Ανοδικά κατά 3,3% κινήθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές τον Ιούνιο

Ανοδικά κατά 3,3% κινήθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές τον Ιούνιο

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά ανόδου επανέρχονται οι ελληνικές εξαγωγές, εξέλιξη η οποία από τους ίδιους τους εξαγωγείς αποδίδεται στην πολιτική σταθερότητα που επετεύχθη μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι εμφανίζονται ακόμη διστακτικοί, με συνέπεια και τον Ιούνιο οι εξαγωγές προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να παραμένουν μειωμένες σε σχέση με πέρυσι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) η αξία των ελληνικών εξαγωγών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, διαμορφώθηκε τον Ιούνιο του 2012 σε 1.418,7 εκατ. ευρώ έναντι 1.373 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2011, σημειώνοντας αύξηση 3,3%. Με βάση το παραπάνω εκτιμάται πως η συνολική αξία των εξαγωγών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, αυξήθηκε το δωδεκάμηνο Ιουλίου 2011–Ιουνίου 2012 κατά 6,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο Ιουλίου 2012–Ιουνίου 2011.

Οι πρώτες αυτές εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν τις διαπιστώσεις του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) το προηγούμενο διάστημα περί επανεκκίνησης των συναλλαγών, ειδικά στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, μετά δηλαδή τις εθνικές εκλογές. Σύμφωνα επίσης με τον ΠΣΕ, καταγράφεται επαναφορά στο ανώτερο όριο του εύρους των προβλέψεων για το σύνολο του 2012, θέτοντας εκ νέου σε τροχιά ρεκόρ την αξία των εξαγωγών και για φέτος, στα επίπεδα των 24 δισ. ευρώ.

«Οι αριθμοί επιβεβαίωσαν την εικόνα που είχαν το προηγούμενο διάστημα οι Ελληνες εξαγωγείς. Οτι ειδικά στην Ευρώπη, παραδοσιακοί εμπορικοί εταίροι, θορυβημένοι από την ομοβροντία αρνητικών ειδήσεων για τη χώρα, ανέμεναν το αποτέλεσμα των εκλογών προκειμένου να ξεκινήσουν εκ νέου συναλλαγές με την Ελλάδα. Είναι δεδομένο ότι η πολιτική σταθερότητα αποτελεί βασικό πυλώνα ενός σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που με τη σειρά του είναι το κεφαλαιώδες αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας και ειδικά των εξωστρεφών επιχειρήσεων», σχολίασε η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χρ. Σακελλαρίδη.

Η αύξηση των εξαγωγών κατά 3,3% τον περασμένο Ιούνιο προκύπτει από την αύξηση των εξαγωγών προς τρίτες χώρες, σε ποσοστό 13,7% (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών), την ώρα που οι αποστολές προς τις χώρες της Ε.Ε. συνέχισαν να κινούνται πτωτικά για τρίτο μήνα (-2,3%). Το αποτέλεσμα των αντίθετων αυτών κινήσεων ήταν να υποχωρήσει στο 61,3% το ποσοστό των συνολικών εξαγωγών που απορροφούν οι χώρες της Ε. Ε., έναντι 38,7% των τρίτων χωρών.

Μεγάλη υποχώρηση, της τάξης του 18,2%, σημείωσαν οι εισαγωγές, καθώς η αξία τους, χωρίς τα πετρελαιοειδή, διαμορφώθηκε τον Ιούνιο του 2012 στα 2.479 εκατ. ευρώ έναντι 3.030,9 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2011.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή