Αντίδραση από τις εταιρείες φωτοβολταϊκών για τα νέα μέτρα

Αντίδραση από τις εταιρείες φωτοβολταϊκών για τα νέα μέτρα

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δριμεία επίθεση κατά του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ασ. Παπαγεωργίου, εξαπέλυσε χθες ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), χαρακτηρίζοντας τις πρόσφατες αποφάσεις για αναστολή των νέων αδειών σε φωτοβολταϊκά και μείωση των εγγυημένων τιμών καταστροφικές, αναποτελεσματικές και αντιαναπτυξιακές, που απειλούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ηπιότερη είναι η αντίδραση του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας Φωτοβολταϊκών (ΣΠΕΦ), υποστηρίζοντας ότι έστω και την ύστατη ώρα αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Σύμφωνα με τον ΣΠΕΦ, αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι η εξάλειψη των στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. «Είναι αδιανόητο τα χρήματα που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω του τέλους ΑΠΕ να οδεύουν διά των στρεβλώσεων κατά 60% στα ορυκτά καύσιμα, αντί στις ΑΠΕ, όπου και χρεώνονται», τονίζει ο ΣΠΕΦ, συμπληρώνοντας ότι προσβλέπει σε έναν ειλικρινή διάλογο με την Πολιτεία.

«Αν επιθυμούσε κανείς να γονατίσει την αγορά φωτοβολταϊκών και να την οδηγήσει στην κρίση, δεν θα επέλεγε καλύτερα μέτρα απ’ αυτά που ανακοίνωσε στις 10/8 ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Ασ. Παπαγεωργίου», επισημαίνει ο ΣΕΦ.

Παρεμπόριο και επενδύσεις

Ο ΣΕΦ δηλώνει ότι η αναστολή της αδειοδότησης φωτοβολταϊκών ευνοεί μόνο το παρεμπόριο αδειών και ταυτόχρονα αποθαρρύνει τους ξένους επενδυτές. Επιπλέον, ο ΣΕΦ υποστηρίζει ότι η απόφαση του ΥΠΕΚΑ δημιουργεί ανισότητες, καθώς αναστέλλει την αδειοδοτική διαδικασία για πολλά έργα ισχύος μικρότερης του ενός μεγαβάτ, τα οποία υπέβαλαν αιτήσεις στα μέσα του 2010, ενώ επιτρέπει τη συνέχιση έργων μεγαλύτερης ισχύος που υπέβαλαν αιτήσεις στη ΡΑΕ ένα και πλέον χρόνο αργότερα και πήραν άδεια παραγωγής, παρακάμπτοντας έτσι κάθε σειρά προτεραιότητας και ευτελίζοντας κάθε έννοια ισονομίας μεταξύ των επενδυτών. Εμμέσως πλην σαφώς, μάλιστα, ο ΣΕΦ καλεί τους επενδυτές που θίγονται να προσφύγουν νομικά κατά της απόφασης αυτής.

Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις για τις εγγυημένες τιμές, ο ΣΕΦ επισημαίνει ότι οι μειώσεις είναι πολύ μεγαλύτερες από τη μείωση του κόστους προμήθειας και εγκατάστασης, αλλά και από τις μειώσεις που είχε εισηγηθεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), γεγονός που καθιστά τις επενδύσεις μη βιώσιμες. Τέλος, ο ΣΕΦ καταφέρεται εναντίον των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας με ορυκτά καύσιμα, τονίζοντας ότι αν και είναι οι πραγματικοί υπεύθυνοι της κρίσης, μένουν στο απυρόβλητο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή