Προς ένα νέο αρνητικό ρεκόρ για τις εισηγμένες

Προς ένα νέο αρνητικό ρεκόρ για τις εισηγμένες

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις το 9,91% των εισηγμένων έχει δημοσιεύσει μέχρι σήμερα τα εξαμηνιαία αποτελέσματα για το 2012. Το δείγμα των 23 εταιρειών σε σύνολο 242 είναι εξαιρετικά μικρό, ωστόσο η πρώτη γεύση είναι πικρή, αφού οι μισές σχεδόν έχουν εμφανίσει ζημίες και μάλιστα έχουν εισέλθει σε ζημιογόνο εξάμηνο μετά από κέρδη το αντίστοιχο εξάμηνο του 2011. Οι επερχόμενες ανακοινώσεις της Coca Cola Hellenic την Τρίτη και του ΟΠΑΠ την Πέμπτη θα δώσουν μια πιο συγκεκριμένη εικόνα κυρίως για τις εισηγμένες του Ftse 20.

Σύμφωνα με τον πίνακα που επιμελήθηκε η Μerit Χρηματιστηριακή και δημοσιεύει σήμερα η «Κ», εξαιρετική εικόνα έχει ο ΟΤΕ με κέρδη 411 εκατ. ευρώ. Θετική εικόνα παρουσίασαν επίσης τα ενοποιημένα αποτελέσματα του ομίλου Μυτιληναίου, ενώ διατηρήθηκαν και τα κέρδη για τη Frigoglass που είναι θυγατρική της Coca Cola Ηellenic.

Από κέρδη σε ζημίες για το φετινό εξάμηνο «γύρισαν» οι Autohellas, Eurobank Properties, Mermeren Kombinat, Rilken, Trastor. Το μεγαλύτερο ύψος ζημιών σε απόλυτο μέγεθος εμφάνισαν οι εισηγμένες: Eurobank Properties, Δολ, MIG Real Estate, Trastor, Πετρόπουλος. Κερδοφόρες και το φετινό εξάμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό παρέμειναν οι εισηγμένες Πλαίσιο Computers, OTE, Ιντεάλ, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Γεβκα, S&B, Frigoglass, FG Europe, Eurodrip και η Alpha Trust Ανδρομέδα.

Οι εκτιμήσεις πάντως των αναλυτών δεν αποκλείουν να οδηγηθούμε σε νέο αρνητικό ρεκόρ για τα αποτελέσματα β’ τριμήνου του 2012, χωρίς φυσικά να υπολογίζουμε τα αποτελέσματα των τραπεζών. Είναι πολύ πιθανόν τα φετινά αρνητικά αποτελέσματα, να είναι μεγαλύτερα από τις ζημίες των 4,839 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011. Υπενθυμίζουμε ότι το β΄ τρίμηνο του 2010 οι ζημίες μετά φόρους των εισηγμένων είχαν φθάσει τα 1,849 δισ. ευρώ, ενώ για ολόκληρο το 2010 οι ζημίες των εισηγμένων είχαν διαμορφωθεί στα 2,928 δισ. ευρώ. Η διακράτηση μετρητών στο ταμείο των εταιρειών αυτή την εποχή είναι η μοναδική λύση για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Επενδύσεις δεν γίνονται, αφού έχουν «παγώσει» οι όποιες κινήσεις εντός και εκτός Ελλάδος, οι αγορές πρώτων υλών έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο, αφού τα μετρητά είναι πολύτιμα για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων. Από το 2011 και πολύ περισσότερο από το ξεκίνημα του 2012 οι επιχειρήσεις χάνουν καλούς πελάτες, που χρόνια στηρίζονταν από τις παραγγελίες τους και ενίσχυαν τον τζίρο και τα κέρδη. Η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη για τις εισηγμένες, που θεωρούν και τυπικά χαμένη τη χρονιά, αφού λόγω έλλειψης ρευστότητας αδυνατούν να ανταποκριθούν στις παραγγελίες του εξωτερικού, χάνοντας έτσι πελάτες ή περιορίζοντας το πελατολόγιο αυστηρά σε μεγάλες βιομηχανίες, που μπορούν να διατηρήσουν τις ταμειακές ροές τους.

Γενικότερα, όλες οι εταιρείες της αγοράς δεν βλέπουν τάση σταθεροποίησης, αν το Δημόσιο δεν αποπληρώσει τα χρεωστούμενα και αν οι τράπεζες δεν αρχίσουν να χρηματοδοτούν τους πελάτες τους. Η συνταγή «προσεκτική χρηματοοικονομική δομή και πωλήσεις στο εξωτερικό» φαίνεται επί του παρόντος να αποτελεί τον οδηγό επιβίωσης για τις εισηγμένες που θα κατορθώσουν και το β’ τρίμηνο του 2012 να παρουσιάσουν κερδοφορία. Ομως θα είναι μειοψηφία, καθώς οι εκτιμήσεις των αναλυτών μιλούν για υπερδιπλάσιο αριθμό ζημιογόνων σε σύγκριση με τις κερδοφόρες. Το δεύτερο τρίμηνο κατεγράφη μια μικρή βελτίωση σε επίπεδο κόστους λόγω της υποχώρησης των τιμών στις πρώτες ύλες χωρίς ωστόσο αυτή η εξέλιξη να αντισταθμίζεται από την αύξηση της ζήτησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή