Αποδυναμωμένος ο κλάδος των συλλογικών επενδύσεων εταιρειών

Αποδυναμωμένος ο κλάδος των συλλογικών επενδύσεων εταιρειών

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια προσεκτική ματιά ο επενδυτής των αμοιβαίων κεφαλαίων θα διαπιστώσει ότι, από την αρχή του έτους, 35 αμοιβαία κεφάλαια δεν αναγράφονται στις κατηγορίες τους. Πρόκειται για προϊόντα που είτε έχουν απορροφηθεί είτε έχουν απενεργοποιηθεί είτε έχουν αλλάξει κατηγορία. Επίσης, δύο επενδυτικές εταιρείες (ΑΕΕΧ) έχουν λυθεί με σκοπό να μετατραπούν σε αμοιβαία κεφάλαια.

Ειδικότερα, τον άλλοτε ανθηρό και ελκυστικό κλάδο των επενδυτικών εταιρειών φέτος εγκατέλειψαν δύο ΑΕΕΧ με στόχο να μετατραπούν σε αμοιβαία κεφάλαια.

Σημειώνεται ότι στα ταμπλό του Χ.Α. αναγράφονται οι δύο τελευταίες ΑΕΕΧ του κλάδου, Αιολική και Ανδρομέδα.

Η Euroline Επενδυτική προχώρησε την 1η Απριλίου στη λύση της για τη μετατροπή της στο αμοιβαίο κεφάλαιο «Marfin Global Strategy Fund Of Funds Μεικτό» και ανάλογη πορεία ακολούθησε η Interinvest η οποία έλαβε την άδεια σύστασης του αμοιβαίου κεφαλαίου «Marfin Universal Strategy Fund Of Funds Μεικτό».

Υπενθυμίζεται ότι το 2011 η Δίας Επενδυτική συγχωνεύτηκε με την τράπεζα EFG Eurobank Ergasias, ενώ το 2009 αποφασίστηκε η λύση της εταιρείας Ωμέγα ΑΕΕΧ και έγινε παύση της διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο των μετοχών της Altius επενδυτικής. Στα τέλη του 2009, ο ήδη αποδυναμωμένος κλάδος των επενδυτικών εταιρειών είχε συνολικό ενεργητικό 247,6 εκατ. ευρώ και στις 10 Αυγούστου του 2012 το ενεργητικό του έχει κατέλθει στα 20,8 εκατ. ευρώ.

Στην κατηγορία των μετοχικών κεφαλαίων -όλων των τύπων- έγιναν οι περισσότερες αλλαγές, με 11 αμοιβαία κεφάλαια από την αρχή του έτους έως τις 31 Ιουλίου να έχουν απορροφηθεί, ένα να έχει απενεργοποιηθεί (Eurobank EFG (LF) Equity-Turkish Equity Fund) και δύο να έχουν προχωρήσει στη λύση τους (NBG International Funds Sigac/Hellenic Allstars/A και NBG International Funds Sigac/Hellenic Αllstars/Β).

Από την κατηγορία Μεικτά Αμοιβαία Κεφάλαια, φαίνεται πως απουσιάζουν 11 αμοιβαία κεφάλαια. Ωστόσο, κανένα δεν έχει απενεργοποιηθεί, αλλά τέσσερα έχουν απορροφηθεί (είναι τα Μarfin European Value Μικτό Εξωτερικού, Μarfin Greek Value Μεικτό Εσωτερικού, Δήλος Μεικτό Εσωτερικού και Δήλος Τακτικής Κατανομής Κεφαλαίων -Μεικτό Εσωτερικού) και τα άλλα έχουν μετονομασθεί.

Δεδομένης της ισχυρής κρίσης που πλήττει την αγορά των ομολόγων, οι διαχειριστές των ομολογιακών αμοιβαίων έδειξαν να προτιμούν την αλλαγή κατηγορίας ορισμένων προϊόντων, ενώ κανένα δεν έκλεισε. Ετσι, από αυτήν την κατηγορία 10 αμοιβαία άλλαξαν κατηγορία, ενώ 6 απορροφήθηκαν.

Η κατηγορία Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχυπρόθεσμης Διάρκειας περιλαμβάνει συνολικά 8 προϊόντα, εκ των οποίων το ένα είχε απενεργοποιηθεί στις 22 Μαρτίου για να ενεργοποιηθεί εκ νέου στις 21 Μαΐου (το Eurobank EFG (LF) Money Market Fund -Reverse). Καμία αλλαγή δεν έγινε στη λίστα με τα 19 αμοιβαία κεφάλαια Διαχείρισης Διαθεσίμων, ενώ μόλις ένα αμοιβαίο κεφάλαιο της κατηγορίας Σύνθετα προχώρησε σε λύση (πρόκειται για το NBG Synesis Funds Sicav/Arbitrage Strategy/B). Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη κατηγορία αποτελείται από 37 αμοιβαία κεφάλαια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή