Οι καπνοβιομηχανίες στρέφονται στις εξαγωγές

Οι καπνοβιομηχανίες στρέφονται στις εξαγωγές

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάχη να διατηρήσουν τα μερίδια αγοράς στην Ελλάδα απέναντι στην έξαρση του λαθρεμπορίου τσιγάρων και την τάση των καπνιστών σε πιο φθηνά τσιγάρα λόγω της οικονομικής κρίσης δίνουν οι δύο μεγαλύτερες εγχώριες καπνοβιομηχανίες, Παπαστράτος και Καρέλιας, ενώ το μέλλον για τη ΣΕΚΑΠ προδιαγράφεται αβέβαιο, λόγω των χρεών και της έλλειψης στρατηγικού επενδυτή μετά τον αποτυχημένο διεθνή διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η Αγροτική Τράπεζα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πενταμήνου Ιανουαρίου-Μαΐου της φετινής χρονιάς από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το μεγάλο όπλο των καπνοβιομηχανιών είναι οι εξαγωγές, καθώς 6 στα 10 τσιγάρα που παράγονται στη χώρα μας διατίθενται στη διεθνή αγορά. Ο όγκος της παραγωγής τσιγάρων στην Ελλάδα το 2011 κατέγραψε άνοδο 10,5% έναντι πτώσης 17,5% το 2010, ενώ για το α’ εξάμηνο του 2012 καταγράφεται μικρή ανοδική τάση. Οπως αναφέρεται στην έκθεση της στατιστικής αρχής το 2011, οι εισαγωγές ξένων σημάτων στην Ελλάδα κάλυψαν το 57,2% έναντι 63,7% το 2010.

Το λαθρεμπόριο τσιγάρων αποτελεί τη μεγαλύτερη πληγή για τον κλάδο και ήδη τον Σεπτέμβριο η μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία της χώρας η Παπαστράτος θα ξεκινήσει ειδικά σεμινάρια σε στελέχη του ΣΔΟΕ για τον εντοπισμό των παράνομων φορτίων, ενώ θα προσφέρει και τα απαραίτητα μηχανήματα προς τις ελληνικές αρχές. Σύμφωνα με τον κ. Σπύρο Φλέγγα πρόεδρο και εκπρόσωπο του Συνδέσμου Ελληνικών Καπνοβιομηχανιών, το πρωτόκολλο για το παράνομο εμπόριο καπνού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το οποίο προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012, οι καπνοβιομηχανίες (και όχι τα κράτη) έχουν υποχρέωση εντός τριών ετών από την υπογραφή του να έχουν βελτιώσει τη σήμανση (marking) των προϊόντων ώστε όλες οι πληροφορίες που απαιτούνται για την ιχνηλάτηση των προϊόντων να είναι διαθέσιμες. Οπως εξηγεί ο κ. Φλέγγας το λαθρεμπόριο δεν γίνεται με πλαστές ταινίες φορολογίας. Αφορά προϊόντα που δεν φέρουν ταινίες φορολογίας. Η σήμανση των προϊόντων καπνού, θα πρέπει να ελέγχει: α) την αυθεντικότητα του προϊόντος, β) την ημερομηνία κατασκευής του, γ) τη μηχανή στην οποία κατασκευάσθηκε και δ) την ταυτότητα του πρώτου παραλήπτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή