Σπάει τα αρνητικά ρεκόρ ο χρηματιστηριακός δείκτης

Σπάει τα αρνητικά ρεκόρ ο χρηματιστηριακός δείκτης

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H πιο άνυδρη χρηματιστηριακή εβδομάδα του 2012 ολοκληρώθηκε, με τους επενδυτές να παραμένουν απόντες και την εμπορευσιμότητα των μετοχών να αγγίζει τα επίπεδα των αρχών της δεκαετίας του 1990. Στη συνεδρίαση της Δευτέρας επικράτησαν ανοδικές τάσεις (0,81%), με τις βιομηχανικές μετοχές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca-Cola, Μotor Oil) να προσελκύουν την πλειοψηφία των επενδυτικών εντολών. Στη συνεδρίαση της Τρίτης, κατεγράφη νέο αρνητικό ρεκόρ τζίρου (9,44 εκατ. ευρώ) για το 2012 που αποτελούν επίπεδα του Δεκεμβρίου του 1996, σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Μάνου Χατζηδάκη, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Beta χρηματιστηριακής. Ακολούθησε η πρώτη συνεδρίαση μετά την αργία του Δεκαπενταύγουστου όπου η ελαφρά βελτίωση του όγκου συναλλαγών (15,68 εκατ. ευρώ) ώθησε σε άνοδο 1,57% τον Γενικό Δείκτη και με πρωταγωνιστές τις μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς (+7,98%), της MIG (+6,25%) και της Eurobank (+4,76%). Στη συνεδρίαση της Παρασκευής επικράτησαν μικρές πτωτικές τάσεις, με τον τζίρο να παραμένει καθηλωμένος κάτω των 10 εκατ. ευρώ μετά τις δύο πρώτες ώρες των συναλλαγών. Το Χρηματιστήριο αναζητά κατεύθυνση, καθώς μετά τα τέλη Ιουλίου που είχε ολοκληρωθεί η απορρόφηση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας από την Τράπεζα Πειραιώς, οι συνεδριάσεις του Αυγούστου κύλησαν σε ιδιαίτερα υποτονικούς ρυθμούς. Το αρνητικό για την αγορά είναι ότι καθημερινά περιορίζεται αισθητά ο αριθμός των μετοχών που προσελκύει τα λιγοστά κεφάλαια που ανακυκλώνονται. Η διαφορά μεταξύ των συνεδριάσεων του Ιουλίου και του Αυγούστου είναι ότι τον προηγούμενο μήνα οι τραπεζικές μετοχές έδωσαν ώθηση στον Γενικό Δείκτη να υπερβεί τις 600 μονάδες. Αντίθετα στις συνεδριάσεις του Αυγούστου οι βιομηχανικές μετοχές και ιδιαίτερα όσες εμπλέκονται στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των αποδόσεων. Επίσης, η αγορά μετά τις δεύτερες επαναληπτικές εθνικές εκλογές του Ιουνίου έχει περιορίσει αισθητά τις απώλειες σε κεφαλαιοποίηση. Η παρατήρηση αφορά τις μετοχές με μέση χρηματιστηριακή αξία που ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ. Αντίθετα το 90% των μετοχών συνεχίζει να διολισθαίνει σε ιστορικά χαμηλά. Απομένουν μόλις 13 ημερολογιακές μέρες για να εκπνεύσει η προθεσμία ανακοίνωσης των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων για τις 242 εισηγμένες. Γνωρίζουμε ήδη ότι θα δοθεί παράταση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου στις τράπεζες για τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου. Τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει το «πράσινο φως» για την παράταση, ενώ αν χρειαστεί θα προχωρήσει σε σχετική νομοθετική ρύθμιση. Η παράταση είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος οι τράπεζες να θεωρηθούν υποκεφαλαιοποιημένες, δεδομένου ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση, ενώ παράλληλα οι χαμηλές αποτιμήσεις των ομολόγων εξασθενούν την κεφαλαιακή βάση τους.

Την ερχόμενη Τρίτη και Πέμπτη θα ανακοινώσουν αντίστοιχα τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου του 2012 η Coca-Cola Hellenic και ο ΟΠΑΠ. Ενδεικτικά πάντως, μέχρι σήμερα έχει ανακοινώσει αποτελέσματα μόλις το 10% των εισηγμένων, με τις περισσότερες εταιρείες να έχουν ζημίες και κυρίως να έχουν επιστρέψει σε ζημιογόνο εξάμηνο από κερδοφόρο που ήταν το αντίστοιχο περσινό. Για τις εξαγωγικές εισηγμένες η εικόνα των αποτελεσμάτων τους θα είναι σαφώς καλύτερη απ’ όσες επιμένουν να διοχετεύουν το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεών τους στην Ελλάδα. Στόχος των διοικήσεων των εισηγμένων για τους υπόλοιπους τέσσερις μήνες που υπολείπονται για να εκπνεύσει το 2012 είναι η περαιτέρω μείωση του τραπεζικού δανεισμού, η διατήρηση σε σταθερή τροχιά των ταμειακών διαθεσίμων και η αναδιάρθρωση των δανείων τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή