Η αύξηση στο τέλος ΑΠΕ επιβαρύνει 3,5–4 ευρώ τα οικιακά τιμολόγια

Η αύξηση στο τέλος ΑΠΕ επιβαρύνει 3,5–4 ευρώ τα οικιακά τιμολόγια

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένοι θα είναι οι επόμενοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς χθες ανακοινώθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) η αναπροσαρμογή προς τα πάνω του τέλους ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), η οποία μάλιστα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Αυγούστου 2012 έως και τον Ιούνιο του 2013. Οι αυξήσεις κυμαίνονται από 29% έως 90%, με την αύξηση του τέλους στα οικιακά τιμολόγια να φτάνει το 46%, ενώ το τέλος ΑΠΕ μεσοσταθμικά διαμορφώνεται στα 7,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σήμερα, εξάλλου, αναμένεται να ανακοινωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής η προσωρινή αναστολή της αδειοδότησης φωτοβολταϊκών, καθώς και η μείωση των εγγυημένων τιμών πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας για τις νεοεισερχόμενες στο σύστημα εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην απόφαση της ΡΑΕ, το τέλος ΑΠΕ ανά κατηγορία τιμολογίου διαμορφώνεται ως εξής: α) Στην υψηλή τάση (πρόκειται κυρίως για τις μεγάλες βιομηχανίες) 4,58 ευρώ/ΜWh από 2,96 ευρώ/ΜWh, αύξηση δηλαδή κατά 54,72%, β) στα τιμολόγια αγροτικής χρήσης μέσης τάσης 4,35 ευρώ/ΜWh από 2,29 ευρώ/ΜWh, αύξηση κατά 89,6%, γ) για λοιπές χρήσεις μέσης τάσης 7,17 ευρώ/ΜWh από 5,35 ευρώ/ΜWh, αύξηση κατά 33,09%, δ) για αγροτική χρήση χαμηλής τάσης στα 5,61 ευρώ/ΜWh από 2,96 ευρώ/ΜWh, αύξηση κατά 89,5%, ε) για οικιακή χρήση χαμηλής τάσης στα 8,74 ευρώ/ΜWh από 5,99 ευρώ/ΜWh, αύξηση κατά 45,9% και, τέλος, στ) στις λοιπές χρήσεις χαμηλής τάσης στα 9,53 ευρώ/ΜWh από 7,38 ευρώ/ΜWh, αύξηση κατά 29,13%.

Με βάση τις παραπάνω αυξήσεις, το τέλος ΑΠΕ για οικιακή κατανάλωση της τάξης των 1.400 κιλοβατωρών θα ανέλθει σε 12,23 ευρώ, ενώ σήμερα είναι 8,4 ευρώ. Επομένως, η περαιτέρω επιβάρυνση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που θα λάβουν οι καταναλωτές το επόμενο διάστημα θα είναι της τάξης των 3,5–4 ευρώ το τετράμηνο.

Κύκλοι του ΥΠΕΚΑ επισημαίνουν, πάντως, ότι η απόφαση της ΡΑΕ για το τέλος ΑΠΕ, καθώς και οι επικείμενες αποφάσεις για τα φωτοβολταϊκά θα αποτρέψουν μεγαλύτερη αύξηση του ειδικού τέλους, η οποία θα επιβάρυνε περαιτέρω τα νοικοκυριά με 15 ευρώ το τετράμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή