Χάθηκαν 310 εκατ. ευρώ από τον τουρισμό φέτος κατά το πρώτο εξάμηνο

Χάθηκαν 310 εκατ. ευρώ από τον τουρισμό φέτος κατά το πρώτο εξάμηνο

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτώση κατά 10% (ή 310 εκατ. ευρώ) παρουσίασαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις της χώρας στο πρώτο εξάμηνο του έτους, φθάνοντας στα 2,77 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος. Το ίδιο διάστημα, οι αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό μειώθηκαν κατά 9% (ή 476.400) φθάνοντας σε 4,82 εκατ. Η δαπάνη ανά ταξίδι των ξένων τουριστών στο εξάμηνο μειώθηκε κατά 1,2% φθάνοντας σε 575,4 ευρώ.

Από τις χώρες της Ευρωζώνης παρατηρήθηκε πτώση στα έσοδα σε ποσοστό 19,3% και στις αφίξεις τουριστών σε ποσοστό 15,9%. Από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης των «27», η μείωση στα έσοδα κινείται σε ποσοστό 9,7% και στις αφίξεις στα 11,6%. Από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκτός της Ευρωζώνης, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 14,3%, ενώ οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 4,9%.

Σε ό,τι αφορά τα μεγέθη σημαντικών για τον ελληνικό προορισμό αγορών, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, για το πρώτο μισό του έτους μεγάλες απώλειες καταγράφονται από τις ΗΠΑ με μείωση κατά 38,3% των αφίξεων και 36,7% των ταξιδιωτικών εισπράξεων και από τη Γαλλία με μείωση 28,1% των αφίξεων και 22,3% των εισπράξεων. Μικρότερες απώλειες καταγράφονται από τη Γερμανία με μείωση 6,9% των αφίξεων και 14,1% των εισπράξεων. Αντιθέτως, ανοδικά κινούνται τα μεγέθη από το Ηνωμένο Βασίλειο με αύξηση των αφίξεων κατά 16% και των εσόδων κατά 38,6%. Από τη Ρωσία οι αφίξεις παρουσιάζουν αύξηση κατά 7,8% και οι εισπράξεις οριακή μείωση κατά 0,1%. Εξάλλου, μείωση κατά 16,4% εμφάνισαν στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι δαπάνες των Ελλήνων που ταξίδεψαν εκτός των συνόρων της χώρας σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Τον Ιούνιο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 7,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011 φθάνοντας σε 849,4 εκατ. ευρώ. Με την πτώση του Ιουνίου οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κινούνται καθοδικά για όγδοο κατά σειρά μήνα. Από τις χώρες της Ζώνης του Ευρώ η πτώση των εισπράξεων έφθασε σε ποσοστό 19,5%. Από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης των «27» οι εισπράξεις μειώθηκαν κατά 5,3%. Από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκτός της Ζώνης του Ευρώ, οι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 31,5%.

Μεταξύ των σημαντικών αγορών για τον ελληνικό προορισμό τη μεγαλύτερη πτώση κατά 47,4% παρουσίασαν οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ. Ακολουθούν με πτώση 15,4% οι εισπράξεις από τη Γερμανία και 5,7% οι εισπράξεις από τη Γαλλία. Στον αντίποδα, αύξηση κατά 63,8% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και κατά 9% από τη Ρωσία.

Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 6,4% τον Ιούνιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, φθάνοντας σε 1,3 εκατ. Η πτώση των αφίξεων από τις χώρες της Ευρωζώνης έφθασαν σε ποσοστό 17,7%. Οι αφίξεις από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης των «27» μειώθηκαν κατά 9%. Από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκτός της Ζώνης του Ευρώ, οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 6,5%.

Σε επίπεδο αγορών από τις ΗΠΑ η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 53,2%, από τη Γαλλία κατά 18,5%, και από τη Γερμανία κατά 4,3%. Αντιθέτως, αύξηση κατά 32,1% εμφάνισε η εισερχόμενη κίνηση από τη Ρωσία και κατά 23,7% από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Απρόσμενη αύξηση από την Αγγλία

Μικρότερες από τις εκτιμήσεις της τουριστικής αγοράς εμφανίζονται οι απώλειες των αφίξεων Γερμανών τουριστών στη χώρα μας το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Στον αντίποδα, μικρότερη από την αναμενόμενη είναι η αύξηση των Ρώσων τουριστών στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου. Θετική έκπληξη αποτελεί η εισερχόμενη τουριστική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο που παρουσιάζει σημαντική αύξηση.

Σε ό,τι αφορά τη γαλλική αγορά, οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς για επαναφορά των μεγεθών στα επίπεδα του 2010 φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου. Ουσιαστικά χάνονται οι επιπλέον αφίξεις από τη Γαλλία που είχαν καταγραφεί στον ελληνικό τουριστικό προορισμό πέρυσι εξαιτίας της κρίσης στις χώρες της Βόρειας Αφρικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή