Κλείνει 11 καταστήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό η Sprider

Κλείνει 11 καταστήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό η Sprider

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνει τις κινήσεις περιστολής των δαπανών του ο όμιλος Sprider Stores, σε μία διαρκή προσπάθεια να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της αγοράς. Η δραστική μείωση του δικτύου καταστημάτων παραμένει και φέτος το βασικό «όπλο» του ομίλου στην προσπάθεια αυτή, και στη συγκεκριμένη βάση δρομολογείται ο τερματισμός της λειτουργίας ακόμη 11 καταστημάτων, εντός κι εκτός ελληνικών συνόρων. Πάντως, μετά την αποχώρηση από την αγορά της Ρουμανίας, η διοίκηση της εισηγμένης δεν σχεδιάζει την έξοδο από κάποια άλλη αγορά. Την ίδια στιγμή εντούτοις, στόχος της είναι ο περιορισμός του δικτύου σε μόλις 80 σημεία από 91 που λειτουργούν σήμερα, εκ των οποίων τα 84 στην Ελλάδα και τα 7 σε Βουλγαρία και Κύπρο.

Σημειώνεται ότι ήδη η αλυσίδα μετράει συνολικά 6 λιγότερα καταστήματα στο φετινό εξάμηνο του έτους, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, μείωση η οποία αντανακλάται και στην περαιτέρω κάμψη των συνολικών της πωλήσεων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησής της, αγγίζει τα 8 εκατ. ευρώ περίπου ο τζίρος που χάνεται σε ετήσια βάση, εξαιτίας του τερματισμού της λειτουργίας των συγκεκριμένων σημείων πώλησης. Περαιτέρω, εκτιμάται ότι στο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης ο κύκλος εργασιών του ομίλου είναι μειωμένος κατά 20% περίπου, σε συνέχεια της τάσης που καταγράφηκε και στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, με δεδομένο ότι η ύφεση έχει επηρεάσει δραματικά τις λιανικές πωλήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και η τρέχουσα περίοδος των εκπτώσεων κινείται με απώλειες που αγγίζουν έως και το 25% συγκριτικά με πέρσι για τη Sprider Stores, διατηρώντας δηλαδή το αρνητικό πρόσημο στον τζίρο του ομίλου, που εντάθηκε ιδιαίτερα κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012. Σημειώνεται ότι στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους, ο όμιλος είχε κύκλο εργασιών ύψους 20 εκατ. ευρώ, έναντι 25 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ οι ζημίες μετά φόρων εκτινάχθηκαν σε 20 εκατ. ευρώ φέτος, από 6 εκατ. ευρώ πέρσι.

Η επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών της Sprider αποδίδεται μεν στην ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία, σχετίζεται δε και με την πυρκαγιά που έπληξε τις εγκαταστάσεις της τον περασμένο Φεβρουάριο. Κατόπιν αυτού, ζωτικής σημασίας για το μέλλον της αλυσίδας είναι η είσπραξη των ασφαλιστικών αποζημιώσεων για τα καταστραφέντα αποθέματα και τον πάγιο εξοπλισμό, θέμα στο οποίο όμως δεν υπάρχουν εξελίξεις μέχρι στιγμής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή