O ΔΗΚΤΗΣ

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρόβλημα είναι και η «τρόικα εσωτερικού»

Μέχρι και τον Δεκαπενταύγουστο αρκετά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών -συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του υπουργού κ. Γ. Στουρνάρα- δούλευαν πάνω στα σενάρια για την ολοκλήρωση των μέτρων της επόμενης διετίας. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η εξοικονόμηση 11,6 δισ. ευρώ από το σκέλος των δαπανών την επόμενη διετία, είναι ένα πολύ δύσκολο έργο.

Τα σενάρια ήταν πολλά, αλλά αυτή τη στιγμή έχουν απορριφθεί κάποια και έχουν απομείνει εκείνα που αποδίδουν σχεδόν ολόκληρο το ποσό. Φυσικά το πακέτο δεν έχει «κλείσει» οριστικά.

Συζητήσεις θα γίνουν και τις επόμενες μέρες, έως ότου έρθει στην Αθήνα ο επικεφαλής του Eurogroup, κ. Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ. Το θέμα είναι, όμως, ότι ακόμα και αν το πακέτο περάσει από την έγκριση της «τρόικας εξωτερικού», δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα εγκριθεί και από την «τρόικα εσωτερικού».

Μια κοινή ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική δεν είναι εφικτή τα επόμενα χρόνια, αλλά μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά από μια γενιά, δήλωσε ο Ewald Nowotny της ΕΚΤ, σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, μεταδίδει το Reuters. «Αν με ρωτήσετε για το αν αυτό θα πραγματοποιηθεί σε τρία η τέσσερα χρόνια, είμαι σκεπτικός. Αλλά αυτό το βήμα μπορεί να επιτευχθεί μετά από μια γενιά», ανέφερε ο κ. Nowotny σε ερώτηση για το ποιες είναι οι προοπτικές της οικονομικής ενοποίησης στην Ε.Ε.

Πολλές ΑΧΕΠΕΥ για μικρό τζίρο

Το Χ.Α. δεν μπορεί να συντηρήσει 73 ΑΧΕΠΕΥ, όταν μάλιστα αυτό το καλοκαίρι ο μέσος ημερήσιος τζίρος δεν ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ. Εξάλλου οι 10 μεγαλύτερες ελέγχουν σχεδόν το 70% των συναλλαγών. Οι περισσότερες από τις μικρές χρηματιστηριακές διατηρούνται εν ζωή, αφού είναι οικογενειακές και συντηρούνται με πολύ λίγους ιδιώτες πελάτες, ενώ σε άλλες οι βασικοί μέτοχοι δεν επιθυμούν να τις κλείσουν και συχνά χρηματοδοτούν τη δραστηριότητά τους. Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις χρηματιστηριακών, που ξεκίνησαν δειλά δειλά στις αρχές του 2011, ανεκόπησαν, αφού η έλλειψη κεφαλαίων μπλόκαρε τη δημιουργία πιο μεγάλων σχημάτων.

Λιγότερα σε φόρους, περισσότερα σε μπόνους

Η Citigroup, η Abbott Laboratories και η AT&T περιλαμβάνονται στις 26 εταιρείες που πλήρωσαν περισσότερα στους CEO το 2011 απ’ όσα σε φόρους, σύμφωνα με το think tank στην Ουάσιγκτον, Policy Studies. Οι φορολογικές ελαφρύνσεις για έρευνα και ανάπτυξη, προηγούμενες ζημίες και έσοδα από το εξωτερικό, ήταν από τους συντελεστές που «ελάφρυναν» το φορολογικό βάρος για πολλές από τις επιχειρήσεις της λίστας. Ετσι, οι αμοιβές των 26 CEO των οποίων οι πληρωμές ξεπέρασαν τους φόρους που έδωσε η εταιρεία τους, ήταν κατά μέσο όρο 20,4 εκατ. δολ. Αυτός ο μέσος όρος ήταν 23% υψηλότερος από τον περσινό. Ο μέσος όρος είναι επίσης αρκετά υψηλότερος από τις μέσες αμοιβές σε ευρύτερες επιχειρηματικές ομάδες, όπως καταγράφονται σε διάφορες έρευνες. Για παράδειγμα, η μέση άμεση αποζημίωση το 2011 για τους επικεφαλής των 300 μεγαλύτερων αμερικανικών επιχειρήσεων ήταν 10,3 εκατ. δολ. σύμφωνα με στοιχεία της συμβουλευτικής Hay Group.

Τις επόμενες ημέρες ο εκλεκτός της Εμπορικής

Με αγωνία περιμένουν οι διοικήσεις των τριών διεκδικητών της Εμπορικής Τράπεζας -Εθνική, Eurobank και Alpha Bank- την τελική απόφαση των Γάλλων. Η Credit Agricole έχει βάλει τις προσφορές στο μικροσκόπιο και τις επόμενες ημέρες -σε συνεργασία με τις κοινοτικές αρχές- θα επιλέξει τον… τυχερό. Γιατί τυχερός; Διότι εκτός από την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, οι Γάλλοι θα πρέπει να δώσουν ένα κεφαλαιακό μαξιλάρι στην Emporiki για την αντιμετώπιση… μελλοντικών προβλημάτων. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, ενώ ορισμένοι αναλυτές βάζουν τον πήχυ υψηλότερα. Το σίγουρο είναι ότι τα πρόσθετα αυτά κεφάλαια θα προστεθούν στην κεφαλαιακή βάση όποιας τράπεζας αποκτήσει την Εμπορική. Ετσι θα χρειαστεί λιγότερα χρήματα στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή