Κινδυνεύει με ναυάγιο η συμφωνία για τις ευρυζωνικές συνδέσεις

Κινδυνεύει με ναυάγιο η συμφωνία για τις ευρυζωνικές συνδέσεις

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ναυάγιο οδηγείται η «συμφωνία κυρίων» μεταξύ του ΟΤΕ και των ανταγωνιστών του (Forthnet, HOL, Wind κ.λπ.). Οι τελευταίοι, υπό την αιγίδα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), συμφώνησαν σε ένα «δρόμο» υλοποίησης των ευρυζωνικών δικτύων νέας γενιάς (VDSL), όπου μέρος των χάλκινων δικτύων θα αντικατασταθεί με οπτικές ίνες.

Ωστόσο, η «συμφωνία κυρίων» που επιτεύχθηκε στις 17 Ιουλίου 2012, σχεδόν έχει δυναμιτιστεί, με τον ΟΤΕ πλέον να υποχωρεί. Επιστολή που απέστειλε η διοίκηση του οργανισμού στην ΕΕΤΤ, αναφέρει ότι ο ΟΤΕ δεν δεσμεύθηκε να παράσχει στους ανταγωνιστές του συγκεκριμένο προϊόν χονδρικής (naked VDSL) και αναφέρεται επιτιμητικά για τους χειρισμούς της ΕΕΤΤ. Η τελευταία, με επιστολή της (31/7/2012), τον κάλεσε να γνωστοποιήσει τα στοιχεία της προσφοράς του στους ανταγωνιστές του, παράλληλα με τα τιμολόγια λιανικής.

Η πρωτοβουλία αυτή της ΕΕΤΤ χαρακτηρίζεται τουλάχιστον αδόκιμη καθώς ο ΟΤΕ, εφόσον το προχωρούσε, θα εμφανίζονταν να ενημερώνει τους ανταγωνιστές του, για τις τιμές που θα πωλούσε ο ίδιος στους πελάτες του. Αυτό αναφέρει στην επιστολή του και ο κ. Ζ. Πιπερίδης, εκτελεστικός γεν. διευθυντής του ομίλου ΟΤΕ προς τον αντιπρόεδρο της ΕΕΤΤ Κ. Δεληκωστόπουλο. «Η προσφορά του ΟΤΕ για οποιοδήποτε μελλοντικό προϊόν γίνεται με συγκεκριμένους όρους που πρέπει να εκπληρωθούν από την ΕΕΤΤ, αφού αυτή βρίσκεται σε υπερημερία εφαρμογής του υπάρχοντος ρυθμιστικού πλαισίου και δεν γίνεται επειδή ο ΟΤΕ επιλέγει να συνομιλήσει με τους παρόχους για την εμπορική του πολιτική», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πιπερίδης. Και συνεχίζει: «Η οικειοθελής παροχή του ΟΤΕ (σ.σ. του προϊόντος χονδρικής) δεν πρέπει να συγχέεται με οποιαδήποτε προσπάθεια έμμεσου εξαναγκασμού του σε διαπραγματεύσεις, ούτε και με προσπάθεια συνδιαμόρφωσης των όρων πώλησης μεταξύ ανταγωνιστών…

Ο ΟΤΕ, όπως προκύπτει από την ίδια επιστολή, αρνείται να συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις της ΕΕΤΤ, χωρίς προηγούμενη από την ΕΕΤΤ έγκριση των τιμολογίων λιανικής. «Αναμένουμε από τον επιτροπή σας την οριστική τοποθέτηση σχετικά με τα λιανικά μας τιμολόγια… προτού προβούμε στην οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια…» αναφέρει η επιστολή του ΟΤΕ.

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει τη νέα κυβέρνηση, καθώς η Deutsche Telekom εμφανίζεται ιδιαίτερα εκνευρισμένη με την αδυναμία του ΟΤΕ να προσφέρει εδώ και δύο χρόνια υπηρεσίες VDSL. Μάλιστα ζητήθηκε τόσο από τον αναπληρωτή υπουργό, Στ. Καλογιάννη, όσο και από τον νέο γ.γ. Επικοινωνιών, Μ. Δασκαλάκη, η σύγκληση σύσκεψης στο υπουργείο Επικοινωνιών για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά λόγω απουσίας των στελεχών της ΕΕΤΤ –προφανώς λόγω θέρους- η σύσκεψη μετατέθηκε για το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή