Οι επισφάλειες «μπλοκάρουν» ανταλλαγή δανείων Alpha Bank – Κύπρου

Οι επισφάλειες «μπλοκάρουν» ανταλλαγή δανείων Alpha Bank – Κύπρου

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παγώνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου για την «ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων με μία από τις ελληνικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το θέμα παίρνει επ’ αόριστον αναβολή, καθώς τις εξελίξεις στην κυπριακή πλευρά καθοδηγούν πλέον οι αποφάσεις της τρόικας, αλλά και της Κεντρικής Τράπεζας, που αποφάσισε να «διερευνήσει τις ενέργειες που οδήγησαν στην κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Τις συζητήσεις για την ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων με ελληνικές τράπεζες, είχε επιβεβαιώσει στις αρχές της εβδομάδας το Συγκρότημα της τράπεζας Κύπρου, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την κεφαλαιακή του ενίσχυση, αλλά οι όποιες συζητήσεις που σύμφωνα με πληροφορίες διεξάγονταν με την Alpha Bank, φέρεται ότι έκλεισαν άδοξα.

Κλειδί για το ναυάγιο των συζητήσεων, ήταν η απουσία ασφαλών αποτιμήσεων για το ύψος των επισφαλειών, που συγκεντρώνουν τα χαρτοφυλάκια τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, τη στιγμή που τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας και οι όλες οι εκτιμήσεις, παραπέμπουν σε μια περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών. Το κυπριακό τραπεζικό σύστημα φλερτάρει σταθερά με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τις επιταγές της τρόικας, που βρίσκεται στην Κύπρο. Μετά την κρατικοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας σε ποσοστό 90%, με κρατικά -προς το παρόν τουλάχιστον- κεφάλαια ύψους 1,8 δισ. ευρώ και την αλλαγή της διοίκησης, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στον μεγαλύτερο όμιλο, το Συγκρότημα Κύπρου.

Ο κυπριακός όμιλος επιδιώκει να αποφύγει την κρατικοποίησή του και στο πλαίσιο αυτό διεξάγονται άλλωστε και οι συζητήσεις για την απαγκίστρωσή του από την ελληνική αγορά, την πώληση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων και ενδεχομένως και θυγατρικών του στο εξωτερικό. Οι αντοχές του στην προοπτική κρατικοποίησης θα εξαρτηθούν από την ικανότητά του να βρει άλλες πηγές άντλησης κεφαλαίων, χωρίς ωστόσο κανείς να μπορεί να το διασφαλίσει κάτι τέτοιο.

Ανεπίσημες πηγές κάνουν λόγο για κεφαλαιακές ανάγκες 1,5 δισ. ευρώ, αλλά ο πονοκέφαλος της διοίκησης δεν εξαντλείται σε αυτό. Ρουτίνα πλέον αποτελούν οι διαρροές για την προβληματική κατάσταση της θυγατρικής του Συγκροτήματος στη Ρωσία και παρά το γεγονός ότι το ποσό που καταλογίζεται στην πρόσφατη έκθεση του Εσωτερικού Ελεγκτή του Συγκροτήματος, θεωρείται μικρό, η φημολογία που αναπτύσσεται σε σχέση με τη δραστηριότητα στη Ρωσία, παραπέμπει σε μεγαλύτερα ποσά.

Σε κάθε περίπτωση οι ακριβείς κεφαλαιακές ανάγκες που ενδεχομένως θα προκύψουν, απαιτούν μια αξιόπιστη αποτίμηση, την οποία πιθανολογείται ότι θα ζητήσει η Κεντρική Τράπεζα σε συνεργασία με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στον βαθμό πάντα που αποφασιστεί η κεφαλαιακή ενίσχυση των κυπριακών τραπεζών από το Ταμείο. Η αποτίμηση ενδεχομένως να ανατεθεί στην BlackRock κατά το ελληνικό μοντέλο και οι σχετικές αποφάσεις συνδέονται με τη συμφωνία των δύο μερών – τρόικας και κυβέρνησης – για τη λήψη δανείου και την υπογραφή του αντίστοιχου Μνημονίου.

Το βαρύ κλίμα που υπάρχει για το τραπεζικό σύστημα της χώρας, οδήγησε άλλωστε χθες στην ανάθεση από την πλευρά της Κεντρικής Τράπεζας, έρευνας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες, οι δύο τράπεζες που λειτουργούν στην Κυπριακή Δημοκρατία έχουν ζητήσει κρατική στήριξη.

Η έρευνα ανατέθηκε στον οίκο Alvarez and Marsal και σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, θα διασαφηνίσει και θα συμβάλει στην κατανόηση των συνθηκών που οδήγησαν στην παρούσα δυσχερή χρηματοοικονομική κατάσταση στην Κυπριακή Δημοκρατία. Το αποτέλεσμα της έρευνας αναμένεται να δώσει κατευθύνσεις προς τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για ενδυνάμωση της σταθερότητας του τραπεζικού τομέα. Στην ανακοίνωση δεν κατονομάζονται οι τράπεζες, αλλά όπως σημειώνεται η έρευνα, που ξεκίνησε άμεσα, θα διεξαχθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 24 του Νόμου περί Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και του άρθρου 26 (2) του Νόμου περί Τραπεζικών Εργασιών.

Αντίστροφη μέτρηση στην πώληση της Emporiki Βank

Εβδομάδα περαιτέρω εξελίξεων για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι η τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Credit Agricole την προσεχή Τρίτη. Στη συνεδρίαση πιθανολογείται –αν και τελευταίες πληροφορίες δεν το προεξοφλούν κατ’ ανάγκη– ότι το διοικητικό συμβούλιο της Credit Agricole, έχοντας αξιολογήσει τις προσφορές που έχουν κατατεθεί από την Alpha Bank, την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank, θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις για το μέλλον της Emporiki Βank.

Η πώληση της τράπεζας συνδυάζεται με την υποχρέωση των Γάλλων να ανακεφαλαιοποιήσουν την Emporiki προκειμένου να πετύχουν την αποδέσμευσή τους από τη χώρα μας. Σύμφωνα με τη διαγνωστική μελέτη της BlackRock, θα χρειαστούν 2,5 δισ. ευρώ, ενώ με βάση τους αναλυτές, η Emporiki θα πρέπει να ενισχυθεί με τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθεί αποτελεσματικά.

Οποια από τις τρεις μεγάλες τράπεζες αποκτήσει την ανακεφαλαιοποιημένη Emporiki Bank, αφενός, θα ενισχύσει αποφασιστικά το μέγεθός της στην τραπεζική αγορά, ενώ θα ωφεληθεί και από τα πρόσθετα κεφάλαια που θα εισφέρει η Credit Agricole.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή