Εισαγγελική έρευνα σε ΔΕΚΟ και ΝΠΔΔ

Εισαγγελική έρευνα σε ΔΕΚΟ και ΝΠΔΔ

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο μικροσκόπιο της εισαγγελικής έρευνας μπαίνουν οι μισθοί διευθυντικών στελεχών και υψηλόμισθων υπαλλήλων των ΔΕΚΟ-Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, καθώς οι περικοπές που έπρεπε να γίνουν από το 2011 δεν έγιναν ποτέ.

Με παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη, διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση σχετικά με την παράλειψη να εφαρμοστεί ο νόμος, που προέβλεπε δραστικές μειώσεις κατά 35% των αμοιβών και επιβολή πλαφόν 1.900 ευρώ στους μισθούς.

Αντί των περικοπών μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, δόθηκαν αυξήσεις σε μερίδα εργαζομένων «διά της πλαγίας οδού», δηλαδή με χορήγηση ειδικών ή έκτακτων επιδομάτων και αποζημιώσεων ή με πλασματικές υπερωρίες και έξοδα κίνησης.

Κατά τα ίδια δημοσιεύματα, έγιναν υπόγειες συμφωνίες μεταξύ στελεχών και συνδικαλιστών για παράκαμψη του νόμου και χορήγηση «αθέατων» αυξήσεων στις αποδοχές. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν χθες ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι διοικήσεις, παρά τις οδηγίες του υπουργείου, δεν διαβίβασαν αναλυτικά στοιχεία για τις μισθολογικές δαπάνες της διοίκησης και του προσωπικού.

Ο κ. Πεπόνης έδωσε εντολή να ερευνηθεί σε ποιες ΔΕΚΟ και ΝΠΔΔ δεν εφαρμόστηκε ο νόμος και για πόσο χρονικό διάστημα. Επίσης, ζητεί να εντοπιστούν τα καταβληθέντα χρηματικά ποσά και κατά πόσο υπερέβησαν τα νόμιμα.

Επιπροσθέτως, να διακριβωθεί αν οι υπεύθυνοι να εφαρμόσουν τον νόμο και δεν τον εφάρμοσαν έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις σε βάρος του Δημοσίου, όπως απιστία και παράβαση καθήκοντος.

Την έρευνα ανέλαβε ο επίκουρος εισαγγελέας Γεώργιος Νούλης.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γ. Μέργος, με εγκύκλιό του προς 171 ΔΕΚΟ και πρόσωπα νομικού δικαίου, αφού περιγράφει το πώς θα πρέπει να γίνουν οι περικοπές λειτουργικών εξόδων και να εφαρμοστούν οι μειώσεις στις αποδοχές των εργαζομένων, όπως έχουν ήδη προβλεφθεί στις υφιστάμενες νομοθεσίες, καταλήγει επισημαίνοντας ότι «νέες κατευθύνσεις πολιτικής θα σας κοινοποιούνται με νεότερα έγγραφά μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή