O ΔΗΚΤΗΣ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιθανές αλλαγές σε αναπηρικά επιδόματα, αλλά αργότερα

Μπορεί οι περικοπές ή οι αλλαγές στα αναπηρικά επιδόματα να μην ενταχθούν τελικά στο πακέτο μέτρων του μεσοπρόθεσμου, ωστόσο δεν αποκλείεται να περιληφθούν σε επόμενη φάση.

Κατά την αναζήτηση του πακέτου μέτρων των 13,6 δισ. ευρώ (11,6 δισ. ευρώ η καθαρή εξοικονόμηση) φαίνεται ότι αναθεωρούνται όλα τα προνοιακά επιδόματα, με τον καθορισμό νέων -αυστηρότερων- εισοδηματικών κριτηρίων. Επειδή η εξοικονόμηση των 11,6 δισ. ευρώ πρέπει να είναι άμεση, θεωρήθηκε ότι δεν υπάρχει χρόνος για να επανεξεταστούν όλοι οι δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων. Σύμφωνα με τις έως τώρα σκέψεις, η αναθεώρηση θα αφορά τόσο την επανεξέταση των δικαιούχων όσο και τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων.

ΟΠΑΠ

Στο ύψος των 113,2 εκατ. ευρώ εκτιμά η Πειραιώς ΑΧΕΠΕΥ ότι θα ανέλθουν τα κέρδη μετά φόρων του ΟΠΑΠ για το β΄ τρίμηνο του 2012 που ανακοινώνονται την Πέμπτη αμέσως μετά το κλείσιμο της χρηματιστηριακής συνεδρίασης. Η ΑΧΕΠΕΥ σημειώνει ότι τα μεγέθη του ΟΠΑΠ θα ωφεληθούν από τη χαμηλότερη φορολόγηση, την πειθαρχία στο κόστος και την ανάκαμψη στα έσοδα από το Πάμε Στοίχημα. Τα έσοδα του οργανισμού αναμένονται λίγο πάνω από το 1 δισ. ευρώ.

Σύμβαση για ζαχαροπλάστες

Οι διαπραγματεύσεις για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του εργατοτεχνικού προσωπικού των πάσης φύσεως εργαστηρίων ζαχαρωδών προϊόντων όλης της χώρας κατέληξαν σε συμφωνία με διάρκεια ισχύος 1 έτους.

«Για να διατηρήσουμε άθικτους τους λοιπούς οικονομικούς και θεσμικούς όρους της σύμβασης ζαχαρωδών, το τίμημα ήταν μείωση των βασικών μισθών -από 1 Σεπτεμβρίου 2012- κατά 15%.

Επιπλέον οι εργοδότες απαίτησαν στη διάρκεια ισχύος της σύμβασης να αναστέλλεται η προβλεπόμενη αύξηση από ενδεχόμενη μεταβολή τριετών.

Οι οφειλές του ΟΠΕ και η ρύθμιση

Εχθρούς εκ των έσω, στους οποίους κατήργησε προνόμια, «βλέπει» ο κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, επικεφαλής του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ), πίσω από τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι έχουν δεσμευθεί από τη ΦΑΕ Πειραιά όλα τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΠΕ, αλλά και προσωπικοί λογαριασμοί του. Η πραγματικότητα φαίνεται ότι βρίσκεται κάπου στη μέση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε πρόβλημα με οφειλές ΦΠΑ του ΟΠΕ, για τις οποίες ο ίδιος ζήτησε εμπρόθεσμα ρύθμιση μέσω της καταβολής του 40% αυτών. Η ΦΑΕ Πειραιά επέλεξε την καταβολή του 20% και παράλληλα τη διεξαγωγή ελέγχου, ενώ βάσει της κείμενης νομοθεσίας έγινε δέσμευση του 50% των ταμειακών διαθεσίμων.

Ο ΟΠΕ μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου κατέβαλε το 70% των οφειλών, και ήδη από τις 9 Αυγούστου 2012 η αρμόδια υπηρεσία έχει άρει όλα τα μέτρα δέσμευσης των ταμειακών διαθεσίμων.

«Μαύρο φθινόπωρο» βλέπουν στην Ιταλία

Απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων συνδικάτων της Ιταλίας για το μέλλον της χώρας.

«Οι εκτιμήσεις μας διαφέρουν από εκείνες του πρωθυπουργού Μάριο Μόντι και του υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης, Κοράντο Πάσερα. Εμείς δεν βλέπουμε την έξοδο από το τούνελ», ανέφερε εκ μέρους του συνδικάτου Cgil η Ελενα Λατουάντα. Σύμφωνα με τη συνδικαλιστική συνομοσπονδία Cgil, «προμηνύεται ένα μαύρο φθινόπωρο». Δεν βλέπω κανένα θετικό περιθώριο. Οι αισιόδοξες δηλώσεις στερούνται κάθε λογικής βάσης, είπε από την πλευρά του ο γραμματέας του συνδικάτου Uil, Λουίτζι Αντζελέτι.

Ο Αντζελέτι θεωρεί πως «υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος να αυξηθεί τόσο ο αριθμός των ανέργων όσο και των επιχειρήσεων που μπορεί να κλείσουν» και δεν διστάζει να προβλέψει για το 2013 «οικονομική ύφεση χειρότερη από αυτή του 2012 και βαθύτερη από τις προβλέψεις της κυβέρνησης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή