ΔΗΚΤΗΣ

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σιγή παρά τις αποκαλύψεις

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τη μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «παρά την εμφανή αδυναμία της στο πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων, η Αγροτική προχώρησε σε μαζικές τοποθετήσεις σε υψηλού κινδύνου προϊόντα, με τις ζημίες από συναλλαγές σε παράγωγα να ανέρχονται σε 285 εκατ. ευρώ την τριετία 2009-2011». Ο κ. Προβόπουλος επισήμανε επίσης ότι «ως αποτέλεσμα των δανείων που είχε χορηγήσει με ελαστικά κριτήρια, η ΑΤΕ πραγματοποίησε διαγραφές ύψους 2,5 δισ. ευρώ στην τελευταία 10ετία». Κανονικά, και μόνο με βάση αυτές τις διαπιστώσεις του διοικητή της ΤτΕ, οι βουλευτές -και ίσως κάποιος εισαγγελέας- θα έπρεπε να ζητήσουν τη διενέργεια έρευνας για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ευθύνες. Κυρίως όμως θα μπορούσαν να συγκροτήσουν μια επιτροπή για να διερευνήσει εάν πίσω από αυτά τα φαινόμενα κρύβονται συστημικά προβλήματα λειτουργίας και εποπτείας της ΑΤΕ και του τραπεζικού συστήματος συνολικότερα. Δεν το έκαναν, πιθανόν διότι αντιλαμβάνονται ότι μια τέτοια έρευνα θα έφερνε αντιμέτωπα τα κόμματα -και αυτά που άσκησαν εξουσία και τα υπόλοιπα- με τον τρόπο που χειρίστηκαν την ΑΤΕ.

Οι γείτονες ενδιαφέρονται για επενδύσεις

Τουλάχιστον, δύο μεγάλοι τουρκικοί επιχειρηματικοί όμιλοι ενδιαφέρονται κατά πληροφορίες να αποκτήσουν τουριστικές και άλλες εγκαταστάσεις στη χώρα μας. Ο ένας διαθέτοντας ήδη τουριστικούς λιμένες στη γειτονική χώρα επικεντρώνει το επενδυτικό του ενδιαφέρον στη μακροχρόνια εκμίσθωση ελληνικών μαρινών και έχει προχωρήσει για τον σκοπό αυτό στη σύναψη συνεργασιών με εγχώριες εταιρείες. Ο άλλος όμιλος εξετάζει τη συμμετοχή του σε διαγωνισμούς που θα προκηρυχθούν στη χώρα μας για την ιδιωτικοποίηση λιμανιών.

Προς πώληση τα ΕΛΤΑ

Στην πώληση των Ελληνικών Ταχυδρομείων προχωρά άμεσα η κυβέρνηση. Με απόφαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων, που αναρτήθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής στο Διαδίκτυο, γνωστοποιήθηκε πως η κυβέρνηση προχωρά στην πώληση έως και του συνόλου των μετοχών των ΕΛΤΑ που έχει στην κατοχή του το ελληνικό Δημόσιο. Το Δημόσιο έχει ποσοστό 90% στα ΕΛΤΑ ενώ ποσοστό 10% κατέχει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για το οποίο άλλωστε αναμένεται να δρομολογηθούν οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης το επόμενο διάστημα. Πρέπει επίσης να σημειωθεί πως ποσοστό περίπου 10% έχουν και τα ΕΛΤΑ στο Τ.Τ.

Η Emporiki Bank είναι η τελευταία (31 Οκτωβρίου 2011) θυγατρική ξένου ομίλου που διεγράφη από το Χ.Α. από τις συνολικά 13 θυγατρικές που έχουν βρεθεί εκτός Χ.Α. με πρώτη τη σοκολατοποιία Παυλίδου (13 Μαρτίου 2002). Σήμερα έχουν απομείνει στο ταμπλό ακόμη πέντε ανάλογες περιπτώσεις. Πρόκειται για τον ΟΤΕ, τη Γενική Τράπεζα, τις Μινωικές Γραμμές, τη Rilken και την ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Ουρές για βαριές εργασίες

Με την ανεργία να βρίσκεται επισήμως πλέον στο 23,1% δεν είναι να απορεί κανείς που μέσα σε λίγες ώρες οι θέσεις εργασίας που γνωστοποίησε ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς (ΕΣΠ) καλύφθηκαν. Το ενδιαφέρον είναι ότι επρόκειτο για θέσεις βαριάς χειρωνακτικής εργασίας -που μέχρι πολύ πρόσφατα τις αναλάμβαναν μάλλον μετανάστες- στον τομέα των φορτοεκφορτώσεων και της συσκευασίας προϊόντων. Φυσικά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η πρωτοβουλία που ανέλαβε ο ΕΣΠ να «διαφημίσει» τις θέσεις εργασίας για λογαριασμό εταιρείας.

Αλλαγή φρουράς στο ΣΔΟΕ

Η απόφαση για αντικατάσταση του ειδικού γραμματέα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος κ. Ιωάννη Διώτη αιφνιδίασε πολλούς, δεδομένου ότι λίγες μόλις ώρες πριν από την ανακοίνωση της αντικατάστασής του, συμμετείχε σε σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Η σύσκεψη, μάλιστα, χαρακτηρίστηκε από τους συμμετέχοντες εξαιρετική. Ο υπουργός Οικονομικών είχε σχηματίσει πολύ καλή εικόνα για τη δουλειά του πρώην εισαγγελικού λειτουργού. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, μάλιστα, είχε εισηγηθεί να παραμείνει στη θέση του. Ωστόσο, η πλήρωση των θέσεων ειδικών γραμματέων συμφωνήθηκε σε κεντρικό επίπεδο μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, στο ΣΔΟΕ τοποθετήθηκε ο κ. Στέλιος Στασινόπουλος.

Το πείραμα της Ζώνης

Σχέδιο δράσης για το μέλλον της Επισκευαστικής Ζώνης Περάματος ετοιμάζει ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης, με στόχο να χρησιμοποιηθούν ως «εργαλεία» στην προσπάθεια ανάταξης της εθνικής οικονομίας. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για σχεδιασμούς πάταξης της γραφειοκρατίας, μείωσης του αριθμού των φορέων που εμπλέκονται κ.ά. Υπάρχουν, ωστόσο, δύο παράμετροι που εάν δεν αντιμετωπιστούν κάθε προσπάθεια είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Πρώτη, θα πρέπει να εξασφαλισθεί η αξιοπιστία των ναυπηγείων ως προς τους χρόνους παράδοσης ενός πλοίου. Η παράμετρος αυτή είναι στενά συνδεδεμένη με τη δεύτερη, η οποία έχει σχέση με το «ποιος διοικεί τη Ζώνη». Οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται και το κράτος που τους ελέγχει; Ή οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ; Εάν ο κ. Μουσουρούλης λύσει την εξίσωση αυτή έχει πιθανότητες να πετύχει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή