Η θερινή ραστώνη απονεύρωσε τις συναλλαγές στο Χρηματιστήριο

Η θερινή ραστώνη απονεύρωσε τις συναλλαγές στο Χρηματιστήριο

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδυτική αποχή παρατηρήθηκε την πρώτη χρηματιστηριακή εβδομάδα του Αυγούστου. Η θερινή ραστώνη απονεύρωσε τις συναλλαγές, που κινήθηκαν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Εάν μάλιστα δεν υπήρχαν και οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για την Εmporiki Bank και η συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς να απορροφήσει την «καλή» Αγροτική Τράπεζα, τότε η αγορά θα παρέμεινε σχεδόν στάσιμη, χωρίς κατεύθυνση και με έλλειψη επιχειρηματικών εξελίξεων. Το γεγονός ότι οι ιδιωτικοποιήσεις συνεχώς αναβάλλονται και παραπέμπονται για το α΄ εξάμηνο του 2013 έστειλε μήνυμα απογοήτευσης στη χρηματιστηριακή αγορά.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται σε επίπεδα της δεκαετίας του 1990 και έστω μία ιδιωτικοποίηση θα μπορούσε να επανεκκινήσει τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια και ειδικά των ξένων, που από τις αρχές του έτους συνεχίζουν να απέχουν από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Στις συναλλαγές της περασμένης Δευτέρας και της Τρίτης ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 1,76% και 1,95% αντίστοιχα, με πρωταγωνιστές τις τρεις μετοχές (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ). Την Τετάρτη η έκθεση της S&P για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ήταν η αφορμή για ρευστοποιήσεις μετά το ανοδικό σερί των τριών τελευταίων συνεδριάσεων. Ο Γενικός Δείκτης την Τετάρτη διολίσθησε σε ποσοστό 1,44% στις 611,50 μονάδες. Οριακά κέρδη 0,13% και η καθαρή αξία των συναλλαγών να μην υπερβαίνει τα 15,5 εκατ. ευρώ ήταν τα βασικά σημεία της συνεδρίασης της Πέμπτης. Σχεδόν ακίνητη η συνεδρίαση της Παρασκευής – και υποψήφια για νέο αρνητικό ρεκόρ τζίρου, αφού μέχρι και τις 12 το μεσημέρι οι συναλλαγές δεν είχαν ξεπεράσει τα 3 εκατ. ευρώ. Οπως σημειώνει ο αναλυτής Νίκος Χριστοδούλου της Merit Χρηματιστηριακής, η προσδοκία εξαγοράς της Εμπορικής Τράπεζας από κάποια μεγαλύτερη τράπεζα, μετά το deal Πειραιώς-ΑΤΕ της προηγούμενης εβδομάδας, είναι ένα γεγονός που κρατάει αυξημένο το ενδιαφέρον στον τραπεζικό κλάδο. Το ενδιαφέρον εστιάζεται και σε μετοχές που αποτελούν εύκολους στόχους αποκρατικοποιήσεων όπως τα ΕΛΠΕ και ο ΟΠΑΠ, που έχουν καταγράψει αξιόλογες αποδόσεις στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Επίσης, θετικά επιδρά το γεγονός ότι φαίνεται να βρέθηκε μια μέση λύση σχετικά με τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας μέσα στον Αύγουστο αφού η ΕΚΤ θα αυξήσει τον δανεισμό των ελληνικών τραπεζών για να προχωρήσουν αυτές σε νέες αγορές εντόκων γραμματίων στα συνηθισμένα επιτόκια. Με αυτόν τον τρόπο θα παρακαμφθεί το γεγονός των χαμηλών ταμειακών διαθεσίμων με το βλέμμα στη δόση των 31,5 δισ. ευρώ από την τρόικα που αναμένεται πλέον τον Σεπτέμβριο. Η χρηματιστηριακή κρίνει θετικά τις 10 προτεραιότητες που έχει θέσει το υπουργείο Ανάπτυξης για την επανεκκίνηση της οικονομίας, φτάνει να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην υλοποίησή τους. Πιστεύουμε, υποστηρίζει η Merit ΑΧΕΠΕΥ, ότι η πώληση της Εμπορικής σε κάποια άλλη τράπεζα μπορεί να φέρει βραχυπρόθεσμα κέρδη μόνο στο Χ.Α. καθώς εν πολλοίς έχει προεξοφληθεί. Το εκδηλωμένο ενδιαφέρον από την Εθνική και την Alpha Bank περισσότερο έχει να κάνει με τη συμμετοχή της Credit Agricole στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, κάτι που θα σημάνει και κάλυψη του ελάχιστου ορίου του 10% (πιθανότατα) για να παραμείνει ιδιωτική η τράπεζα. Η Εμπορική δεν αποτελεί τράπεζα «φιλέτο», αφού είναι κεφαλαιακά ανεπαρκής παρά τις πρόσφατες κεφαλαιακές ενέσεις από τη μητρική, και διατηρεί έναν πολύ μικρό δείκτη ρευστότητας (καταθέσεις προς δάνεια). Το βασικό πλεονέκτημα της Alpha Bank είναι οι μικρές κεφαλαιακές ανάγκες, ενώ της Εθνικής -πέρα από το μέγεθός της- είναι το ότι η Credit Αgricole θα αποκτήσει πρόσβαση και στην Τουρκία μέσω της Finanzbank, καταλήγει η ανάλυση της Μerit Χρηματιστηριακής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή