Ορατό το ενδεχόμενο υποβάθμισης του Χ.Α.

Ορατό το ενδεχόμενο υποβάθμισης του Χ.Α.

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις και οι τραπεζικές εξελίξεις με την Αγροτική που απορροφάται από την Πειραιώς και την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις τρεις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες για την απόκτηση της Emporiki Bank, έδωσαν ανάσα 4,91 δισ. ευρώ στην κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου το τελευταίο δίμηνο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το χαμηλό έτους των 476,36 μονάδων (επίπεδα Νοεμβρίου 1989) που βρέθηκε το Χ.Α. στη συνεδρίαση της 5ης Ιουνίου μέχρι και τη Δευτέρα 13 Αυγούστου, η χρηματιστηριακή αξία της αγοράς αναρριχήθηκε από τα 18,74 δισ. ευρώ στα 23,65 δισ. Συνεπώς από την αρχή του έτους οι απώλειες στην κεφαλαιοποίηση έχουν περιορισθεί στα 2,40 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το άσχημο για την αγορά είναι ότι έχουν «βουλιάξει» οι συναλλαγές, με αποτέλεσμα οι ημερήσιοι τζίροι της τάξεως των 15 και 20 εκατ. ευρώ να διοχετεύονται αποκλειστικά στις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες και στις εισηγμένες που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τις αποκρατικοποιήσεις, δηλαδή τους τίτλους της ΔΕΗ, του ΟΠΑΠ, του ΟΤΕ και της Coca Cola που παραμένει με διαφορά 3,5 δισ. ευρώ από τη δεύτερη εισηγμένη στην κορυφή των κεφαλαιοποιήσεων.

Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το Χ.Α. ακριβώς 13 καλοκαίρια μετά τη «φούσκα» του 1999, παραπέμπει περισσότερο σε αναδυόμενη αγορά με την πλειοψηφία των επενδυτών να παραμένει παγερά αδιάφορη, οδηγώντας έτσι τις εισηγμένες σε χαμηλά των τελευταίων 20 ετών.

Ολα θα κριθούν για την παραμονή ή όχι του Χ.Α. στις ανεπτυγμένες αγορές το αργότερο έως τις 20 Σεπτεμβρίου, όπου αναμένεται η ετήσια αξιολόγηση του αγγλικού οίκου Ftse για το ελληνικό χρηματιστήριο. Οσο βουλιάζει η ελληνική οικονομία, τόσο θα αυξάνονται και οι πιθανότητες να υποβιβασθεί για πρώτη φορά μετά το 2001 από την κατηγορία developed (ανεπτυγμένη) αλλά υπό παρακολούθηση (watch list), στην κατηγορία advanced emerging. Το σημείο τριβής που ίσως αποτελέσει και τον καθοριστικό παράγοντα για το μέλλον του Χ.Α. είναι το εάν θα εφαρμοστεί από τις 2 Ιανουαρίου 2012 ο φόρος υπεραξίας που έχει ψηφιστεί και εάν θα φορολογηθούν οι ξένοι επενδυτές. Ο πρόεδρος της Ε.Κ. Κ.Μποτόπουλος έχει ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα να μην εφαρμοσθεί ο συγκεκριμένος φόρος διότι θα υπάρξει πρόβλημα με την παρουσία των ξένων επενδυτών στα ελληνικά χαρτοφυλάκια. Εκτός από τον οίκο Ftse που παρακολουθεί και αξιολογεί δείκτες και μετοχές με ενεργητικό αξίας 3 τρισ. δολαρίων υπάρχουν άλλοι τρεις δείκτες που εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την παραμονή της Αθήνας στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών. Πρόκειται για τον δείκτη ΜSCΙ με δείκτες συνολικού ενεργητικού άνω των 7 τρισ. δολαρίων, τον δείκτη S&P Dow Jones με ενεργητικό άνω των 6 τρισ. δολαρίων και την JP ΜΟRGΑμε δείκτες σε μετοχές και ομόλογα που ξεπερνούν τα 5 τρισ. δολάρια σε ενεργητικό. Να θυμίσουμε ότι μόνον η αγορά της Ελλάδας και της Κολομβίας βρίσκονταν στην ίδια λίστα του οίκου Ftse με το ερωτηματικό της υποβάθμισης.

Αντίθετα, η Ταϊβάν και η Ταϊλάνδη βρίσκονται υπό επιτήρηση για ενδεχόμενη αναβάθμιση, ενώ άλλα χρηματιστήρια, όπως του Κουβέιτ, της Γκάνας, του Καζαχστάν, είναι υποψήφια για συμμετοχή στους χρηματιστηριακούς δείκτες Ftse. Οταν αναβαθμίστηκε το Χ.Α. τον Μάιο του 2001 τα στοιχεία από το Κεντρικό Αποθετήριο, έδιναν το ποσοστό συμμετοχής των ξένων επενδυτών στο 21,6% για το σύνολο της ελληνικής αγοράς και από τότε μέχρι σήμερα σταδιακά αυξανόταν φτάνοντας τον προηγούμενο μήνα στο 51,7%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή