Ευκαιρίες καριέρας στις εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας

Ευκαιρίες καριέρας στις εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εξωστρέφεια ως επιχειρηματική και επαγγελματική προοπτική συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από επιχειρηματίες όσο και από εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους. Αυτό απέδειξαν οι εκατοντάδες των ενδιαφερομένων για συμμετοχή τους στον πρώτο κύκλο του προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό» -επιδοτούμενη κατάρτιση σε θέματα εξωστρέφειας- που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουλίου 2012. Η νέα περίοδος υποβολής αιτήσεων αρχίζει στις 3 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει ώς τις 30 Οκτωβρίου 2012.

«Το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα αποδεικνύει ότι η εξωστρέφεια δεν αποτελεί μόνο συνετή επιχειρηματική επιλογή και στρατηγική. Αποτελεί και επαγγελματικό προσανατολισμό προοπτικής σε μιαν εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την απασχόληση στη χώρα μας. Τα εφόδια που προσφέρουν οι στοχευμένες δράσεις κατάρτισης αναδεικνύουν ένα νέο πεδίο επαγγελματικής δράσης για χιλιάδες εν δυνάμει ωφελουμένους, επιβεβαιώνοντας την εξωστρέφεια ως επίκεντρο της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας», είναι το σχόλιο της προέδρου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνας Σακελλαρίδη.

Η ίδια επισημαίνει επίσης ότι ο ΠΣΕ, παράλληλα με την προσπάθεια για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των παραδοσιακών εταίρων μας στο εξωτερικό, προωθεί και πρωτοβουλίες στο εσωτερικό της χώρας μας, που προσθέτουν δυναμική αφενός στην επιχειρούμενη διεθνοποίηση χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αφετέρου προσφέρουν εναλλακτικές μορφές απασχόλησης για τους εργαζομένους της χώρας μας. Για τις σημαντικές ευκαιρίες καριέρας στις εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας, η κ. Σακελλαρίδη επικαλείται και τα αποτελέσματα πρόσφατης πανελλήνιας έρευνας στην οποία ο ΠΣΕ συνεργάσθηκε.

Πρόκειται για την πανελλήνια έρευνα υψηλόβαθμων στελεχών εξαγωγικών εταιρειών, την οποία εκπόνησε η Stanton Chase International στην Αθήνα και στην όποια ανταποκρίθηκαν 450 στελέχη. Τα ενδιαφέροντα συμπεράσματά της παρουσίασε η «Κ» πρόσφατα (3.6.12). Βάσει των δεδομένων της έρευνας, οι κλάδοι στους οποίους κατά προτεραιότητα, σύμφωνα με την άποψη των στελεχών, θα σημειωθούν εξελίξεις είναι κατ’ αρχάς αυτός των αγροτικών προϊόντων, ενώ ακολουθούν η ενέργεια, η γαστρονομία, οι υπηρεσίες, η βιομηχανία και τα καταναλωτικά προϊόντα.

Ωστόσο, ενδιαφέρουσες είναι και οι απόψεις για τις προοπτικές που διατύπωσαν αναφορικά με τη δική τους επαγγελματική εξέλιξη και μάλιστα σε ένα περιβάλλον οικονομικής ύφεσης. Στο πλαίσιο της λειτουργίας των εξαγωγών, τα στελέχη ανέφεραν ως ευκαιρίες καριέρας τα τμήματα Area Exports, τα τμήματα εξυπηρέτησης πελατών, Logistics και το Sales Οperations.

Ως παραμέτρους της επαγγελματικής εξέλιξής τους θεωρούν την αναβάθμιση του ρόλου και του βαθμού της διοικητικής ευθύνης τους, με παράλληλη αύξηση του πακέτου αποδοχών τους. Οσο για τους κλάδους στους οποίους διαβλέπουν ευκαιρίες καριέρας, είναι κατ’ αρχάς η ενέργεια και ακολουθούν τα καταναλωτικά προϊόντα, τα φαρμακευτικά, η λιανική πώληση και Logistics & Τransportation.

Ωστόσο, ο ένας στους δύο επιθυμεί να διερευνήσει κάποια νέα επαγγελματική ευκαιρία. Επίσης, σε μεγαλύτερη ακόμη συχνότητα έχουν ήδη δρομολογήσει κάποια τέτοια εξέλιξη μέσω εταιρειών αναζήτησης στελεχών είτε μέσω προσωπικής δικτύωσης. Στην πλειονότητά τους εκφράζονται επίσης θετικά για μετακίνησή τους εκτός Ελλάδας, κατά προτίμηση σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, τη Ρωσία, την Ασία και λιγότερο στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Στην πλειονότητά τους τα υψηλόβαθμα στελέχη της έρευνας πιστεύουν ότι πρέπει να αναπτύξουν ενεργά το προσωπικό προϊόν τους, όπως και να γίνουν περισσότερο «ορατοί» στην αγορά εργασίας προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους που έχουν θέσει για την εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους.

Κάνουν δε και τη σημαντική επισήμανση ότι, παράλληλα με την ανάπτυξη των σχέσεών τους με τα γραφεία εξεύρεσης στελεχών, είναι αναγκαίο να αναπτύξουν και οι ίδιοι τεχνικές ικανότητες και να εμπλουτίσουν το ακαδημαϊκό υπόβαθρό τους. Από την έρευνα προκύπτει ότι στην πλειονότητά τους τα υψηλόβαθμα στελέχη στις εξαγωγές αναγνωρίζουν την ανάγκη δραστικής αλλαγής μετασχηματισμού στις εταιρείες τους. Θεωρούν, ωστόσο, ως το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζουν σε αυτή τη διαδικασία την έλλειψη ευελιξίας και προσαρμοστικότητας.

Συγχρόνως, επιλέγουν ως κύριες γνωστικές ικανότητες για την επιτυχία ενός στελέχους στις εξαγωγές την εξυπηρέτηση πελατών, τη διοίκηση πωλήσεων, το μάρκετινγκ και το Key Account Management. Στις ευκαιρίες και στα δυνατά σημεία που διαθέτει το ελληνικό εξαγώγιμο προϊόν προέταξαν την ποιότητα και την πρόσβαση στις αναδυόμενες αγορές -μεταξύ άλλων- και υπογράμμισαν την ανάγκη για υποστήριξη από το κράτος και το τραπεζικό σύστημα, ενώ χαρακτήρισαν τη γραφειοκρατία το υπ’ αριθμόν ένα εμπόδιο στην ανάπτυξη.

Τις δράσεις κατάρτισης του προγράμματος τις υλοποιούν η Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), σε συνεργασία με τους εξαγωγικούς φορείς της χώρας, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ), τους Συνδέσμους Εξαγωγέων της Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και της Κρήτης και τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ). Οι ενδιαφερόμενοι θα βρουν πληροφορίες στον ΠΣΕ (www.pse.gr, τηλ. 210-5228925) και ΕΕΔΕ (www.eede.gr, τηλ. 210-2110100).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή