Στο 1,05 τρισ. τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών

Στο 1,05 τρισ. τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναρρίχηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε επίπεδα-ρεκόρ στην Ευρώπη υπογραμμίζει έκθεση της PricewaterhouseCoopers. Σύμφωνα με την έκθεση, οι ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 1,05 τρισ. ευρώ, τα οποία είναι αυξημένα κατά σχεδόν 9% σε σχέση με τις «καθυστερήσεις» του 2010. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σήμερα διαμορφώνονται σε διπλάσια επίπεδα σε σχέση με αυτά του 2008 οπότε ξέσπασε η μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση. Το 2008 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είχαν ανέλθει στα 500 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την PricewaterhouseCoopers, η τάση σχηματισμού νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει αυξηθεί το 2011, ως αποτέλεσμα της κρίσης που πλήττει την Ισπανία, την Ελλάδα αλλά και την Ιταλία. Σύμφωνα με την έκθεση, στο τέλος του 2011 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώθηκαν στα 136 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 23% σε σχέση με το 2010, στην Ιταλία στα 107 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 37%, ενώ στην Ελλάδα ανήλθαν στα 40 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 50%.

«Η κακή οικονομική κατάσταση στη νότια Ευρώπη το περασμένο έτος οδήγησε, όπως ήταν αναμενόμενο, στην αύξηση των επισφαλών δανείων», σημειώνει ο Markus Burghardt, στέλεχος της εταιρείας.

Σύμφωνα με την PwC οι γερμανικές τράπεζες έχουν τα περισσότερα «κακά» δάνεια σε απόλυτο νούμερο, τα οποία φτάνουν τα 196 δισ. ευρώ. Οπως σημειώνεται στην έκθεση, οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι δύσκολο να απαλλαγούν από τα προβληματικά αυτά στοιχεία, καθώς δύσκολα βρίσκουν αγοραστές που να ενδιαφέρονται για το χαρτοφυλάκιο δανείων.

Στην Ελλάδα, πάντως, το 2012 έχει επιταχυνθεί ο ρυθμός δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, αποτέλεσμα της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης και της διάχυτης αβεβαιότητας. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, οι καθυστερήσεις αγγίζουν το 20% του συνόλου των δανείων, δηλαδή δάνεια αξίας περίπου 48 δισ. ευρώ βρίσκονται στο «κόκκινο».

Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν με ανησυχία ότι τους τελευταίους μήνες καταγράφεται μια σημαντική επιτάχυνση στον ρυθμό δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, περίπου 1% (100 μονάδες βάσης) κάθε μήνα. Η διόγκωση των επισφαλειών οφείλεται κυρίως στην περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, με το ΑΕΠ να σημειώνει στο δεύτερο τρίμηνο νέα «βύθιση» σε ποσοστό 6,2%, ενώ η ανεργία ξεπέρασε το 23%. Υπενθυμίζεται ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε σε ποσοστό 6,9% το 2011.

Η εικόνα αυτή, αναφορικά με την εξέλιξη των καθυστερήσεων, σχηματίζεται παρά το γεγονός ότι από το τέλος του 2011 μέχρι σήμερα οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις περίπου 700.000 δανείων, συνολικού ύψους 29 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή