Ποιες εισηγμένες οδεύουν προς έξοδο από το Χ.Α.

Ποιες εισηγμένες οδεύουν προς έξοδο από το Χ.Α.

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε συνεργασία με τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα αξιολογήσει το πρώτο γκρουπ των εισηγμένων που βρίσκονται για αρκετά χρόνια εκτός ταμπλό, αφού τους έχει δοθεί ένα διάστημα έξι μηνών για να δείξουν εικόνα ανάκαμψης.

Πρόκειται για τις μετοχές εταιρειών που έχει ανασταλεί η διαπραγμάτευσή τους για περισσότερους από έξι μήνες. Ηδη συνολικά είναι 24 μετοχές αυτής της κατηγορίας, με την πιο παλιά αναστολή διαπραγμάτευσης να γίνεται στις 30 Ιουνίου 2008 και την πιο πρόσφατη αναστολή να πραγματοποιείται στις 6 Δεκεμβρίου 2011. Ταυτόχρονα, άλλες 16 εισηγμένες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ανεβάζοντας τον αριθμό των εισηγμένων που «φλερτάρουν» με την έξοδο από το Χρηματιστήριο Αθηνών σε 40. Συνολικά 180 εισηγμένες έχουν διαγραφεί από το Χρηματιστήριο Αθηνών από το 1997 μέχρι και το 2012. Η χρονιά με τις περισσότερες διαγραφές ήταν το 2006, όταν αποχαιρέτησαν 41 μετοχές το χρηματιστηριακό ταμπλό. Να υπενθυμίσουμε ότι από τις 2 Φεβρουαρίου 2006, που ξεκίνησε η διαδικασία οριστικών διαγραφών από το Χρηματιστήριο Αθηνών επί προεδρίας Σπύρου Καπράλου στο Χ.Α. και Αλέξη Πιλάβιου στην Επιτροπή Κεφαλαιαγορας, οι πρώτες που πήραν σειρά ήταν οι εξής: Ipirotiki Software & Publications, ΔΑΝΕ, Connection, Datamedia, Ευρωπαϊκή Τεχνική, Τεχνοδομή, Δάριγκ, Δυναμική Ζωή, Intersonic, Εμφασις, Domus, Cosmos, Globe, Θεσσαλική, Φιλίππου Δομικά Εργα, Ξιφίας. Στην ιστορία του Χρηματιστηρίου και ειδικότερα από τη δεκαετία του 1990, είχαμε εννέα περιπτώσεις εισηγμένων που αποτέλεσαν τα «ναυάγια» της αγοράς, αφού οδηγήθηκαν σε χρεοκοπία, προκαλώντας οικονομική καταστροφή σε χιλιάδες μικρομετόχους. Σύμφωνα με την έρευνα της «Κ», οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι οι εξής: ΔΑΝΕ, Θεσσαλική, Ξιφίας, Δυναμική Ζωή, Κεράνης Συμμετοχών, Sex Form, Intersat, Stabilton, Ipirotiki Software.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή