Τράπεζα Κύπρου: στο μικροσκόπιο δάνεια της Uniastrum

Τράπεζα Κύπρου: στο μικροσκόπιο δάνεια της Uniastrum

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χέρια της διοίκησης της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται η έκθεση του Εσωτερικού Ελεγκτή της Τράπεζας, κ. Κωνσταντίνου Τσολάκη, στην οποία καταγράφονται περίεργες διαδρομές δανείων μεταξύ της θυγατρικής του Συγκροτήματος στη Ρωσία, Uniastrum Bank και άλλων έξι εταιρειών. Αν και το ύψος των δανείων δεν είναι υψηλό, ερωτήματα προκύπτουν σε σχέση «με τη δραστηριότητα του προέδρου αλλά και στελεχών της ρωσικής τράπεζας», ενώ στην έκθεση γίνεται λόγος και για αναζήτηση «ποινικών ευθυνών».

Σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα Κύπρου σημειώνει ότι η σχετική έκθεση «είχε ζητηθεί από τη Διεύθυνση του Συγκροτήματος στο πλαίσιο των συνήθων ελέγχων που διεξάγονται σε όλες τις μονάδες του Συγκροτήματος. Το περιεχόμενό της δεν έχει ακόμα εξεταστεί από τη Διεύθυνση και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συγκροτήματος, ούτε και έχουν ληφθεί οι απόψεις και θέσεις των εμπλεκομένων μερών. Τα ποσά στα οποία αναφέρεται η έκθεση δεν θεωρούνται σημαντικά σε σχέση με το μέγεθος του δανειακού χαρτοφυλακίου της Uniastrum Bank», καταλήγει η ανακοίνωση και «η Διεύθυνση εκφράζει τη λύπη της για τη διαρροή του εσωτερικού απόρρητου εγγράφου και διερευνά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε αυτή η διαρροή».

Να σημειωθεί ότι η ρωσική τράπεζα εξαγοράστηκε το 2008 έναντι 447 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με το due dilligence που είχε γίνει από την Ernst & Young, η Uniastrum είχε απαιτήσεις ύψους 16,2 εκατ. ευρώ από έξι εταιρείες, οι οποίες ήταν θυγατρικές της Marta Group, που με τη σειρά της ανήκει στον όμιλο Trefilov. Η έκθεση του Εσωτερικού Ελέγχου καταγράφει το σύνθετο πλέγμα σχέσεων των εταιρειών και μεταξύ άλλων διαπιστώνει έλλειψη οικονομικής ουσίας στις συναλλαγές, απουσία ελέγχου και καθοδήγησης από τις αρχές και την Τράπεζα Κύπρου, έλλειψη εγγράφων που να επιβεβαιώνουν τα γεγονότα, άμεση επίδραση των συναλλαγών στην εγκυρότητα των οικονομικών καταστάσεων και αποδεδειγμένη ζημία για τον όμιλο της Τράπεζας Κύπρου. Η έκθεση καταλήγει ότι:

– Είναι αναγκαίοι επιπλέον έλεγχοι για τις αιτίες και τις διαδρομές των δανείων που έχουν συναφθεί από τις εν λόγω εταιρείες.

– Το Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου θα πρέπει να αναθεωρήσει την καταλληλότητα του νυν προέδρου της Uniastrum και να λάβει άμεσα μέτρα για την αποζημίωση τυχόν ζημιών.

– Το πειθαρχικό συμβούλιο του ομίλου θα πρέπει να ερευνήσει τις ενέργειες των στελεχών της Uniastrum που εμπλέκονται, ενώ παράλληλα θα πρέπει να αναζητηθούν και οι ποινικές ευθύνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή