Ο ΔΗΚΤΗΣ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προετοιμασία μέτρων προς ικανοποίηση όλων

Στο γραφείο του στην Αθήνα θα περάσει τον Δεκαπενταύγουστο ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Η εξειδίκευση των μέτρων ύψους 11,6 δισ. ευρώ, έως ότου έρθει στην Αθήνα ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, είναι ο λόγος που δεν αφήνει τον κ. Στουρνάρα ούτε μία μέρα να φύγει από την πρωτεύουσα.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να έχει κάτι να παρουσιάσει στον κ. Γιουνκέρ την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έχει κανένα νόημα η παρουσία του στην Αθήνα, αλλά και οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο και την καγκελάριο της Γερμανίας αμέσως μετά. Πάντως, εκτός από την τρόικα του εξωτερικού, ο κ. Στουρνάρας θα πρέπει να καταρτίσει ένα πακέτο μέτρων που θα ικανοποιεί και την τρόικα εσωτερικού. Πράγμα, το οποίο μπορεί τελικά να αποδειχθεί δυσκολότερο.

Παπαστράτος

Η καπνοβιομηχανία θα ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου την παροχή τεχνογνωσίας μέσω εκπαιδευτικών συναντήσεων με άντρες της ΕΛ.ΑΣ. για την πάταξη του λαθρεμπορίου τσιγάρων. Η εταιρεία θα προσφέρει και ειδικά μηχανήματα για την εξεύρεση των παράνομων προϊόντων καπνού, που έχουν κατακλύσει την αγορά. Η διεθνής εμπειρία της Παπαστράτος είναι δεδομένη μέσω του ομίλου της Philip Morris Ιnternational.

Με το μοντέλο της Εμπορικής

Στα χνάρια της Credit Agricole θα βρεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο επίσης γαλλικός όμιλος της Societe Generale, που ελέγχει την Geniki Bank. Σχεδιάζει να ακολουθήσει το μοντέλο που εφαρμόστηκε στην Emporiki, δηλαδή να ανακεφαλαιοποιήσει τη θυγατρική της στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και εν συνεχεία να μεταβιβάσει τη θυγατρική της σε άλλη ελληνική τράπεζα έναντι συμβολικού τιμήματος. Στο τέλος του 2011 η Geniki Bank απασχολούσε 1.618 εργαζομένους και διέθετε δίκτυο 106 καταστημάτων. Το σύνολο του χαρτοφυλακίου δανείων φτάνει τα 4,2 δισ. ευρώ εκ των οποίων όμως το 40%, δηλαδή δάνεια ύψους 1,7 δισ. ευρώ, δεν αποπληρώνεται!

Ενδιαφέρον από το Ισραήλ για τις αποκρατικοποιήσεις

Το ενδιαφέρον ισραηλινών συμφερόντων για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων εξέφρασε, χθες, ο πρέσβης του Ισραήλ στον Ελληνα υπουργό Οικονομικών. Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας συναντήθηκε με τον Αριε Μέκελ, ο οποίος εξέφρασε το ενδιαφέρον ισραηλινών επιχειρήσεων για τις αποκρατικοποιήσεις, ειδικά στους τομείς ενέργειας, τουρισμού, υπηρεσιών και ακίνητης περιουσίας. Σημειώνεται ότι δύο σημαντικές ισραηλινές επιχειρήσεις ήδη ενδιαφέρθηκαν για δύο αποκρατικοποιήσεις, αυτές της αξιοποίησης του Ελληνικού και της ιδιωτικοποίησης των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ. Δεδομένη, επίσης, θα πρέπει να θεωρείται η συμμετοχή της κρατικής ισραηλινής εταιρείας διαχείρισης υδάτων στην πολύ πιθανή αποκρατικοποίηση της ΕΥΔΑΠ.

«Οσκαρ» σε τρία ελληνικά προϊόντα από τη Βρετανία

Μία ακόμη διάκριση που έλαβαν ελληνικά τρόφιμα έρχεται να επιβεβαιώσει τη δυναμική που μπορεί να έχει ο συγκεκριμένος κλάδος και τη συμβολή του στην αναπτυξιακή και ευρύτερα οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας.

Τρία ελληνικά προϊόντα της εταιρείας Gaea, και συγκεκριμένα τα ελαιόλαδα ΠΟΠ Καλαμάτας, το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΠΓΕ Λέσβος–Βρανά και οι ελιές σε συσκευασία snack pack, διακρίθηκαν με χρυσό αστέρι στον φετινό διαγωνισμό γευσιγνωσίας Great Taste Awards 2012, που πραγματοποιείται από το 1994 στη Μ. Βρετανία. Πρόκειται για τα λεγόμενα «Οσκαρ της βιομηχανίας τροφίμων» ή τα ισοδύναμα στο χώρο των τροφίμων του γνωστού βραβείου μυθιστορήματος Βooker.

Στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν πάνω από 2.500 εταιρείες με περισσότερα από 8.800 προϊόντα τους. Κάθε προϊόν δοκιμάστηκε «τυφλά» και αξιολογήθηκε από περισσότερους από 350 κριτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή