Βροχή «λουκέτων» στη Θεσσαλονίκη

Βροχή «λουκέτων» στη Θεσσαλονίκη

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Λουκέτο» έβαλαν 1.250 επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης από την αρχή του έτους έως και τα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της πόλης (ΒΕΘ).

Οι ατομικές επιχειρήσεις φαίνεται πως είναι ο πιο «αδύναμος κρίκος», καθώς 998 απ’ αυτές έπαυσαν τη λειτουργία τους στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα του 2012. Η εικόνα που παρουσιάζει η βιοτεχνική κοινότητα αποτελεί μία συνέχεια του 2011, οπότε κατά το αντίστοιχο διάστημα (1η Ιανουαρίου έως 22 Αυγούστου) διεγράφησαν από το μητρώο του ΒΕΘ 1.269 επιχειρήσεις.

«Οι προβλέψεις για το μέλλον του βιοτεχνικού κόσμου της πόλης είναι δυσοίωνες. Ο ιδιωτικός τομέας έχει στραγγίξει, δεν έχει άλλες αντοχές.

Την τελευταία διετία ο επιχειρηματικός κόσμος δίνει έναν άνισο αγώνα ενάντια στην ύφεση, στην εξοντωτική φορολογία και στην έλλειψη ρευστότητας» τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος,

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΒΕΘ, το παζλ της αρνητικής κατάστασης που επικρατεί συμπληρώνει το γεγονός ότι κατά την εξεταζόμενη περίοδο 465 επιχειρήσεις ενεγράφησαν στα μητρώα του ΒΕΘ, όταν ένα χρόνο πριν έναρξη έκαναν 522.

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα της ΕΣΕΕ στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην οδό Σταδίου, είναι πλέον κλειστά δύο στα πέντε καταστήματα.

Στην Τσακάλωφ, τη Χαριλάου Τρικούπη και την Εμμανουήλ Μπενάκη είναι κλειστά ένα στα τρία καταστήματα, ενώ στον Πειραιά, στην οδό Νοταρά, έχουν βάλει λουκέτο δύο στα πέντε καταστήματα – το ίδιο και στη Γούναρη.

Ο Πειραιάς παρουσιάζει αντίστοιχη εικόνα με το κέντρο της Αθήνας, αφού το 27,3% των καταστημάτων στους κεντρικούς δρόμους είναι κλειστά. Την ίδια ώρα, εκτιμάται ότι το πρωτοφανές κύμα λουκέτων στην αγορά θα φέρει απώλεια 260.000 θέσεων εργασίας τους επόμενους δώδεκα μήνες, σύμφωνα με έρευνα της MARC σε συνεργασία με το Ινστιτούτο μικρών επιχειρήσεων της ΓΣΒΕΕ.

Για το δεύτερο εξάμηνο του 2012 προβλέπεται απώλεια 110.000 θέσεων μισθωτής εργασίας, ενώ εκτιμάται ότι χάθηκαν 78.000 θέσεις μισθωτής εργασίας τους πρώτους έξι μήνες του χρόνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή