Ανοιχτή γραμμή μεταξύ Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών

Ανοιχτή γραμμή μεταξύ Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεβάζουν και πάλι ταχύτητα οι ελληνοκινεζικές οικονομικές επαφές, με τις επιχειρηματικές αποστολές από την Κίνα να πυκνώνουν και το ενδιαφέρον για συγκεκριμένες επενδύσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες να αναζωπυρώνεται. Παράλληλα, η κυβέρνηση κινητοποιεί στελέχη της προς την κατεύθυνση της αναθέρμανσης συμφωνιών που έχουν μεν δρομολογηθεί, πλην όμως η υλοποίησή τους σημειώνει καθυστερήσεις, αλλά και της προσέλκυσης πρωτόλειου ενδιαφέροντος για προγράμματα που τώρα δρομολογεί.

Οι επαφές, που σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές έχουν ήδη πραγματοποιηθεί μεταξύ Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών, έχουν μάλιστα περιλάβει και το ενδεχόμενο απόκτησης μεριδίου στο μετοχικό κεφάλαιο ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως είναι το κρασί, τα μάρμαρα και το ελαιόλαδο, από κινεζικά σχήματα.

Τρία ωστόσο είναι τα μεγάλα μέτωπα που προσελκύουν βραχυπρόθεσμα την προσοχή όλων των εμπλεκομένων. Κατ’ αρχάς η επικείμενη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και προκήρυξη για συμβάσεις παραχωρήσεων δραστηριοτήτων στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς και στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης. Οι παραχωρήσεις αυτές, που η κυβέρνηση επιδιώκει να προκηρύξει ακόμα και εντός του Σεπτεμβρίου, θα αφορούν τόσο τους σταθμούς διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων όσο και το car terminal και τους προβλήτες κρουαζιέρας. Στο μέτωπο αυτό ζητούμενο είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία για το Δημόσιο καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον από το Πεκίνο αλλά και από άλλους μεγάλους ανταγωνιστές του, όπως η MSC, αντιμετωπίζεται ως δεδομένο και ώριμο.

Το δεύτερο μέτωπο αφορά την ναυπηγοεπισκευή, μετά και την κρίση η οποία έχει ξεσπάσει στον κλάδο. Ανθρωποι που είναι σε θέση να γνωρίζουν το παρασκήνιο των επαφών, αλλά δεν επιθυμούν να κατονομαστούν εξαιτίας του ανεπίσημου ακόμα χαρακτήρα των επαφών αυτών, αναφέρουν πως η Cosco και συνδεόμενα με αυτή εταιρικά σχήματα είναι de facto υποψήφιοι επενδυτές τόσο λόγω των αναγκών που συνεπάγεται η εδώ δραστηριοποίησή τους όσο και γιατί διαβλέπουν ευκαιρίες εξαιτίας της τεχνογνωσίας που υπάρχει στην Ελλάδα και την οποία θα επιθυμούσαν να αποκτήσουν. Ιδιαίτερα, αν προχωρήσουν οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, όπως έχει ανακοινωθεί, και δοθούν τα φορολογικά και εργασιακά κίνητρα που θα καταστήσουν ακόμα πιο προσοδοφόρα τα σχετικά projects.

Το τρίτο μέτωπο αφορά το επικείμενο 2ο Ελληνοκινεζικό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας που διοργανώνεται στα μέσα Σεπτεμβρίου από το Ινστιτούτο «Κομφούκιος» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΒCΙ/ΟΠΑ) και το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE), υπό την αιγίδα του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου. Και αυτό, διότι θα επιχειρηθεί να δοθεί ένα στίγμα του ενδιαφέροντος προς το εξωτερικό, αλλά και να διερευνηθούν οι δυνατότητες για νέα projects και να επιταχυνθούν ο ρυθμοί υλοποίησης των συμφωνιών που έχουν ήδη υπογραφεί.

Υπενθυμίζεται πως στον απόηχο του περυσινού συνεδρίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Ελλάδα του Νο 4 στην ιεραρχία της κινεζικής ηγεσίας, του πρόεδρου της κινεζικής Γερουσίας Jia Qinglin και υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας των δύο χωρών και επιχειρηματικές συμφωνίες συνολικής δυνητικά αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ στους τομείς της τεχνολογίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των μαρμάρων και του κρασιού και της ελιάς.

Το φετινό forum θα επικεντρωθεί στο σημαντικό θέμα της οικονομικής ανάπτυξης, υπό τον τίτλο «Επιχειρηματικές Ευκαιρίες: Ιδιωτικοποιήσεις και Επενδύσεις στην Ελλάδα». Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, παράγοντες όπως ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Τάκης Αθανασόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, επικεφαλής του ομίλου Costatera, και ο διευθύνων σύμβουλος της CBRE Atria Athens, Γιάννης Περωτής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή