ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Δολάρια/ βαρέλι

Σε επίπεδα κάτω των 114 δολαρίων το βαρέλι υποχώρησε προσωρινά χθες στο Λονδίνο η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent, στα 113,87 δολάρια το βαρέλι, λόγω του ότι οι ΗΠΑ ενδεχομένως να αποδεσμεύσουν ποσότητα των αποθεμάτων τους εκτάκτου ανάγκης. Στην αμερικανική αγορά το αργό Ν. Υόρκης υποχώρησε στα 94,98 δολάρια το βαρέλι μετά την άνοδο του 1,4% την Πέμπτη σε επίπεδα άνω των 95 δολαρίων το βαρέλι. Το κλίμα διαμόρφωσαν και φημολογίες περί μη βιώσιμης ανόδου της τιμής του την τελευταία τριμηνία. Η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται, η ζήτηση περιστέλλεται και οι προμήθειες πετρελαίου ρέουν άφθονες. Κατά τις εκτιμήσεις αναλυτών στο Bloomberg, την προσεχή εβδομάδα το πετρέλαιο πιθανώς να εξασθενήσει λόγω ανησυχιών ότι η βραδύτερη ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα ανακόψει τη ζήτηση.

Μειώθηκαν επενδύσεις και αγορές χρυσού

Σε χαμηλό των τελευταίων δύο ετών

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών υποχώρησε κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου η παγκόσμια ζήτηση χρυσού, καθώς η αύξηση των τιμών και οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη μείωσαν τις επενδύσεις και αγορές χρυσού από την Ασία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (WGC). Ειδικότερα, η παγκόσμια ζήτηση μειώθηκε κατά 7,1%, στους 990 τόνους, έναντι των 1.065,7 τόνων του 2011. Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η πτώση της ζήτησης για χρυσά κοσμήματα και για επενδύσεις χρυσού, στο 72,3% και 88,2%, αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι η τιμή του χρυσού κατέγραψε το προηγούμενο έτος άλμα της τάξης του 10%, φθάνοντας ώς το ιστορικό ρεκόρ των 1.921 δολαρίων ανά ουγγιά στις 6 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, έκτοτε ακολουθεί καθοδική πορεία 17%, και διαμορφωνόταν την Παρασκευή οριακά πάνω από το επίπεδο των 1.600 δολαρίων. Καθοριστικό ρόλο στη μείωση της παγκόσμιας ζήτησης είχε η υποχώρηση της τάξης του 56% που κατέγραψαν για το ίδιο διάστημα οι εισαγωγές χρυσού της Ινδίας, της μεγαλύτερης αγοράς πολύτιμων μετάλλων στον κόσμο. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού αναμένει ότι η Κίνα θα καταφέρει φέτος για πρώτη φορά να ξεπεράσει την Ινδία ως τη μεγαλύτερη αγορά χρυσού στον κόσμο.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Υποτονική εικόνα παρουσίασαν οι συναλλαγές στην εγχώρια αγορά ομολόγων. Στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά τίτλων τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου δεν ξεπέρασαν τα 4 εκατ. ευρώ. Το spread (διαφορά απόδοσης των ελληνικών δεκαετών ομολόγων με το αντίστοιχο γερμανικό) διαμορφώθηκε στις 2.301 μονάδες βάσης. Αντίστοιχα το spread των ιρλανδικών ομολόγων ανήλθε στις 498 μ.β., στην Πορτογαλία το spread των δεκαετών ομολόγων διαμορφώθηκε στις 832 μ.β. Επίσης στην Ισπανία το spread ανήλθε στις 506,5 μ.β. και στην Ιταλία στις 429 μ. β. Η απόδοση του ελληνικού ομολόγου λήξεως το 2023 διαμορφώνεται στο 24,54%, του 15ετούς στο 22,89%, του 20ετούς στο 21,19% (1.898 μ.β.) και του 30ετούς στο 20,71%. Η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου κινήθηκε στο 1,54%, του 5ετούς στο 0,48% και του 2ετούς είχε αρνητική απόδοση στο -0,028%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή