Μεγάλη βουτιά στον τζίρο των ηλεκτρικών συσκευών προβλέπεται μέχρι το 2013

Μεγάλη βουτιά στον τζίρο των ηλεκτρικών συσκευών προβλέπεται μέχρι το 2013

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 900 εκατ. ευρώ από 1,3 δισ. ευρώ που ήταν το 2011, εκτιμάται ότι θα κατολισθήσει ο τζίρος των ηλεκτρικών συσκευών έως το 2013, συμπαρασύροντας επιχειρήσεις και καταστήματα που αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στη συρρίκνωση του τζίρου, θα οδηγηθούν σε λουκέτο. Εξαγορές και συγχωνεύσεις αναμένεται να έχουν μικρότερη ένταση σε σχέση με το παρελθόν και εκτιμάται ότι θα λάβουν χώρα κυρίως μεταξύ των ανεξάρτητων καταστημάτων. Και τούτο γιατί οι μεγάλες αλυσίδες αντιμετωπίζουν στην παρούσα φάση μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας. Ενας ακόμη λόγος που οι συγχωνεύσεις μεταξύ μεγάλων δικτύων δεν θεωρούνται πιθανές είναι ότι τα δίκτυά τους δεν είναι συμπληρωματικά, καθώς στα εμπορικά σημεία οι επιχειρήσεις αυτές γειτονεύουν.

Εξάλλου, κατά την περίοδο της ισχυρής ανάπτυξης του κλάδου (έως το 2008) τόσο οι αλυσίδες λιανικής όσο και οι συνεταιρισμοί πώλησης ηλεκτρικών συσκευών είχαν ως κοινό στόχο την «κατάκτηση» όλο και περισσότερων σημείων στην ελληνική αγορά αλλά και τη δημιουργία καταστημάτων κοντά σε ανταγωνιστή τους. Ετσι, η γειτονία τους σε αρκετά εμπορικά σημεία της χώρας δεν προσδίδει νόημα σε συζητήσεις εξαγοράς. Επιπλέον, εν καιρώ ισχνής ρευστότητας τα μεγάλα δανειακά βάρη που έχουν οι περισσότερες εκ των επιχειρήσεων του κλάδου ουσιαστικά απαγορεύουν σκέψεις εξαγοράς ή συγχώνευσης.

Αντιθέτως, τα πράγματα διαφοροποιούνται για τις μικρότερες αλυσίδες που έχουν εξειδίκευση σε κάποιον τομέα του κλάδου των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, ή τα μικρότερα τοπικά κυρίως δίκτυα που αναπτύσσονται υγιώς στην ελληνική περιφέρεια, οι οποίες αποτελούν ελκυστικό στόχο, καθώς προσφέρουν διαφορετική υπηρεσία σε χαμηλό συγκριτικά κόστος. Στην αγορά σήμερα γίνονται συζητήσεις αν και ακόμη δεν είναι ώριμες, οι οποίες έχουν τον χαρακτήρα συνένωσης μικρότερων μονάδων μεταξύ τους, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας νέος μεγαλύτερος πόλος.

Μεγέθη

Σταθερά μειούμενος βαίνει ο τζίρος της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικών συσκευών στο α΄ πεντάμηνο του τρέχοντος, ο οποίος υποχώρησε κατά 26% και διαμορφώθηκε στα 340 εκατ. ευρώ από 460 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2011.

Το μέγεθος αυτό δεν συμπεριλαμβάνει τα είδη πληροφορικής και κινητής τηλεφωνίας, τα οποία είχαν μικρότερες απώλειες πωλήσεων. Αν συνυπολογιστούν και αυτές οι δύο κατηγορίες, τότε οι συνολικές πωλήσεις του κλάδου στο τέλος Μαΐου διαμορφώθηκαν στα 670 εκατ. ευρώ από 820 εκατ. ευρώ που ήταν τον Μάιο του παρελθόντος έτους. Με εξαίρεση τα κλιματιστικά, όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες του κλάδου παρουσίασαν αρνητικό πρόσημο στον τζίρο τους. Πρωταγωνιστής στην πτώση παραμένουν οι μαύρες συσκευές (δηλαδή οι συσκευές εικόνας και ήχου), οι οποίες απώλεσαν το 31% της αξίας τους και ακολουθούν με μικρή απόσταση οι λευκές συσκευές, με τη μείωση να διαμορφώνεται στο 27%. Οι πωλήσεις στις μικροσυσκευές υποχώρησαν κατά 15%, στα είδη πληροφορικής κατά 16% και στα προϊόντα κινητής τηλεφωνίας κατά 9%. Τα κλιματιστικά κατέγραψαν αύξηση τζίρου κατά 6% και αυτό οφείλεται στη χρήση τους και ως θερμαντικά σώματα οπότε οι πωλήσεις τους αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου χειμώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή