Ορατός ο κίνδυνος τα μη εξυπηρετούμενα τραπεζικά δάνεια να τεθούν εκτός ελέγχου

Ορατός ο κίνδυνος τα μη εξυπηρετούμενα τραπεζικά δάνεια να τεθούν εκτός ελέγχου

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός ελέγχου κινδυνεύουν να βρεθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αποτέλεσμα της «βύθισης» της οικονομίας στον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, οι καθυστερήσεις αγγίζουν το 20% του συνόλου των δανείων, δηλαδή δάνεια αξίας περίπου 48 δισ. ευρώ βρίσκονται στο «κόκκινο».

Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν με ανησυχία ότι τους τελευταίους μήνες καταγράφεται σημαντική επιτάχυνση στον ρυθμό δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, περίπου 1% (100 μονάδες βάσης) κάθε μήνα. Η διόγκωση των επισφαλειών οφείλεται κυρίως στην περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, με το ΑΕΠ να σημειώνει στο β΄ τρίμηνο νέα «βύθιση» σε ποσοστό 6,2%, ενώ η ανεργία ξεπέρασε το 23%. Υπενθυμίζεται ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε σε ποσοστό 6,9% το 2011, -3,3% το 2010 και -3,2% το 2009. Σημειώνεται ότι η ιδιαίτερα αρνητική αυτή εικόνα, αναφορικά με την εξέλιξη των καθυστερήσεων, σχηματίζεται παρά το γεγονός ότι από το τέλος του 2011 μέχρι σήμερα οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις περίπου 700.000 δανείων, συνολικού ύψους 29 δισ. ευρώ.

Οπως τονίζουν στελέχη τραπεζών, αν η κυβέρνηση δεν κατορθώσει να πετύχει, το συντομότερο, τη σταθεροποίηση της οικονομίας, τότε ορατός είναι ο κίνδυνος τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να βρεθούν εκτός ελέγχου, με τελικό αποτέλεσμα να χρειαστούν υψηλότερα κεφάλαια, από τα 50 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί, για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Με την οικονομία να διανύει το 5ο έτος ύφεσης και μάλιστα την τελευταία διετία να βρίσκεται σε τροχιά ελεύθερης πτώσης, αν η κατάσταση δεν σταθεροποιηθεί, η οικονομία κινδυνεύει να βρεθεί σε τέτοιο σημείο αποσύνθεσης που θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

Στο τέλος Μαρτίου ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (άνω των 90 ημερών) διαμορφώθηκε στο 14% για την Εθνική, στο 17,2% για την Eurobank, στο 15,7% για την Alpha Bank (συνεκτιμώντας τις επιπτώσεις του PSI για τα δάνεια που είναι με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου) και στο 16% για την Πειραιώς. Για την αντιμετώπισή τους οι εν λόγω τράπεζες προχώρησαν σε προβλέψεις ύψους 1,5 δισ. Σημειώνεται ότι στην περίοδο 2007 – 2011 οι εγχώριες τράπεζες έχουν καταγράψει συνολικές προβλέψεις άνω των 20 δισ.

Τέλος, πηγές του υπ. Οικονομικών διέψευσαν πληροφορίες για άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών ακινήτων, λόγω σχετικών πιέσεων της τρόικας.

Περί τα 130,3 δισ. άντλησαν οι τράπεζες από ευρωσύστημα τον Ιούλιο

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών σε ρευστότητα από το ευρωσύστημα, παρά τη μικρή βελτίωση της εικόνας τον Ιούλιο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), συνολικά στο τέλος Ιουλίου οι ελληνικές τράπεζες είχαν αντλήσει απο το ευρωσύστημα περί τα 130,3 δισ., από 135,6 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Ιουνίου (-3,9%). Η μείωση, σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, οφείλεται στην επιστροφή καταθέσεων τον Ιούλιο λόγω της εκτόνωσης της ανησυχίας για την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα σημειώθηκε μεγάλη μείωση στην εξάρτηση από την ΕΚΤ, με παράλληλη αύξηση της έκτακτης χρηματοδότησης που παρέχει το ευρωσύστημα μέσω της ΤτΕ. Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ τον Ιούνιο μειώθηκε στα τέλη Ιουλίου στα 23,99 δισ. από 73,66 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου, ενώ η χρηματοδότηση από τον ELA αυξήθηκε το ίδιο διάστημα στα 106,31 δισ., από 61,94 δισ. ευρώ. Οι μεταβολές αυτές οφείλονται στο γεγονός ότι η ΕΚΤ έπαψε να δέχεται ως αξιόχρεα ελληνικά ομόλογα (ως εγγυήσεις) για την παροχή ρευστότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή