Νέο χτύπημα στην αγορά γραφείων από τη μετεγκατάσταση υπηρεσιών

Νέο χτύπημα στην αγορά γραφείων από τη μετεγκατάσταση υπηρεσιών

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ριζικές μεταβολές θα πρέπει να αναμένονται στον «χάρτη» της αγοράς γραφείων του κέντρου της Αθήνας, εφόσον γίνουν πράξη οι σχεδιασμοί των υπουργείων για τη μείωση του κόστους στέγασής τους, κυρίως μέσω της συγχώνευσης και μετεγκατάστασης των διάσπαρτων υπηρεσιών τους σε λιγότερα κτίρια. Σήμερα, υπάρχουν υπουργεία που στεγάζουν δεκάδες υπηρεσίες σε αντίστοιχο αριθμό κτιρίων ανά το κέντρο. Εφόσον ολοκληρωθούν οι σχεδιασμοί των υπουργείων, οι υπηρεσίες αυτές είτε θα καταργηθούν, είτε θα μεταφερθούν σε νέα και μεγαλύτερα κτίρια.

Αυτομάτως, η εξέλιξη αυτή θα σημάνει τον πολλαπλασιασμό των κενών γραφειακών χώρων στην Αθήνα, επιδεινώνοντας το ήδη μεγάλο πρόβλημα που έχει διαμορφωθεί στην αγορά και οδηγώντας αρκετούς ιδιοκτήτες στην απόφαση της πώλησης των ακινήτων τους, καθώς η εύρεση ενοικιαστή σήμερα αποτελεί δυσεπίλυτο γρίφο, κυρίως λόγω της έλλειψης ζήτησης, τη στιγμή μάλιστα που η φορολογική επιβάρυνση έχει καταστεί ιδιαίτερα επαχθής.

Το ζήτημα είναι ποιος θα αγοράσει τα συγκεκριμένα ακίνητα; Σύμφωνα με φορείς της αγοράς, ακόμα κι αν οι ζητούμενες τιμές είναι κάτω από την αντικειμενική αξία, δύσκολα θα βρεθούν αγοραστές για τα συγκεκριμένα ακίνητα, τα οποία κατά κανόνα είναι μεγάλης ηλικίας και στερούνται σύγχρονων υποδομών.

Ηδη, σήμερα, η Αθήνα συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό κενών γραφείων στην Ευρώπη με 20%, έναντι 15,5% που διαμορφωνόταν κατά το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Πρόκειται για ένα σαφές δείγμα του πλήγματος που έχει φέρει η οικονομική ύφεση στην επιχειρηματική δραστηριότητα, μειώνοντας κατακόρυφα τη ζήτηση γραφειακών χώρων. Ανάλογα προβλήματα παρατηρούνται και στις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, καθώς η κρίση χρέους και η οικονομική δυσπραγία έχουν επιφέρει λίαν αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη και συνεπώς και στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Μάλιστα, φορείς της αγοράς επισημαίνουν ότι το ποσοστό των κενών γραφείων καθίσταται ακόμα πιο ανησυχητικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι την τελευταία διετία έχει εκλείψει κάθε είδους νέα επενδυτική δραστηριότητα στην αγορά, περιορίζοντας κατακόρυφα τη δημιουργία νέων γραφειακών χώρων κι επομένως την προσφορά.

Ετσι, καθίσταται σαφές ότι οι επιχειρήσεις που νοικιάζουν γραφεία είναι λιγότερες σε σχέση με το παρελθόν, λόγω των χιλιάδων εταιρειών που έχει κλείσει εν μέσω κρίσης. Επιπλέον, επιβεβαιώνεται η μετακίνηση πολλών επιχειρήσεων σε μικρότερης επιφάνειας γραφεία, αφήνοντας τα μεγαλύτερα ακίνητα χωρίς ενοικιαστή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή