Ισορροπία προσφοράς και ζήτησης στην αγορά κατοικίας από το 2013

Ισορροπία προσφοράς και ζήτησης στην αγορά κατοικίας από το 2013

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα τέλη του 2012 ή στις αρχές του 2013 οριοθετείται η έλευση σχετικής εξισορρόπησης μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης στη αγορά κατοικίας. Στην εκτίμηση αυτή προχωρούν στελέχη της, όπως για παράδειγμα ο κ. Πάνος Δανός, επικεφαλής της «Δανός & Συνεργάτες BNP Paribas Real Estate», που επισημαίνει το γεγονός ότι ο βαθμός ανάπτυξης νέων κατοικιών επιβραδύνεται.

Τονίζεται, ωστόσο, ότι είναι σαφές πως η αύξηση των επισφαλειών, η αύξηση των φόρων και η πιστωτική συρρίκνωση θα συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά την αγορά κατοικίας, καθώς μάλιστα όλες οι πρόσφατες εξελίξεις στην εγχώρια αλλά και τη διεθνή οικονομία δημιουργούν περισσότερη ανασφάλεια και αναποφασιστικότητα στους υποψήφιους αγοραστές, παρά σιγουριά, ώστε να προβούν σε αγορά ακινήτου.

Διόρθωση

Ταυτόχρονα, εκτιμάται ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε τροχιά διόρθωσης, η οποία θα διατηρηθεί και τα επόμενα χρόνια με τον ίδιο ρυθμό, τουλάχιστον όσο η Ελλάδα αντιμετωπίζει την κρίση δανεισμού. Αν τα δεδομένα αλλάξουν απότομα προς το χειρότερο, ενδέχεται και οι τιμές να επηρεαστούν αναλόγως, ωστόσο «θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι η έλλειψη πράξεων δεν συνάδει απαραίτητα με μεγάλη πτώση τιμών, απλά με πάγωμα της αγοράς», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δανός.

Αυτήν την περίοδο, αλλά και την προηγούμενη διετία, είναι ξεκάθαρη η στροφή των αγοραστών σε μεταχειρισμένες κατοικίες. Οπως προέκυψε από τα στοιχεία σχετικής έρευνας του δικτύου μεσιτικών γραφείων της RE/MAX, το 77% των κατοικιών που πωλήθηκαν το 2011 αφορούσε σε κατοικίες ηλικίας μεγαλύτερης των πέντε ετών.

Μάλιστα, ένα στα τρία ακίνητα που πωλήθηκαν ήταν άνω των 30 ετών. Στην Αττική, οι πωλήσεις κατοικιών άνω των 30 ετών άγγιξαν το 42%, καθώς οι αγοραστές επιχείρησαν να περιορίσουν το κόστος κτήσης. Στη Θεσσαλονίκη, το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώθηκε σε 48%. Στον αντίποδα, στην περιφέρεια, μόλις το 16% των συνολικών αγοραπωλησιών αφορούσε σε παλαιά ακίνητα άνω των 30 ετών. Αντιθέτως, το 25% των αγοραστών κινήθηκε σε νεόδμητες κατασκευές έως πέντε ετών, ακριβώς λόγω των σημαντικών εκπτώσεων που προσέφεραν οι κατασκευαστές.

Ενδεικτικά της οικονομικής κρίσης είναι και τα αποτελέσματα αναφορικά με την επιφάνεια των ακινήτων που μεταβιβάστηκαν, μέσω του δικτύου της RE/MAX κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.

Η πλέον δημοφιλής κατηγορία στο σύνολο της Ελλάδας αφορούσε διαμερίσματα επιφάνειας 71 – 90 τ.μ., με ποσοστό 22%, ενώ 20% των αγοραπωλησιών έγινε για ακίνητα επιφάνειας 51 – 70 τ.μ. Στην Αττική, το ποσοστό των ακινήτων έως 110 τ.μ. άγγιξε το 77%, εκ του οποίου το 27% αφορούσε ακίνητα 71 – 90 τ.μ.

Ευκαιρίες

Πάντως, μέσα απ’ όλη αυτή την αρνητική συγκυρία προκύπτουν και ορισμένες αγοραστικές ευκαιρίες, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Δανό, οι ιδιοκτήτες, προκειμένου να «ξεφορτωθούν» το ακίνητό τους, το προσφέρουν σε αρκετά πιο ανταγωνιστική τιμή. Μάλιστα, οι περισσότεροι έχουν ως στόχο απλώς να καλύψουν το υπόλοιπο του στεγαστικού τους δανείου και να το εξοφλήσουν, παρά να αποκομίσουν κάποιο κέρδος.

Αντίστοιχα, οι κατασκευαστές, προκειμένου να προσελκύσουν δυνητικούς αγοραστές, προβαίνουν σε συμψηφισμούς του ΦΠΑ ή σε ιδιαίτερα μεγάλες εκπτώσεις, που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει και το 35% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

Επίσης, τώρα τελευταία, εξαιρετικά δημοφιλής είναι και η τακτική των προσφορών, στις οποίες προχωρούν, προκειμένου να δελεάσουν τυχόν υποψήφιους αγοραστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή