H κάμψη της οικοδομής πλήττει τις τσιμεντοβιομηχανίες

H κάμψη της οικοδομής πλήττει τις τσιμεντοβιομηχανίες

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη χειρότερη περίοδο των τελευταίων ετών βιώνουν φέτος οι εγχώριες τσιμεντοβιομηχανίες, καθώς η ζήτηση τσιμέντου και συναφών προϊόντων, όπως έτοιμο σκυρόδεμα, συνεχίζει να καταγράφει πτωτική πορεία. Κύριος λόγος είναι η διατήρηση της κάμψης της οικοδομικής δραστηριότητας, η οποία φέτος διανύει τον πέμπτο διαδοχικό χρόνο μείωσης, χωρίς μάλιστα να δείχνει σημάδια επιβράδυνσης του ρυθμού της υποχώρησης.

Ετσι, τόσο ο όμιλος Τιτάν όσο και η ΑΓΕΤ Ηρακλής βλέπουν τα οικονομικά τους μεγέθη να συρρικνώνονται και φέτος. Ιδίως για την ΑΓΕΤ, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, καθώς όντας μέλος του γαλλικού ομίλου της Lafarge, δεν έχει το περιθώριο να αντισταθμίσει τις απώλειες από την ελληνική αγορά μέσω π.χ. της παρουσίας της σε άλλες χώρες, όπως πράττει η Τιτάν. Αντιθέτως, αρκείται στη συνεχή μείωση των λειτουργικών εξόδων, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις ζημίες, διοχετεύοντας παράλληλα την πλεονάζουσα παραγωγή στο εξωτερικό.

Οπως προέκυψε από τα αποτελέσματα της ΑΓΕΤ Ηρακλής κατά το πρώτο εξάμηνο, η μείωση των πωλήσεων σε επίπεδο ομίλου ήταν της τάξεως του 26,4%, συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Συγκεκριμένα, τα έσοδα από τις πωλήσεις περιορίστηκαν σε 108,52 εκατ. ευρώ, έναντι 147,45 εκατ. ευρώ. Οσον αφορά τις ζημίες μετά από φόρους για το πρώτο εξάμηνο, αυτές διαμορφώθηκαν σε 63,45 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 42,76 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2011.

Οσον αφορά τον όμιλο Τιτάν, σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Χρηματιστηριακής για την πορεία του δεύτερου τριμήνου, η εισηγμένη θα καταγράψει μεν αύξηση των εσόδων κατά 4% σε 317 εκατ. ευρώ, αλλά τα κέρδη θα μειωθούν κατά 21% σε 21,5 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος αναμένει κέρδη 27,7 εκατ. ευρώ, λόγω της πώλησης μειοψηφικού ποσοστού των θυγατρικών του ομίλου στα Βαλκάνια, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή