Κονδύλι 120 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης

Κονδύλι 120 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαθέσιμα ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ για την καταβολή επιδόματος θέρμανσης έχει το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο το κονδύλι θα πρέπει να εγκριθεί από την τρόικα. Αυτό ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Σημειώνεται ότι από τις 15 Οκτωβρίου οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης (ΕΦΚ) σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης εξισώνονται στο 80% του σημερινού ύψους του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης.

Αυτό σημαίνει ότι από τον Οκτώβριο το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης θα πωλείται στο 1,4 ευρώ το λίτρο. Η αύξηση για τους καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης υπολογίζεται στο 40% περίπου.

Για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης θα ληφθούν υπόψη εισοδηματικά, γεωγραφικά και κοινωνικά κριτήρια. Αντίστοιχο μοντέλο έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στη γειτονική Ιταλία, η οποία όμως καλύπτει τις ανάγκες της σε θέρμανση κυρίως με φυσικό αέριο και σε περιορισμένο βαθμό με πετρέλαιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο το επίδομα θέρμανσης να χορηγείται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη χορήγηση του επιδόματος προβλέπει:

– Διάκριση της χώρας σε τρεις κλιματολογικούς τομείς (π.χ. βόρειος, κεντρικός, νότιος) και κάθε τομέα σε τρεις υψομετρικές ζώνες (π.χ 0–100 μ., 101–300 μ., άνω των 300) και ορισμός συντελεστή βαρύτητας ανάλογα με τη ζώνη και τον τομέα.

– Θα λαμβάνεται υπόψη ως επαρκής χώρος στέγασης ανά άτομο τα 35 τ.μ.

– Κοστολόγηση της μέσης κατανάλωσης πετρελαίου σε κάθε κλιματολογικό τομέα και υψομετρική ζώνη λαμβάνοντας υπόψη τη μέση θερμοκρασία της τελευταίας δεκαετίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή