Μεγάλες προσδοκίες από τις συναντήσεις Σαμαρά

Μεγάλες προσδοκίες από τις συναντήσεις Σαμαρά

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεταβλητότητα, αναιμικοί όγκοι συναλλαγών και αυξημένες προσδοκίες ότι οι συναντήσεις του Ελληνα πρωθυπουργού με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας στο εξωτερικό, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά των χρηματιστηριακών συνεδριάσεων για την προτελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Παρασκευή κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Ελληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ ο Γενικός Δείκτης ενισχυόταν έως και 1,10% με περιορισμένη την αξία των συναλλαγών.

Η εβδομάδα ξεκίνησε με διευρυμένες απώλειες 2,04% του Γενικού Δείκτη και αρνητικό πρωταγωνιστή την Coca Cola Hellenic η οποία εμφάνισε μείωση των αποτελεσμάτων της για το β’ τρίμηνο του 2012. Πιέσεις δέχθηκαν και οι τραπεζικές μετοχές όπως η Eurobank και η Alpha Bank. Σε θετική τροχιά πέρασε το χρηματιστήριο Αθηνών στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης με τη μετοχή του ΟΤΕ (+11,02%) και της Εθνικής τράπεζας (+6,11%) να υπεραποδίδουν. Μάλιστα κατεγράφη και ισχυρή αύξηση του όγκου συναλλαγών που προσέγγισε τα 75 εκατ. ευρώ εξαιτίας της μεταβίβασης ποσοστού 14% της Eurobank Properties σε καναδική εταιρεία συμμετοχών.

Στις συνεδριάσεις της Τετάρτης και της Πέμπτης επικράτησαν πτωτικές τάσεις στο Χρηματιστήριο. Η ομοβροντία δηλώσεων από τους κ. Β. Σόιμπλε, Ο. Ρεν ότι δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα η επιμήκυνση του μνημονίου ψαλίδισε τις προσδοκίες των επενδυτών και προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις. Το κλίμα βελτιώθηκε το βράδυ της Πέμπτης μετά τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Φ. Ολάντ ότι «θέλουμε την Ελλάδα να μείνει στο ευρώ» αλλά και της Γερμανίδας καγκελαρίου ότι «θα ενθαρρύνουμε την Αθήνα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις». Θετικά επηρέασε το Χ.Α. και η διατήρηση των ανοδικών τάσεων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που αναρριχήθηκαν σε υψηλά τετραμήνου αλλά και της σταθεροποίησης των ισπανικών spreads, αν και βρίσκονται ακόμα σε ανησυχητικά επίπεδα. Οπως εξηγεί ο αναλυτής της Merit χρηματιστηριακής Νίκος Χριστοδούλου «πιστεύουμε ότι η αγορά θα ερμήνευε θετικά τη χαλάρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της βαθιάς ύφεσης, από τη στιγμή όμως που η κυβέρνηση προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα και σε αποκρατικοποιήσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι εκτός τραπεζών ο μέσος δείκτης P/E για το FTSE 20 είναι κάτω του 10 σε αντίθεση με τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αυτή τη στιγμή και κυρίως το ρίσκο χώρας είναι αυτό που κρατάει χαμηλά αυτά τα χαρτιά». Για τον τραπεζικό κλάδο η χρηματιστηριακή προσθέτει ότι βρισκόμαστε και πάλι σε αναμονή χωρίς να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις τις τελευταίες εβδομάδες. Από τον κλάδο έχουν ξεχωρίσει τις τελευταίες εβδομάδες η Alpha Bank (+61,3%) από την αρχή του καλοκαιριού και η Εθνική Τράπεζα (+37,6% στο ίδιο διάστημα). Η πρόσφατη καλή πορεία τους σχετίζεται και με τις ελπίδες προσεταιρισμού της Credit Agricole μέσω εξαγοράς της Εμπορικής.

Για τον νικητή της «μονομαχίας» μεταξύ των 2 ίσως θα πρέπει να αναμένουμε και συνέχιση της ανόδου και μέσα στο φθινόπωρο καταλήγει η ανάλυση της Merit χρηματιστηριακής. Από τη Δευτέρα εισερχόμαστε στην τελική ευθεία των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων. Απομένουν ακόμη 217 επιχειρήσεις ενώ θυμίζουμε ότι οι τράπεζες έχουν λάβει παράταση ενός μήνα μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου για να δημοσιοποιήσουν τις λογιστικές τους καταστάσεις. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η συνολική εικόνα των αποτελεσμάτων θα είναι επιβαρυμένη σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2012. Τη χειρότερη εικόνα εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν ο κλάδος του εμπορίου και οι κατασκευαστικές εταιρείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή