Απώλειες 5,5% στην αγορά αλλαντικών – κρεατοσκευασμάτων στη διετία

Απώλειες 5,5% στην αγορά αλλαντικών – κρεατοσκευασμάτων στη διετία

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απώλειες καταγράφει η αγορά αλλαντικών και κρεατοσκευασμάτων ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, η οποία οδηγεί τους καταναλωτές να κάνουν περικοπές ακόμη και στις δαπάνες σε είδη διατροφής.

Σύμφωνα με μελέτη της Icap για τον κλάδο, η εγχώρια παραγωγή αλλαντικών και κονσερβών κρέατος εμφάνισε σωρευτική μείωση της τάξεως του 5,5% την τελευταία διετία.

Το συνολικό μέγεθος της εγχώριας αγοράς αλλαντικών αυξήθηκε την πενταετία 2005-2009, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανόδου μόλις 0,76%. Το 2010 η εγχώρια φαινομενική κατανάλωση υποχώρησε κατά 3,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ το 2011 σημειώθηκε και νέα μείωση της τάξης του 3,3%.

Το συνολικό μέγεθος της εγχώριας αγοράς κρεατοσκευασμάτων παρουσίασε επίσης ανοδική πορεία το χρονικό διάστημα 2005-2010. Ωστόσο, το 2011 η αγορά των κρεατοσκευασμάτων υποχώρησε κατά περίπου 3%.

Ο κλάδος χαρακτηρίζεται από σχετικά υψηλό βαθμό συγκέντρωσης, καθώς οι πέντε μεγαλύτερες επιχειρήσεις αλλαντικών και κρεατοσκευασμάτων έχουν μερίδιο αγοράς άνω του 55%. Ειδικά στην κατηγορία των αλλαντικών, οι 8 κορυφαίες βιομηχανίες αλλαντικών ελέγχουν το 75% της εγχώριας παραγωγής. Οι βιομηχανίες αυτές διαθέτουν εδραιωμένα εμπορικά σήματα προϊόντων, ενώ παράλληλα διατηρούν εκτεταμένα δίκτυα διανομής που καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της χώρας.

Οι μικρού μεγέθους επιχειρήσεις, από την άλλη, προμηθεύουν κατά κύριο λόγο τις τοπικές αγορές όπου εδρεύουν ή τις αγορές των γειτονικών νομών. Η διάθεση των αλλαντικών καλύπτεται σε ποσοστό της τάξεως του 60% μέσω σούπερ μάρκετ, σε ποσοστό της τάξεως του 20% μέσω επιχειρήσεων catering, το δε υπόλοιπο μοιράζεται σε όλα τα εναπομένοντα δίκτυα διανομής.

Η διαθεσιμότητα και η ποιότητα της βασικής πρώτης ύλης, του κρέατος δηλαδή, επηρεάζουν άμεσα τον κλάδο.

Ο κύριος όγκος του κρέατος είναι εισαγόμενος, γεγονός που καθιστά τον κλάδο ευάλωτο στις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών, ενώ ορισμένες από τις μεγαλύτερες μονάδες έχουν προβεί σε στρατηγική καθετοποιημένης παραγωγής, διατηρώντας οι ίδιες κτηνοτροφικές μονάδες, με σκοπό τον καλύτερο έλεγχο της πρώτης ύλης και την εκμετάλλευση οικονομιών κλίμακας.

Στο πλαίσιο της μελέτης έγινε και χρηματοοικονομική ανάλυση των παραγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου, βάσει αντιπροσωπευτικού δείγματος 29 παραγωγικών επιχειρήσεων, για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία ισολογισμών των χρήσεων 2009 και 2010. Οπως προκύπτει από τα δεδομένα αυτά, το σύνολο του ενεργητικού σημείωσε αύξηση 6,9% το 2009/2010. Οι πωλήσεις των 29 επιχειρήσεων εμφάνισαν μικρή μείωση (-1,2%), ενώ λιγότερα κατά 1,5% ήταν και τα αντίστοιχα μεικτά κέρδη. Ωστόσο, το κέρδος προ φόρου εισοδήματος μειώθηκε απότομα κατά 29,4%, ενώ και τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη υποχώρησαν κατά 5,7%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή