Αναθερμάνθηκε η αγορά ηλεκτρικών ειδών τον Αύγουστο

Αναθερμάνθηκε η αγορά ηλεκτρικών ειδών τον Αύγουστο

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αποκωδικοποιητές και οι τηλεοράσεις, οι φθηνές λευκές συσκευές που προορίζονται για τις εξοχικές κατοικίες και τα φοιτητικά σπίτια, αλλά και οι μειωμένες τιμές λόγω των εκπτώσεων, τόνωσαν την αγορά ηλεκτρικών συσκευών το καλοκαίρι, με τον Αύγουστο να θεωρείται ο περισσότερο ευνοημένος μήνας. Αυτή την περίοδο πωλήθηκαν μεγάλες ποσότητες κλιματιστικών, λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, αποκωδικοποιητές και τηλεοράσεις τεχνολογίας MPEG4 λόγω της εφαρμογής της ψηφιακής τηλεόρασης, αλλά και ψυγεία ενεργειακής κλάσης Α. Ειδικά όσον αφορά τα ψυγεία, πρόκειται για μία συντονισμένη προσπάθεια προώθησης και εκτεταμένων προσφορών των προϊόντων ενεργειακής κλάσης Α, λόγω της επικείμενης αντικατάστασής τους με ψυγεία νέας τεχνολογίας και κατηγορίας Α+ έως Α3 που προσφέρουν μάλιστα έως και 10 χρόνια εγγύηση. Θετικά στην κίνηση των καταστημάτων επέδρασαν και οι εκπτώσεις, και στελέχη του κλάδου αναφέρουν ότι η αγορά κινήθηκε καλύτερα από ό,τι ανέμεναν. «Μεγάλη ζήτηση παρατηρήθηκε σε λευκές εντοιχισμένες και ανεξάρτητες συσκευές (για το εξοχικό και το φοιτητικό σπίτι) με τη μέση τιμή διάθεσης να ξεκινάει από -20% και να φτάνει έως και -30%, ποσοστό έκπτωσης που αφορά κυρίως τα ψυγεία ενεργειακής κλάσης Α», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Χρήστος Κολομβούνης, πρόεδρος της αλυσίδας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών «ΑΦΟΙ Κολομβούνη».

Οι ηλεκτρικές συσκευές που κυρίως πωλήθηκαν το φετινό καλοκαίρι ήταν ηλεκτρικές κουζίνες σε τιμές κάτω των 250 ευρώ, ψυγεία με τιμή πώλησης χαμηλότερη των 300 ευρώ, ενώ το 80% των τηλεοράσεων που πωλήθηκαν είχαν τελικό κόστος κάτω των 500 ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα επίπεδα τιμών στα οποία στρέφονται πλέον οι καταναλωτές -λόγω της μείωσης των εισοδημάτων τους- έχουν διαμορφωθεί έως και 5 φορές χαμηλότερα από ό,τι πριν από τρία χρόνια. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ενώ το 2010 μπορούσαν για την αγορά μιας τηλεόρασης να διαθέσουν έως και 2.500 ευρώ, το 2011 περιόρισαν αυτό το έξοδο στα επίπεδα των 800 ευρώ, ενώ φέτος προτιμούν τις συσκευές που δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ.

Τέλος, στελέχη του κλάδου επισημαίνουν ότι η θετική πορεία της αγοράς το καλοκαίρι λόγω της κίνησης των συγκεκριμένων προϊόντων ισορρόπησε το κακό δίμηνο Απριλίου-Μαΐου, όταν το αγοραστικό ενδιαφέρον είχε παγώσει λόγω των εκλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή