Μείωση τιμών στη χρήση δικτύου φυσικού αερίου

Μείωση τιμών στη χρήση δικτύου φυσικού αερίου

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μειωμένα κατά 15% σε σύγκριση με τα υφιστάμενα είναι τα νέα τιμολόγια χρήσης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) τα οποία θα ισχύσουν από την 1η Φεβρουαρίου 2013.

Χθες, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ενέκρινε τα τιμολόγια χρήσης του ΕΣΦΑ τα οποία κατήρτισε ο Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).

Σημειώνεται ότι η τιμολόγηση της χρήσης του ΕΣΦΑ περιλαμβάνει πλέον διακριτές χρεώσεις για τη δέσμευση δυναμικότητας στις εισόδους και εξόδους του συστήματος μεταφοράς, ανεξαρτήτως της συμβατικής διαδρομής του αερίου, καθώς πλέον έχουν καθοριστεί τρεις ζώνες εισόδου και τρεις ζώνες εξόδου στο ΕΣΦΑ. Συγκεκριμένα, οι τρεις ζώνες εισόδου είναι η ζώνη «Σιδηρόκαστρο», «Κήποι» και «Αγία Τριάδα», ενώ οι ζώνες εξόδου διακρίνονται στη «Βορειοανατολική ζώνη», στη «Βόρεια ζώνη» και στη «Νότια ζώνη».

Τα νέα τιμολόγια έχουν υπολογισθεί λαμβάνοντας υπόψη την πρόβλεψη ζήτησης για τα επόμενα 20 χρόνια και αναθεωρούνται κάθε τέσσερα χρόνια. Βεβαίως, εάν προκύψει ουσιώδης μεταβολή των οικονομικών, νομικών ή πραγματικών δεδομένων, τότε ο ΔΕΣΦΑ ή η ΡΑΕ μπορούν να αναλάβουν πρωτοβουλία έκτακτης αναπροσαρμογής.

Με τα νέα τιμολόγια ρυθμίζεται ο τρόπος υπολογισμού και οι βασικές αρχές κατανομής στους χρήστες, τυχόν υποανάκτησης ή υπερανάκτησης εσόδων του Διαχειριστή σε σχέση με τις προβλέψεις, ρυθμίσεις που αποτελούν πρόσθετες ασφαλιστικές δικλίδες. Ακόμη, εισάγεται σύστημα τιμολόγησης της δεσμευμένης δυναμικότητας βάσει ετεροχρονισμένων αιχμών.

Τέλος, με τον νέο τρόπο τιμολόγησης παρέχεται πλέον η δυνατότητα ταυτόχρονης τροφοδοσίας ηλεκτροπαραγωγών από δύο προμηθευτές, επιτρέποντας τη βελτιστοποίηση του χαρτοφυλακίου προμήθειας αερίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή