Πιθανή εμπλοκή στον διαγωνισμό για τη Δωδώνη

Πιθανή εμπλοκή στον διαγωνισμό για τη Δωδώνη

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα δεδομένα στον διαγωνισμό για την πώληση της Δωδώνης δημιουργούν οι καταγγελίες της ΤΥΡΑΣ (μιας εκ των διεκδικητριών εταιρειών) για αλλοίωση της τελικής κατάταξης των προσφορών. Μάλιστα, η εταιρεία έχει στείλει σχετική επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, στην οποία μεταξύ άλλων προειδοποιεί με προσφυγή στη δικαιοσύνη, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στο να κηρυχθεί ο διαγωνισμός άγονος. Αυτή δεν ήταν η μοναδική αιφνιδιαστική εξέλιξη στο σίριαλ της πώλησης της Δωδώνης. Χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της γνωστής ηπειρωτικής βιομηχανίας εμφιάλωσης νερού «Βίκος», ο κ. Πέτρος Σεπετάς ανακοίνωσε ότι θα συνδράμει τις συνεταιριστικές οργανώσεις που συμμετέχουν στον διαγωνισμό ως στρατηγικός εταίρος τους.

Σε ό,τι αφορά την ΤΥΡΑΣ στην επιστολή της προς τον κ. Στουρνάρα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «αν ο διαγωνισμός δεν συνεχιστεί στα πλαίσια της νομιμότητας και σε καθεστώς πλήρους διαφάνειας με την εξάλειψη των όρων που τέθηκαν δολίως, θα ασκήσει κάθε ένδικο νόμιμο μέσο προκειμένου να κηρυχθεί άγονος». Ο όρος στον οποίο αναφέρεται η ΤΥΡΑΣ είναι ότι η αξιολόγηση των προσφορών έγινε με τη χρήση ενός μαθηματικού τύπου που ευνοεί τις προσφορές που προβλέπουν την καταβολή όλου του ποσού σε μετρητά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές που κατατέθηκαν για την απόκτηση της Δωδώνης ήταν οι ακόλουθες: 28 εκατ. ευρώ η προσφορά της ΤΥΡΑΣ, 25 εκατ. ευρώ της Simos Foods, 22 εκατ. ευρώ η προσφορά που έχουν καταθέσει από κοινού οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Αρτας, Φιλιππιάδας, ενώ οι άλλες δύο προσφορές ήταν κάτω από τα 20 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η προσφορά της ΤΥΡΑΣ προβλέπει την καταβολή μετρητών για το ποσό των 10 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 18 εκατ. ευρώ σε δόσεις, ενώ η προσφορά της Simos Foods (όπου συμμετέχει ρωσικό fund) προβλέπει την καταβολή όλου του ποσού τοις μετρητοίς.

Η ανακοίνωση του κ. Σεπετά από την άλλη έλυσε το μυστήριο πολλών μηνών, καθώς ήταν γνωστό ότι οι ΕΑΣ είχαν τη στήριξη κάποιου επιχειρηματία, χωρίς όμως να έχει αποκαλυφθεί η ταυτότητά του. Στην ανακοίνωσή του ο κ. Σεπετάς αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των τοπικών φορέων και των μετόχων παραγωγών και εκτιμώντας την ανάγκη να παραμείνει και να αναπτυχθεί η ΔΩΔΩΝΗ στην Ηπειρο, όπως πιστεύουμε ότι έχει τη δυνατότητα προς όφελος των παραγωγών και της τοπικής κοινωνίας, αλλά και να διατηρήσει ταυτόχρονα τη σημερινή μετοχική συμμετοχή και βαρύτητα των παραγωγών σε αυτήν, αποφασίσαμε η εταιρεία μας ΒΙΚΟΣ Α.Ε. να συνδράμει συμμετέχοντας ως στρατηγικός εταίρος των ΕΑΣ στον εν εξελίξει διαγωνισμό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή