Το Παρίσι καθορίζει τις εξελίξεις στην Αθήνα

Το Παρίσι καθορίζει τις εξελίξεις στην Αθήνα

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Παρίσι είναι στραμμένα πλέον τα βλέμματα των Ελλήνων τραπεζιτών. Ο λόγος; Προφανής, αφού η διοίκηση της Credit Agricole θα είναι αυτή που θα αποφασίσει τελικώς πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο της επόμενης μέρας για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, όταν θα επιλέξει τον επικρατέστερο υποψήφιο για την Εμπορική Τράπεζα.

Από το Παρίσι, ωστόσο, έρχεται και η άλλη εξέλιξη στον κλάδο. Η διοίκηση της Societe Generale αποφάσισε να εφαρμόσει το μοντέλο της Credit Agricole και να βάλει για τελευταία φορά το χέρι «στην τσέπη», προκειμένου να πληρώσει για να απεγκλωβιστεί από την ελληνική παρουσία της. Πώς; Δελεάζοντας τους πιθανούς υποψήφιους αγοραστές της Geniki Bank, μέσω της συμμετοχής της στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας. Οι πληροφορίες που έρχονται από τη γαλλική πρωτεύουσα επιμένουν ότι ενδιαφερόμενοι υπάρχουν και για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Μόνο που το ενδιαφέρον τους, προς το παρόν, κινείται σε καθαρά διερευνητικό επίπεδο. Μεταξύ άλλων, πληροφορίες για τα σχέδια της γαλλικής μητρικής φέρονται να έχουν ζητήσει όμιλος που επιδιώκει να αποκτήσει τραπεζικό βραχίονα, αλλά και ομάδα επιχειρηματιών που θα ήθελε να τη μετατρέψει σε καθαρά επενδυτικό σπίτι.

Η SoGen, ωστόσο, δεν φαίνεται να πείθεται. Τουλάχιστον, προς το παρόν. Περιμένει κάτι καλύτερο, το οποίο ενδεχομένως να περνάει μέσα από τη συμμετοχή της Geniki σε έναν από τους υπό εκκόλαψη μεγάλους τραπεζικούς ομίλους στη χώρα μας. Εν προκειμένω, το σχέδιο προβλέπει την παρουσία της πάλαι ποτέ «τράπεζας των στρατηγών» ως τρίτου, σε ένα μεγάλο project συγχωνεύσεων.

Το πιθανότερο είναι πως το τοπίο και σε αυτό το μέτωπο θα ξεκαθαρίσει άμεσα. Ενδεχομένως και εντός του Σεπτεμβρίου, όταν θα κλείσει το κεφάλαιο της Credit Agricole στην Εμπορική. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανακοίνωση του επικρατέστερου υποψηφίου για την ελληνική θυγατρική θα γίνει ενδεχομένως και την ερχόμενη εβδομάδα. Γι’ αυτό άλλωστε είναι προγραμματισμένη και συνεδρίαση του Δ.Σ. της τράπεζας αύριο. Οι τρεις ενδιαφερόμενοι βρίσκονται σε στάση αναμονής, εξετάζοντας ωστόσο και τις εναλλακτικές που θα έχουν την επόμενη μέρα, αναλόγως των αποφάσεων των Γάλλων.

Στην περίπτωση της Alpha Bank, για παράδειγμα, η πληροφορία -μέσω της «Καθημερινής Κύπρου»- ότι βρίσκεται σε συζητήσεις για την ανταλλαγή ενεργητικού με την Τράπεζα Κύπρου ποτέ δεν διαψεύστηκε. Αντιθέτως, η διοίκηση της τελευταίας, εμμέσως πλην σαφώς, την επιβεβαίωσε, όταν ανακοίνωσε ότι «εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα». Οι τελευταίες εξελίξεις από το συγκεκριμένο μέτωπο δημοσιεύονται σήμερα σε διπλανό ρεπορτάζ και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.

Στην περίπτωση της Εθνικής, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Τ.Τ.) θα μπορούσε να αποτελέσει μια πολύ καλή εναλλακτική λύση, από τη στιγμή μάλιστα που η ΕΤΕ ελέγχει ήδη το 7% του οργανισμού. Ωστόσο, όπως έχει ήδη γράψει η «Κ», η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα θα μπορούσε να παίξει έναν περισσότερο πατερναλιστικό ρόλο στο σύστημα, από τη στιγμή που μπορεί να εξακολουθήσει να πορεύεται μόνη της, διασφαλίζοντας έτσι την έμμεση παρουσία του Δημοσίου στον χώρο και περιμένοντας τη δεύτερη φάση συγκέντρωσης του κλάδου, για να παρέμβει όπου δει.

Τέλος, στην περίπτωση της Eurobank -που έχει κάνει δυναμικό μπάσιμο για την Εμπορική- το Τ.Τ. θα ήταν επίσης ένας καλός εναλλακτικός στόχος, από τη στιγμή που κι αυτή ελέγχει εκεί ένα αντίστοιχο ποσοστό με αυτό της Εθνικής.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι ξεκινούν από την ίδια αφετηρία, γι’ αυτό και το αποτέλεσμα της κούρσας θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή