ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΗΚΤΗΣ

Αμείωτο το κινεζικό ενδιαφέρον

Πυκνώνουν οι επαφές Ελλήνων και Κινέζων αξιωματούχων το τελευταίο διάστημα. Σημειώστε: Στις αρχές Αυγούστου ο υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας.Λίγες ημέρες νωρίτερα, με τον πρέσβη συναντήθηκε και ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου. Το φλερτ της ελληνικής κυβέρνησης με την Κίνα συνεχίσθηκε στο Λονδίνο προ ολίγων εβδομάδων όταν ο υφυπουργός Ανάπτυξης μίλησε σε εκδήλωση της Κινεζικής Λέσχης Επιχειρηματικότητας στη βρετανική πρωτεύουσα και απηύθυνε πρόσκληση στα μέλη της Λέσχης να επισκεφθούν την Ελλάδα και να εξετάσουν από κοντά τις επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας. Επειτα απ’ όλα αυτά, μόνο υπερβολική δεν ακούγεται η δήλωση του Κινέζου πρέσβη ότι το Πεκίνο θεωρεί την Ελλάδα εκ των στρατηγικών εταίρων της Κίνας στην Ε.Ε.

Αναδίπλωση μετά την προσέγγιση

Αν ρωτήσει κανείς σήμερα το «στρατόπεδο» της MIG αναφορικά με το θέμα της προσέγγισής τους με τη Λαϊκή, σχετικά με την εξαγορά του ελληνικού δικτύου της Marfin – Egnatia, η απάντηση που θα πάρει είναι ότι «δεν κινηθήκαμε εμείς πρώτοι…». Οπερ σημαίνει ότι κινήθηκαν οι της Λαϊκής. Αυτοί, πάλι, με τη σειρά τους, την Τρίτη, εξέδωσαν ανακοίνωση (με 24 ώρες καθυστέρηση είναι η αλήθεια) με την οποία διέψευδαν οποιαδήποτε προσέγγιση. Εν προκειμένω, ισχύει προφανώς ό,τι συνήθως: η συζήτηση μάλλον δεν κατέληξε (δεν ήταν κι εύκολο). Κρατήστε, πάντως, έναν αστερίσκο…

Επιστρέφει η ΜΙG

Οι έχοντες καλή μνήμη θα θυμούνται ότι αυτή δεν είναι η πρώτη απόπειρα που φέρεται να κάνει η MIG για την απόκτηση τραπεζικής παρουσίας, μέσω των Κυπρίων (πρώην) συνεταίρων της. Για την ακρίβεια, είναι η δεύτερη. Είχε προηγηθεί η προσπάθεια να αγορασθεί η Επενδυτική Τράπεζα, η οποία ανήκει στον όμιλο της Marfin – Λαϊκή, αλλά φέρεται να είχε ένα κώλυμα. Δεν διέθετε άδεια λειτουργίας ως τραπεζικό ίδρυμα. Και κάπου εκεί φέρεται να σκάλωσε η δουλειά. Τώρα, προσέγγιση έγινε, οι Κύπριοι το διαψεύδουν. Ιδωμεν…

Τα σχέδια για τον Πάτροκλο

Προς πώληση παραμένει η γνωστή νησίδα Πάτροκλος στο νοτιοδυτικό άκρο της Αττικής, η οποία έχει επί δεκαετίες πωλητήριο από την κατέχουσα τους τίτλους ιδιοκτησίας της οικογένεια Γιατράκου, έναντι 150 εκατ. Το project προσκρούει στο χαρακτηρισμό της ως αρχαιολογικού χώρου. Για τον Πάτροκλο έχει υποβληθεί πλήθος επενδυτικών σχεδίων. Από τον Ισραηλινό επιχειρηματία Νταβίντ Απέλ (1998) έως τον Λιβανέζο Αντουάν Μααλούφ (2008). Ολα όμως προσκρούουν στον αποχαρακτηρισμό του ως αρχαιολογικού χώρου.

Νέα σύμβαση στην Εθνική

Μειώσεις από 4,4% έως 13% αλλά για μισθούς που ξεκινούν από 1.800 ευρώ και άνω προβλέπει η νέα επιχειρησιακή σύμβαση τριετούς διάρκειας που υπεγράφη την Παρασκευή το απόγευμα στην Εθνική Τράπεζα από τη διοίκηση και τον σύλλογο προσωπικού. Δεν προβλέπονται μειώσεις για 1.300 εργαζόμενους που αμείβονται με ποσά κάτω των 1.800 ευρώ. Η σύμβαση τίθεται σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου του 2012, προβλέπει ισοδύναμα μείωση στο επιτόκιο χορήγησης δανείων, ενώ συνοδεύεται και από δέσμευση να μη γίνουν απολύσεις για οικονομικούς λόγους.

Οι υπηρεσιακοί

παράγοντες του ΣΔΟΕ έχουν προτείνει σύμπτυξη των περιφερειακών του υπηρεσιών και επάνδρωσή του με νέους εξειδικευμένους υπαλλήλους. Το αίτημα αυτό, όπως πληροφορείται η στήλη, υποβλήθηκε πριν από περίπου 2,5 χρόνια και -το κυριότερο- έγινε δεκτό από την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Δυστυχώς, όμως, όπως και τόσες άλλες καλές ιδέες, που θα μπορούσαν να «τρέξουν», πάγωσε…

Οι εργαζόμενοι της Αγροτικής

Υπάρχει τελικώς θέμα με το εργασιακό – ασφαλιστικό καθεστώς που θα διέπει τους εργαζομένους στην (πρώην) Αγροτική; Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόθεση της διοίκησης του ομίλου Πειραιώς είναι, ένα μεγάλο μέρος τους να «περάσει» στο ταμείο όπου είναι ασφαλισμένοι οι εργαζόμενοι της Πειραιώς. Αυτό πρακτικά ωστόσο μπορεί να προκαλεί και σειρά από προβλήματα, ιδιαίτερα για όσους βρίσκονται κοντά στο όριο της συνταξιοδότησης. Αν και δεν αποκλείεται να υπάρξει τελικώς ειδική μέριμνα.

Σενάρια συγχωνεύσεων

Ο Σεπτέμβριος θα είναι ένας από τους περισσότερο «πυκνούς», από πλευράς εξελίξεων, μήνες των τελευταίων ετών στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Η «Κ» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι τα αρμόδια τραπεζικά επιτελεία έχουν επεξεργαστεί τέσσερα και πέντε διαφορετικά σενάρια, που προβλέπουν διπλές, ακόμα και τριπλές, συγχωνεύσεις τραπεζών μέσα στο προσεχές διάστημα και αναλόγως του πώς θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες και οι συνθήκες. «Βρίσκονται στα συρτάρια, έτοιμα, ανά πάσα στιγμή, να ανακληθούν από την εφεδρεία, αναλόγως της περίστασης», δήλωσε χαρακτητιστικά στη στήλη κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος, με γνώση, από πρώτο χέρι, της κατάστασης όπως διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στην αγορά.