιαφέροντος της θυγατρικής Μέτκα, ενώ τα υπό εκτέλεση έργα κυρίως της ΔΕΗ έχουν εξελιχθεί σε επιζήμια δραστηριότητα για την εταιρεία, λόγω των σημαντικών καθυστερήσεων στην υλοποίηση και χρηματοδότηση, χωρίς ευθύνη της θυγατρικής του ομίλου.

Η δραστηριότητα στο εξωτερικό προχώρησε καλύτερα του αναμενομένου, αντισταθμίζοντας τις ζημίες από τα έργα της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών της Μέτκα στο πρώτο εξάμηνο του 2012, ανήλθε στα 298,7 εκατ. ευρώ, έναντι 477,8 εκατ. ευρώ το 2011. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 50,7 εκατ. ευρώ, από 72,3 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ το περιθώριο κέρδους EBITDA διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα (17,0%). Οσον αφορά τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, αυτά ανήλθαν σε 40,1 εκατ. ευρώ έναντι 49,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Ο τομέας μεταλλουργίας και μεταλλείων του Ομίλου, αντιμετωπίζει τις ισχυρότερες προκλήσεις το 2012. Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου το 50% των εταιρειών του κλάδου εμφανίζει αρνητικές χρηματικές ροές. Σε αυτό το πλαίσιο της διεθνούς αρνητικής συγκυρίας, ο τομέας μεταλλουργίας του Ομίλου σημείωσε μείωση του κύκλου εργασιών που διαμορφώθηκε στα 232,6 εκατ. ευρώ, από 260,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011. Σε ένα τέτοιο παγκόσμιο περιβάλλον, ο Ομιλος στον κλάδο μεταλλουργίας και μεταλλείων έχει σε πλήρη εξέλιξη πρόγραμμα δραστικού περιορισμού του κόστους ύψους 145 εκατ. δολαρίων ετησίως, για να εξασφαλίσει τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του σημαντικού αυτού κλάδου της οικονομίας. Σ’ αυτή την προσπάθεια, τονίζει ο όμιλος βρίσκει απέναντι την ελληνική γραφειοκρατία, η οποία κρατάει ακόμα εκτός εμπορικής λειτουργίας το εργοστάσιο συμπαραγωγής (επένδυση 200 εκατ. ευρώ που ολοκληρώθηκε προ τετραετίας) με αποτέλεσμα η μονάδα αυτή να προκαλεί ζημίες 11,5 εκατ. ευρώ για τον όμιλο μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2012.

Ο τομέας ενέργειας, έχοντας πλέον σε πλήρη λειτουργία δύο από τα καλύτερα θερμικά εργοστάσια της Ευρώπης, αλλά και αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, ενίσχυσε σημαντικά τα μεγέθη του Ομίλου στο πρώτο εξάμηνο του 2012. Ειδικότερα ο κύκλος εργασιών του τομέα ενέργειας ανήλθε σε 198,5 εκατ. ευρώ, από 34,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011 και αντιστοιχεί στο 28% του συνολικού κύκλου εργασιών του Ομίλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή