Οταν η επιχείρηση συναντά το περιβάλλον

Οταν η επιχείρηση συναντά το περιβάλλον

4' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την Ευρωπαϊκή Ενωση, στο πλαίσιο του προγράμματος CIP Eco-Innovation, έχει ανακοινωθεί πρόσκληση για προτάσεις στον τομέα της οικολογικής καινοτομίας και της εμπορικής αξιοποίησης οικολογικών προϊόντων. Σύμφωνα με την προκήρυξη, το πρόγραμμα αυτό υποστηρίζει έργα τα οποία:

– Αφορούν την πρώτη εφαρμογή ή την εμπορική αξιοποίηση οικολογικά καινοτόμων τεχνικών, προϊόντων, διαδικασιών ή πρακτικών, οι οποίες

– έχουν ήδη δοκιμαστεί επιτυχώς, αλλά

– εξαιτίας των υπαρχόντων οικονομικών κινδύνων χρειάζονται κίνητρα για να διεισδύσουν σημαντικά στην αγορά.

Επισημαίνεται ότι έργα τα οποία αφορούν χρήση γης, αξιοποίηση φυσικών περιοχών, ανάπτυξη διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη δεν εντάσσονται σε αυτό το πρόγραμμα.

Τύποι επιλέξιμων δράσεων

– Διαδικασίες πιο καθαρής παραγωγής, κατά προτίμηση σε τομείς που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, όπως ο κατασκευαστικός τομέας, η βιομηχανία τροφίμων και ποτών καθώς και η ανακύκλωση απορριμμάτων.

– Καινοτόμα περιβαλλοντικά φιλικά προϊόντα και υπηρεσίες.

– Υποστήριξη σε επιχειρήσεις (ειδικά μικρομεσαίες) να γίνουν πιο πράσινες σε διαδικασίες, προϊόντα και μεθόδους διαχείρισης.

Γενικά αυτή η προκήρυξη ενισχύει έργα που περιλαμβάνουν τις ανωτέρω δράσεις δίνοντας σημαντική προτεραιότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ειδικά, όμως, κάποιες δραστηριότητες θεωρούνται υψηλής προτεραιότητας, λόγω της σημασίας τους στην προστασία του περιβάλλοντος και της αναμενόμενης προστιθέμενης αξίας τους. Αυτές είναι:

α) Ανακύκλωση υλικών

Οι προσπάθειες για τη μείωση και την αποφυγή των αρνητικών επιπτώσεων των αποβλήτων στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία έχουν αποτελέσει κεντρικό σημείο της περιβαλλοντικής πολιτικής της Ε.Ε. Παρ’ όλη την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν. Τα έργα τα οποία θα ενισχυθούν από αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να έχουν ως αντικείμενο:

– Βελτίωση των διαδικασιών και μεθόδων διαλογής των απορριπτόμενων υλικών από τις κατασκευές, των εμπορικών / βιομηχανικών αποβλήτων, των ανακυκλώσιμων ή μη απορριμμάτων ηλεκτρικού ή ηλεκτρονικού εξοπλισμού και των αποσυρόμενων οχημάτων.

– Καινοτόμα προϊόντα, τα οποία χρησιμοποιούν ανακυκλωμένα υλικά ή διευκολύνουν την ανακύκλωση, κατασκευασμένα σύμφωνα με τα διεθνή standards, με προηγμένες απαιτήσεις σχεδιασμού και υψηλής ποιότητας καταναλωτικές απαιτήσεις.

– Επιχειρηματικές καινοτομίες για την ενίσχυση των βιομηχανιών ανακύκλωσης, όπως π.χ. δομές νέας αγοράς για ανακύκλωση προϊόντων, αλυσίδες τροφοδοσίας και νέες διαδικασίες ανακύκλωσης.

β) Κτίρια

Ο κατασκευαστικός τομέας είναι ένας πολυσύνθετος τομέας ο οποίος περιλαμβάνει σχεδιασμό, επιλογή δομικών υλικών, χρήση φυσικών πόρων κ.λπ. Στις κατασκευές καταναλώνονται περισσότερες πρώτες ύλες από οποιονδήποτε άλλο βιομηχανικό τομέα. Η πρόσκληση για προτάσεις περιλαμβάνει καινοτόμα υλικά και διαδικασίες οι οποίες προσφέρουν σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες και περιβαλλοντικά οφέλη σε όλες τις φάσεις (κατασκευή, συντήρηση, επισκευή, ανακατασκευή ή κατεδάφιση κτιρίων). Σκοπός είναι να αναπτυχθούν καινοτόμες διαδικασίες κατασκευής ή προϊόντα που επιδιώκουν μια πιο ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων ενσωματώνοντας έννοιες βιώσιμου σχεδιασμού ή περισσότερο φιλικών περιβαλλοντικά υλικών, επαναχρησιμοποιούμενων ή ανακυκλωμένων υλικών, βελτιστοποίηση του συστήματος που περιλαμβάνει μείωση αποβλήτων, με στόχο τη σημαντική μείωση της επίπτωσης των κατασκευών στο περιβάλλον.

γ) Τομέας τροφίμων και ποτών

Σε αυτόν τον τομέα προτεραιότητα θα δοθεί σε προτάσεις που αφορούν την παραγωγή κρέατος, προϊόντων κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, μια και υπολογίζεται ότι η παραγωγή αυτή έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, ανάμεσα στους υπόλοιπους κλάδους των ποτών και τροφίμων. Οι προτάσεις που θα ενισχυθούν θα πρέπει να αναφέρονται σε:

– Καθαρότερα και καινοτόμα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των μεθόδων συσκευασίας και των υλικών. Πλήρης χρήση της πρώτης ύλης στον τομέα τροφίμων, η οποία αυξάνει την επάρκεια των πόρων και την παραγωγικότητα και μειώνει τα βιοδιασπώμενα απόβλητα.

– Καθαρότερα και καινοτόμα προϊόντα, διαδικασίες και υπηρεσίες που στοχεύουν στη μείωση των αποβλήτων και/ή την αύξηση της ανακύκλωσης και ανάκτησης.

– Βελτίωση του βαθμού αποδοτικότητας στην κατανάλωση νερού

– Καθαρότερα και καινοτόμα προϊόντα, διαδικασίες και υπηρεσίες που στοχεύουν στη μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον, όπως π.χ. εφαρμογή υπηρεσιών logistics που αναφέρονται σε συσκευασία, διανομή και αποφάσεις αγορών.

δ) Νερό

Ο ρόλος του νερού είναι ουσιώδης, όχι μόνο στις άμεσες χρήσεις του -ως πόσιμο νερό, στην παραγωγή τροφής, στην παραγωγή ενέργειας και άλλων προϊόντων- αλλά και για τη διατήρηση της ακεραιότητας των οικοσυστημάτων και των αγαθών και υπηρεσιών που αυτά προσφέρουν στην ανθρωπότητα. Καθώς η μείωση των αποθεμάτων γλυκού νερού και η ρύπανση αυτού γίνονται ολοένα και πιο προβληματικές, οι προτάσεις θα πρέπει να αφορούν καινοτόμες λύσεις για βελτίωση της ορθολογικής χρήσης του νερού και της ποιότητας αυτού σε διάφορους τομείς (τα προτεινόμενα σχέδια θα πρέπει να στοχεύουν σε μείωση της κατανάλωσης νερού τουλάχιστον 30%). Οι προτάσεις που θα ενισχυθούν θα πρέπει να αναφέρονται σε:

– Διαδικασίες, προϊόντα και τεχνολογίες ορθολογικής χρήσης νερού και ιδιαίτερα water-free διαδικασίες.

– Διαχείριση νερού και υγρών αποβλήτων.

– Εξυπνα συστήματα διανομής που εξασφαλίζουν εξοικονόμηση νερού, χημικών, ενέργειας και υλικών.

Προτάσεις μπορούν να κατατίθενται, ηλεκτρονικά, μέχρι την 6η Σεπτεμβρίου 2012.

ε) Πρασίνισμα επιχειρήσεων – Εξυπνες αγορές

Ο στόχος αυτής της προτεραιότητας είναι να ενισχυθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ώστε να πρασινίσουν τις δραστηριότητές τους, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους και να βελτιώσουν τη διαχείριση των περιβαλλοντικών τους μεθόδων και επιπτώσεων. Τέτοιες ενέργειες, ενδεικτικά, θα μπορούσαν να είναι:

– Σχεδιασμός, υλοποίηση και απορρόφηση στην αγορά καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών που θα μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και θα χρησιμοποιούν λιγότερους πόρους.

– Αντικατάσταση υλικών με υλικά χαμηλότερης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης καθώς και αντικατάσταση σπάνιων υλικών με δευτερογενείς πρώτες ύλες.

Επιλέξιμοι φορείς

Πρόταση μπορούν να υποβάλουν νομικά πρόσωπα, ιδιωτικά ή δημόσια, με έδρα σε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Φυσικά πρόσωπα αποκλείονται.

Διάρκεια έργων & ποσοστό ενίσχυσης

Η μέγιστη διάρκεια ενός έργου είναι 36 μήνες, ενώ το ποσοστό ενίσχυσης φτάνει έως 50% του προϋπολογισμού. Η χρηματοδότηση δεν μπορεί να ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ ανά έργο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή